Dinamo ne igra dobro, ali pobjeđuje

 Damir Krajac/Cropix
NEDELJA DONOSI ODGOVOR

Luda završnica HNL-a mogla bi postati još luđa, ali u igri za naslov mogla bi ostati i samo dva kluba!

Derbi na Rujevici će donijeti rasplet ili novi zaplet, a prvak će biti onaj tko izgubi manje bodova
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. travanj 2022. 21:51

Cinik bi rekao da je Mijo Caktaš nastavio tamo gdje je stao prije nego što je otišao iz HNL-a. Promašivati kaznene udarce? Da, i to, ali i pomagati Hajduku da se vrati u život. Jer, sjećamo se koliko je važnih golova zabio u bijelom dresu, držao Hajduk u borbi za Europu, dok nije postalo jasno da neće produljiti ugovor i da je njegova era na Poljudu završila. Sad je Caktaš u derbiju u Gradskom vrtu, umjesto da “osvetu servira hladnu”, svojim promašajem Hajduku produljio nadu u naslov prvaka.

Voda na modri mlin

Nije to jedini paradoks osječkog derbija. Naime, tim bodom protiv splitskog kluba Bjeličina je momčad ove sezone došla do 17. boda u derbijima (utakmice s Dinamom, Hajdukom i Rijekom), po čemu Osijek apsolutno prednjači. Međutim, mogli bi baš derbiji stajati Osječane na kraju naslova prvaka jer u tri su utakmice protiv rivala s vrha promašili s bijele točke i time potencijalno izgubili još bodova. Recimo, Marin Pilj promašio je protiv Dinama pri vodstvu Modrih 1:0 (završilo 2:0), sjećamo se onog “cirkusa” oko ponavljanja Boharova kaznenog udarca na Poljudu (završilo remijem). I sad ovo.

Mogla je Bjeličina momčad tim bodovima, da ih je osvojila, sad držati vrh ljestvice s lijepom prednošću. Također, ispada da su Osijekovi tragičari ove sezone baš igrači koji su bili Bjeličine najveće želje u prijelaznim rokovima. Prošlog ljeta uspio je zadržati Miereza, ove zime napokon dovesti Caktaša, onda i Lovrića. Mierez je potpuno izvan forme, još se pamte njegovi promašaji u derbijima. Imao je zicer protiv Hajduka u Gradskom vrtu jesenas, Kalinić mu je obranio “jedan na jedan”. Imao je veliku priliku u Maksimiru kod 0:1, ali nije zapečatio pobjedu. Imao je, konačno, i u nedjelju veliku šansu, nije zabio. Caktaš je, pak, promašio taj jedanaesterac koji je, usput, trebao pucati Lovrić, ali nakon cijele gužve prije tog kaznenog udarca očito nije bio psihološki stabilan. I tako je, eto, trojka koja je trebala biti Osijekov adut u borbi za naslov, propustila dovesti Osijek na vrh.

Derbi je bio svojevrsna voda na mlin Dinamu, koji je sam na vrhu ljestvice, s dva boda više i utakmicom manje od Osijeka, pet bodova od Rijeke i čak sedam od Hajduka. A sve to nakon utakmice u kojoj su Modri odigrali loših 45 i valjda najgorih 30 minuta ove sezone u HNL-u. Ne tako davno u Maksimiru bi se za takve izvedbe iz svečane lože trčalo u svlačionicu na poluvremenu, o čemu bi kasnije možda svjedočila i rupa u vratima kabine. Međutim, ovog puta Dinamo je preživio tu lošu predstavu, Dragovoljac nije poentirao iz četiri-pet velikih prilika i na kraju su Modri, čak i rutinski, došli do nove pobjede.

Tko manje, a ne tko više

Kopićev Dinamo ne oduševljava igrom, nije lepršav i razigran, nije ni efikasan, publika zna da neće 90 minuta “umirati” u ljepoti. No, tko god to spomenuo, tko god zbog toga gunđao, nekad i opravdano, jer Dinamov je DNK drukčiji i traži se čitav paket, Kopić može na stol baciti jake argumente. A ti argumenti kažu:

”Gospodo, preuzeo sam Dinamo kad nije bio na vrhu i kad smo ispali iz Kupa, sad smo prvi i Hajduku bježimo sedam bodova... Više se i ne sjećam kad smo primili gol, a kad zabijemo onda i pobjeđujemo. Ako je naslov imperativ, a ovo recept da do njega dođemo, onda sve radimo kako treba i ne vidim problem”.

Svi kiksaju i, kako netko alanfordovski reče, prvak neće biti onaj tko osvoji više bodova, nego onaj tko ih manje izgubi. A tu Dinamo, čak i uz to užasno poluvrijeme protiv HNL fenjeraša, najbolje stoji.

Ne samo to, Kopić je sad u poziciji da u derbiju na Rujevici može razmišljati o bodu, ne treba juriti po pobjedu, a on s tim pristupom dobro barata. Međutim, daleko od toga da je HNL show u borbi za naslov završio. Ako Dinamo ne izgubi, a posebno ako pobijedi na Rujevici, tada bi priča mogla ostati na samo dva kluba, Dinamu i Osijeku. Bližili bismo se raspletu, koji bi, vjerojatno, nosio njihov međusobni obračun u Maksimiru. No, ako Modri pokleknu na Kvarneru, eto nam novog zapleta. Onda bi se u igru vratila i Rijeka, možda i Hajduk...

I tada bi luda završnica postala još luđa!

SITUACIJA NA VRHU KROZ SEZONU

NAKON 18 KOLA

Rijeka 37

Osijek 36

Hajduk 33 (-1)

Dinamo 31 (-2)

NAKON 20 KOLA

Dinamo 40 (-1)

Rijeka 40

Osijek 40

Hajduk 35 (-1)

NAKON 25 KOLA

Osijek 52

Dinamo 50 (-1)

Rijeka 49

Hajduk 47 (-1)

NAKON 26 KOLA

Dinamo 53 (-1)

Osijek 53

Rijeka 52

Hajduk 48 (-1)

NAKON 29 KOLA

Dinamo 60 (-1)

Osijek 58

Rijeka 55

Hajduk 53 (-1)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 17:27