Marko Livaja i Josip Drmić se bore za naslov najboljeg strijelca lige

 CROPIX
OBRAČUN GOLGETERA

Luda utrka za naslov najboljeg strijelca Prve HNL: Drmić stiže Livaju, zbog jedne stvari je u prednosti

Golgeter Rijeke se na ljestvici strijelaca s današnjim hat-trickom jako približio napadaču Hajduka.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 30. travanj 2022. 21:31

Uz zanimljivu borbu za naslov prvaka, ova sezona Prve HNL u posljednjim kolima donosi i veliki dvoboj za najboljeg strijelca. U jednom trenutku je izgledalo kako Marko Livaja ima jednu ruku na tom trofeju, ali Josip Drmić je borbu prilično zakomplicirao današnjim hat-trickom protiv Šibenika.

Drmić je sada došao na 21 gola dok je Livaja na 23, a ostala su tri kola do kraja. Već u sljedećem Rijeka i Hajduk igraju međusobno dok u 35. Rijeka gostuje kod Slaven Belupa dok Splićani dočekuju Istru 1961. U posljednjih 90 minuta ove sezone Rijeka na svojem stadionu dočekuje Hrvatski dragovoljac dok Hajduk igra najveći hrvatski derbi protiv Dinama na Maksimiru.

Gledajući koliko su Livaja i Drmić u prethodnim utakmicama protiv ovih protivnika postizali golova, utrka bi uistinu mogla biti neizvjesna do posljednje sekunde. Ova igrača su postigla po 3 gola u međusobnim dvobojima, a isti učinak imaju i protiv klubova protiv kojih igraju u pretposljednjem kolu - Drmić je Slaven Belupu postigao 4 gola baš kao i Livaja Istri. Zanimljivo je, pak, da je Livaja više postigao golova protiv Dinama nego Drmić protiv Hrvatskog dragovoljca. Golgeter Hajduka je jednom zatresao mrežu Modrih, a Drmić niti jednom nije bio precizan protiv Hrvatskog dragovoljca. No, ako će se utrka za naslov najboljeg strijelca odlučivati u posljednjem kolu, nekako mislimo kako bi golgeter Rijeke mogao imati lakši posao protiv Dragovoljca u kojem igra i veliki broj njegovih bivših suigrača. Livaja će u to vrijeme muku mučiti u Maksimiru.

Inače, ako oba nogometaša završe s istim brojem golova, naslov najboljeg strijelca lige pripast će Drmiću. Naime, on je do sada odigrao 2.466 minuta u dosadašnjem dijelu Prve HNL dok je Livaja na 2.769. Po pravilima HNS-a prvi dodatni kriterij za odlučivanje tko je bolji strijelac je manji broj minuta odigranih u prvenstvu, a kada bi Drmić odigrao do kraja svih 270 minuta, a Livaja niti jednu, svejedno bi Rijekin napadač bio u boljem položaju u tom kriteriju.

Manja minutaža je odlučila najboljeg strijelca HNL-a prije dvije sezone. Tada su čak tri nogometaša, Antonio-Mirko Čolak, Mijo Caktaš i Mirko Marić, završili sezonu s po 20 golova. Naslov najboljeg je odnio Čolak zbog najmanje minutaže.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 08:06