RONALD GORSIC Cropix
‘BIT ĆE NEIZVJESNO‘

Meč za prvaka između trenera Dinama i Rijeke ugovoren je na šest rundi: ‘Let‘s get ready to rumble!‘

U potrazi za odgovorom kontaktirali smo Milu Petkovića, odnosno Elvisa Scoriju
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 21. travanj 2024. 14:20

U plavom kutu stoji 47-godišnjak čvrste brade i umjerenog izričaja, spreman preuzeti sredinu ringa, ali i sposoban "preživjeti" serije udaraca, vratiti se s konopaca te pravovremenim krošeom nokautirati protivnika. Nasuprot njega, u crvenom kutu, nalazi se dvije godine stariji HNL teškaš, agresivnog garda i britkog jezika, čiju je defenzivu ovih dana gotovo nemoguće probiti, a u rukavu, također, krije i brojna napadačka oružja.

Sergej Jakirović protiv Željka Sopića. Sudar stilova, pristupa i osobnosti. Meč za prvaka ugovoren je na šest rundi, a pobjednika čekaju tron, slava i lovorike. Michael Buffer uskliknuo bi: "Let‘s get ready to rumble!". Čija će ruka, na koncu, biti podignuta? U potrazi za odgovorom kontaktirali smo Milu Petkovića, koji je u Zagrebu (2004./2005.) vodio oba glavna aktera ove priče, odnosno Elvisa Scoriju, nekadašnjeg Sopićevog suigrača (Zagreb, 1996./1997.) i trenera (Slaven Belupo, 2006./2007.).

Pitanje "baruta"

- Bit će neizvjesno, neće biti krucijalan samo njihov međusobni duel na Rujevici (5. svibnja) jer će i svaka druga utakmica biti izazov. Rijeka je do sada u kontinuitetu imala više "baruta", želje i borbenosti, a poseban obol dali su mladi igrači i momčad već zaslužuje čestitke. S druge strane, Dinamo ima kvalitetu, a Jakirović je odličan trener, kao i Sopić, ali Dinamo je prolazio i kroz fazu restrukturiranja. Dinamo se sada ustabilio, postigao mir, međutim, taj mir može biti i opasnost jer svaka utakmica nosi potencijalnu zamku. Imaju i dužu klupu iskusnih igrača, ali opet, to iskustvo ne znači ništa ako se ne potvrdi na terenu, oni moraju pridodati tempa i borbenosti - rekao je Petković za Jutarnji, a potom je svoje viđenje iznio Scoria:

image

Sergej Jakirović i Željko Sopić

FRANKO COLORI Cropix

- Rijeka ima kontinuitet i fantastične brojke, osam utakmica nisu primili gol. Pronašli su igru, sigurnost i sustav, Sopić ih odlično vodi, a imaju i kvalitetan igrački kadar koji ne zaostaje za Dinamovim. Stvorila se velika sinergija, te bih dao prednost Rijeci. Dinamo u posljednjih mjesec i pol dana također igra vrlo dobro, ušli su u formu, čvrsti su i vidjet ćemo kako će se stvari dalje razvijati. Ako nitko ne kiksa, prvenstvo će se rješavati "face to face" u derbiju.

U proteklom razdoblju javnim je prostorom kružila tvrdnja kako je Sopić od Jakirovića preuzeo posloženu momčad Rijeke i, takoreći, došao "na gotovo". Imaju li takve teze temelja ili je Rijeka u poziciji u kojoj jest ipak prvenstveno zahvaljujući Sopićevu rukopisu?

- Rijeka je djelovala u skladu sa svojim proračunom i tako gradila momčad. Tu može zahvaliti svim strukturama kluba, a osobito sportskom dijelu i Srećku Juričiću te predsjedniku Miškoviću. Napravili su dobar skauting i orijentirali se na mlađe igrače, a sudionik cijelog procesa bio je i Jakirović. Ne treba ničiju ulogu ni umanjivati ni uveličavati, i Jakirović i Sopić zaslužni su za dobre rezultate, a više je zaslužan, kao i u politici, onaj koji je duže na vlasti - smatra Petković, a slično razmišlja i Scoria: - Momčad jest bila složena, ali Rijeka je, nakon Jakirovićeva odlaska dovela Pjacu i Marića, što ukazuje na dobar posao Miškovića, ljudi u klubu, i Sopića. Jakirović sigurno ima zasluge u početnoj fazi, ali nakon toga najveće zasluge idu Sopiću i klubu. Ti moraš voditi momčad u svakoj sljedećoj utakmici, ta "posloženost" se može raspasti u tjedan dana.

Po odlasku iz Rijeke, Jakirovića je na Maksimiru dočekala turbulentna situacija, no unatoč potresima, ostao je za kormilom, konsolidirao momčad i održao Dinamo u borbi za naslov.

image

Sergej Jakirović i Željko Sopić

Foto: Cropix, Ilustracija: Sn

- Jakirović je prolazio katarzu odnosa unutar kluba, svi igrači kroz medije prate što se događa i teško je održati ravnotežu u tim okolnostima. Prošao je, međutim, tu fazu i ima pravo, kao i Sopić, biti ponosan na ono što je napravio. Nije samo tako dva puta doći u Split i pobijediti - ističe Petković, a na bliskoj liniji je i Scoria: - Dinamo je imao oscilacija, neke utakmice su gubili, neke su dobivali u 90. minuti. Momčad nije na razini od prije dvije ili tri sezone, a prošli su i fazu rekonstrukcije. Sve to utječe na ambijent i bilo je puno stvari koje je trebalo posložiti. Jakirović je bio hrabar i držao se svog puta i u lošim okolnostima, sviđa mi se što nije ulazio u konflikte s novinarima i javnošću. Radio je svoj posao i i doveo momčad tamo gdje je želio, a uspješnost sezone će se mjeriti titulama, tako da je najvažniji dio tek pred njim.

Pitanje razine

U zaključnom dijelu nametalo se pitanje tko bi od naslovnih junaka u finišu sezone mogao više izvući iz svoje momčadi?

- Nedavno sam bio sa Sopićem na večeri na Krku i rekao sam mu: "Sope, nemoj biti nezadovoljan ako ne budete prvaci, već ste puno napravili", na što mi je odgovorio: "Treneru, nemojte mi to govoriti, mi ćemo biti prvi". Sopić je, dakle, već puno izvukao iz Rijeke, a ako momčad zadrži ovu razinu borbenosti i želje - ostat će na vrhu. Jakirović i igrači moraju dati više, Dinamo mora podići ritam - naglasio je Petković, a Scoria je zaključio: - Na temelju toga kako momčadi izgledaju u ovom trenutku, a obje izgledaju odlično dajem prednost Rijeci jer ima dva boda plusa i kontinuitet od početka proljeća, a i s Dinamom će igrati kod kuće.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 14:21