Niko Janković u dresu Dinama

 RONALD GORSIC/CROPIX
ULOVILI KAPITALCA

‘Mišković me htio pod svaku cijenu!‘: Jedan od najvećih HR talenata i igrač Dinama stigao u Rijeku

‘Moj je barba ovdje četiri godine žario i palio, bio je ljubimac stare Armade...‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 27. prosinac 2022. 16:15

Napokon je i formalno završena priča oko još jednog novog igrača Rijeke, Niko Janković, jedan od najtalentiranijih igrača svoje generacije u Hrvatskoj, napokon je stigao u Rijeku, doduše na posudbu iz zagrebačkog Dinama, ali Rijeka će imati pravo otkupa ugovora.

Mladog veznjaka predsjednik Mišković i sportska struka Rijeke priželjkivali su u svojim redovima gotovo dvije godine, sada su se napokon sve kockice "posložile" i u trokutu Dinamo - Zrinjski - Rijeka sve je sjelo na svoje kako bi mladi veznjak obukao dres Rijeke minimalno do kraja aktualne sezone, nakon čega će momčad s Kvarnera imati priliku i formalno "vezati" Jankovića u svoju luku.

Mladi je Janković teška srca napustio Mostar koji je postao njegov drugi dom, no sportski motivi i želja za napretkom bili su jači. Uostalom, Jankoviću je tek 21 godina, priliku koja se ukazala kako bi i u svojoj matičnoj, HNL ligi pokazao svu raskoš svog talenta nije htio propustiti.

- Glavni razlog mog dolaska u Rijeku je moja potpuna igračka afirmacija. Iza mene je jedna prekrasna godina u Zrinjskom. Sve se poklopilo. Stručni stožer, suigrači, predsjednik kluba, logistika, cijeli Mostar svi smo bili obitelj, svi smo bili Plemići. I zato smo napravili fenomenalne rezultate i dio smo povijesti Zrinjskog i BiH nogometa, no život naprosto ide dalje. Kad mi je moj agent prenio da me Rijeka traži i da je predsjednik Damir Mišković "naredio" svojim operativcima da me dovedu pod svaku cijenu, znao sam da je vrijeme za iskorak. Odlazim iz Mostara sa suzama u očima, ali ponosan što sam bio dio jedne prekrasne priče, kazao je u uvodu Janković.

U Mostaru se vaša karijera razvijala na zavidnoj razini, no svejedno ste se odlučili na povratak u HNL, zašto je tome tako, pretpostavka je i da je trener Jakirović inzistirao na vašem dolasku?

- Šefa nisam čuo ni vidio od kada je postao trener Rijeke, sve do prvog treninga. Prelazak mladih igrača iz juniora u seniore je izuzetno težak i surov. Mislim da govorim u ime svih svojih kolega kada kažem da prolazimo kroz izuzetno teško razdoblje. Gospodin Jakirović na tom putu dao mi je šansu i istrpio me u profesionalnom svijetu nogometa. Za njega bih i pješke došao iz Mostara. Uz šefa tu je cijeli stručni stožer, Marko, Marin, Anđelo. Grade temelj novoj Rijeci, imaju viziju i plan. Čvrsto vjerujem u njihov projekt. Dolazim pomoći i ostavit ću i srce i dušu na terenu da vratimo Rijeku tamo gdje ona pripada, a to znači uz bok Dinamu. I evo vam još jedan razlog mog dolaska u Rijeku. Jankovići i Rijeka se vole preko 30 godina. Moj barba Janko ovdje je žario i palio od 1984. do 1988. i bio je ljubimac stare Armade. Nadam se da će i nova generacija Armade i mene toplo i sa srcem prihvatiti, objasnio je mladi Janković nastavak obiteljske loze u Rijeci, a s obzirom na svoje porijeklo i matični klub, pratio je i aktualnu polusezonu SuperSport HNL-a, no u detalje zašto je iza njegovog novog kluba jedna od najlošijih sezona nije htio ulaziti.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

- Pozorno sam pratio HNL pa tako i Rijeku. Vrlo je teško objasniti ovu lošu polusezonu i ne bih ulazio u to. Naš stručni stožer će sigurno napraviti analizu i to je pitanje za njih, dodao je Janković koji je osobna očekivanja, kada su u pitanju igre u Rijeci, stavio u drugi plan.

