Jon Mersinaj, Toni Fruk.
 

 DAMIR KRAJAC Cropix
JON MERSINAJ OPTIMISTIČNO

Lokosi bez pola momčadi protiv svoje ‘crne mačke‘, čvrsta karika poručuje: ‘Idemo po sva tri boda!‘

Lokomotiva je ove sezone u ogledima s Rijekom osvojila samo jedan bod
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 28. travanj 2024. 08:45

Tamni oblak nevolja nadvio se nad Kajzericom. Za nedjeljnu utakmicu protiv Rijeke (Kranjčevićeva, 19.30 sati), naime, trener Lokomotive, Silvijo Čabraja, ne može računati gotovo na pola momčadi! Zbog ozljeda su, uz od ranije ozlijeđenog Kalaice, izvan trenažnog procesa Krivak (opet problemi s leđima), Žilinski (trbušni zid) i Čop (aduktor). Nadalje, na ozlijeđeni gležanj žali se vratar Čavlina, a Leovac je tek u petak odradio prvi ovotjedni trening, no Čabraja se nada da će spomenuti dvojac “stisnuti zube” i ipak nastupiti protiv Rijeke.

Lokosi ove sezone ne znaju za pobjedu protiv Riječana, triput su bili poraženi (dvaput u HNL-u, jednom u Kupu) i jednom su remizirali. Od devet mogućih bodova, eto, momčad s Kajzerice uzela je samo bod i Rijeka je Lokomotivi definitivno najnezgodniji ovosezonski suparnik. Zašto je to tako? Odgovor smo potražili kod zapovjednika obrane Lokosa, iskusnog srednjeg braniča Jona Mersinaja (25):

Svašta se može dogoditi

- Istina je, još nismo pobijedili Rijeku, ali tri od te četiri utakmice bile su neizvjesne. Istina je da smo gadno posrnuli na Rujevici, izgubili smo 0:4, bila je to naša najlošija predstava ove sezone. No, događaju se takve utakmice, pa i Brazil je prije deset godina, na SP u svojoj domovini, u polufinalu bio pregažen protiv Njemačke, tko je mogao zamisliti da će Njemačka pobijediti 7:1!? Svašta se može u nogometu dogoditi, no najvažnije je da smo opet dignuli glavu i vratili se u pozitivu - kaže Mersinaj.

Bili ste ravnopravni i nedavno u Kranjčevićevoj, kad ste u polufinalu Kupa poraženi 0:1. Nakon tog kontroverznog pogotka niste skrivali ljutnju prema sucu Kolariću (u nedjelju opet sudi!), koji je pogriješio i nije prekinuo igru, a Riječani su to iskoristili i došli su do udarca iz kuta nakon kojeg su zabili taj gol. A vaša je momčad akciju gostiju prije udarca iz kuta promatrala naivno poput “kamenih svatova”, očekujući sudačku reakciju...

- Ne želim govoriti o sucu, a o načinu na koji je Rijeka postigla pogodak, mogu samo reći da to nije bilo ni fer, ni sportski. Ali, slažem se da mi najprije moramo sebe analizirati i činjenica je da nismo smjeli biti onako naivni. Morali smo pratiti igru, nismo to učinili, nego smo čekali da se sudac oglasi. I bili smo kažnjeni. To se više ne smije ponoviti.

Rijeka nije primila pogodak iz igre od 28. siječnja i pobjede protiv Hajduka u Splitu (2:1), nakon te utakmice nanizala je još 12 pobjeda i jedan poraz (Dinamo, 0:1), taj je zgoditak primila iz kaznenog udarca. Čvrsta je obrana dovela Riječane na vrh ljestvice, kako probiti taj bedem?

- Rijeka ima izvrsno izbalansiranu momčad, nije njihova snaga samo u granitnoj obrani. Pa pogledajte samo njihove ofenzivce, tu su Pjaca, Pašalić, Fruk, Janković, Marić, Ivanović, Obregon... Ne zna se od koga prijeti veća opasnost i njihov trener Željko Sopić ima baš slatke brige kad sastavlja momčad. A svi oni igraju i obranu, dobro je znano da obrana uvijek počinje od napada. Međutim, nitko nije savršen, stoga se nadam da ćemo pronaći formulu za probijanje tog riječkog “zida”.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Bodovi su vam neophodni u utrci za četvrto mjesto i plasman u Europu, ali i Rijeci su nasušno potrebni u utrci za naslov?

- I to daje dodatnu draž ovom dvoboju, uvjeren sam da će gledatelji uživati! Ispunjeni su svi preduvjeti za dobar i lijep nogomet, bit će to neizvjestan okršaj i nadam se da ćemo napokon osvojiti sva tri boda protiv Rijeke. Bit će uzbudljivo, bez kalkuliranja, igrat će se napadački nogomet, jer bi remi i njima i nama značio da smo izgubili po dva boda. Remi, dakle, nije željena opcija, idemo po sve, vrijeme je za pobjedu protiv Rijeke!

Idemo korak po korak

Kad smo ljetos razgovarali, bili ste dobar prognozer. Odagnali ste, naime, mogućnost da će se Lokomotiva boriti za ostanak, bili ste sigurni da ćete pronaći mjesto u “zlatnoj sredini”, a sad ste u prilici da napraviti i korak više?

- Znao sam da imamo dobru momčad i da nas vodi odličan trener. Bilo je oscilacija, to je posljedica mladosti ovoga sastava, ali ipak smo u prilici da napravimo rezultat koji bi bio iznad očekivanja. I nadam se da ćemo dohvatiti taj “bonus” i plasirati se u Europu.

Bilo bi lijepo zabiti prvi pogodak baš u nedjelju...

Neobično je da ste ove sezone, spletom okolnosti, promijenili nekoliko “partnera” u stoperskom tandemu - igrali ste sa Živkovićem, pa s Kalaicom, potom s Leovcem, Vranjkovićem, Matićem...

- Ha, ha, da, bilo ih je dosta! I neću nikoga izdvajati, sa svakim sam dobro funkcionirao.

Debitirali ste za Lokomotivu prije šest godina, dugo ste pauzirali zbog operacija kukova, odigrali ste 120 utakmica, praktički ste postali zaštitni znak momčad s Kajzerice. Imate tri asistencije, ali još niste postigli pogodak, iako je bilo pogođenih greda i vratnica...

- Eh, da, očito mi je u nekim situacijama nedostajalo malo sreće. Bilo bi baš lijepo da me sreća pomazi u nedjelju, da zabijem Rijeci! Iako, najvažnije mi je da ne primimo gol, za to sam zadužen, a već će neki suigrač zabiti...

Kakvi su vam osobni planovi? Ugovor vam istječe za godinu dana?

- Svi mi želimo napraviti korak više u karijeri. Ali, to sam prepustio agentima, želim što bolje igrati za Lokomotivu, ovdje sam sretan i zadovoljan. Lokomotiva mi je sve dala, kad sam došao u Zagreb nitko nije znao za mene, a sad sam reprezentativac Albanije i za sve što sam postigao zahvalan sam klubu s Kajzerice - rekao je Mersinaj. (pju)

Hoće li odlučivati vaš međusobni okršaj u Osijeku s izravnim suparnikom za to četvrto mjesto, ta je utakmica na rasporedu 5. svibnja?

- Svaka je utakmica iznimno važna, svaka donosi tri boda. Idemo, dakle, korak po korak, najprije Rijeka, pa ćemo onda razmišljati o Osijeku.

Mersinaj za Lokose

120 nastupa

10.311 minuta

0 golova

3 asistencije

31 žuti karton

2 crvena kartona

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 08:45