- Uvijek stavljam momčad ispred sebe. Bitno je da ekipa napravi dobre rezultate i popravi stanje na tablici. Ako pomognem u tom ostvarenju nitko sretniji od mene, dodao je mladi veznjak kojem nije problem zaigrati niti jednu poziciju na terenu koju od njega trener zatraži, no najbolje se ipak osjeća iza napadača.

- Igrao sam praktički sve pozicije u momčadi osim što nisam bio na golu, ali i zato sam spreman samo da igram. Ipak, kao ofenzivni vezni najbolje se osjećam, dodao je Janković koji se ne želi previše osvrtati na ono što je bilo, već samo na ono što ga čeka.

Nakon što je sa šest godina zaigrao u omladinskoj školi Dinama gdje ga je zapazio i doveo trener Halilović, mladi je Janković zaslužio i poziv velikog bundesligaša Stuttgarta u čijoj je školi proveo tri sezone. Splet određenih obiteljskih okolnosti vratio ga je nazad u zagrebačke Modre, no iskustvo koje je skupio u Njemačkoj bilo je neprocjenjivo. Na jednom od turnira mlađih kategorija, Stuttgart je sa 3:2 u finalu svladao Barcelonu, a Janković je bio proglašen najboljim strijelcem i igračem turnira, trener je tražio od njega još i više. Bila je to jedna od situacija koja je Jankoviću itekako pomogla u nogometnom rastu i razvoju.

- Treba razmišljati pozitivno i gledati naprijed. Mlad sam i ambiciozan. Daj Bože zdravlja i što bi rekli moji Nijemci u Stuttgartu, gdje sam proveo tri sezone, "Gas geben". Svi razumiju te riječi "daj gasa", dodao je Janković koji je pomalo sramežljivo istaknuo svoje vrline i poneku manu u igri koja se više može pripisati mladosti nego ičemu drugome.

- Malo mi je nezgodno odgovoriti na pitanje o sebi, ali eto, pokušat ću. Prednosti su te da ne volim gubiti ni na treningu, uvijek sam u službi momčadi, imam tu agresivnost, a neki kažu da imam i "top" u nogama, haha. Nedostaci su mi možda igra glavom premda sam visok, tu moram biti mirniji i staloženiji u igri, previše sam vruć da se tako izrazim, dodao je Janković, koji je na kraju imao i poruku za navijače Rijeke, Armadu i sve one simpatizere koji zdušno bodre svoju momčad.

- Veselim se Armadi, a ona njihova parola "Krepat‘ ma ne molat" savršeno mi leži jer mi ništa u karijeri nije poklonjeno i za sve sam se krvavo sam izborio. Ta legendarna parola moja je jedina poruka njima, dodao je Janković za kraj.

‘Strog, ali pošten i pravedan‘

S obzirom da ste s trenerom Jakirovićem već neko vrijeme surađivali u Mostaru, i da se ta suradnja nastavlja na obostrano zadovoljstvo na Kvarneru, možete li riječkoj javnosti, koja ga još uvijek nije kao trenera dovoljno upoznala, pobliže reći o kakvom se stručnjaku i osobi radi?

- Ovako na prvu padaju mi na pamet riječi pošten, strog i pravedan. S jedne strane moderan jer stavlja akcent na detaljnu kompjutorsku analizu kako nas samih tako i protivnika, a s druge strane je praktičan jer je u svakom trenutku spreman pokazati klizeći start ili kako treba izvesti korner ili faul.

‘Zahvalan sam Bišćanu‘

Niko Janković je i mladi hrvatski reprezentativac, dosad je nastupao za U-18 i U-19 izabrane vrste za koje je ukupno skupio 12 utakmica, a postigao je i dva pogotka za U-19 izabranu vrstu. Odnedavno se Janković našao i na popisu U-21 momčadi koju vodi nekadašnji trener Rijeke Igor Bišćan, a mladi veznjak tako će se u idućim reprezentativnim ogledima priključiti suigračima iz Rijeke, Matiji Friganu, Veldinu Hodži i Ivanu Smolčiću.

- Bio je to moj san i cilj, zahvaljujem izborniku Igoru Bišćanu što me uvrstio u krug reprezentativaca, premda me vjerojatno uživo nije nikad gledao. Sada se moram samo dobro prezentirati u dresu Rijeke i, nadam se, iskoristiti priliku koja mi se ukazala u "svetom" dresu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 22:23