Franko Colori Cropix
SVE JE GOTOVO

Murić i Pavičić već se fotografirali u novim zeleno-bijelim dresovima! Evo koliko će zaraditi Rijeka

Prema nekim izvorima, Murić bi u novoj momčadi mogao imati plaću od čak 800 tisuća eura godišnje!
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 06. lipanj 2022. 18:50

Ono o čemu se posljednjih dana neslužbeno pisalo, danas je dobilo i službenu notu – donedavni igrači Rijeke Robert Murić i Domagoj Pavičić novi su članovi turskog prvoligaša Konyaspora, nakon obavljenog liječničkog pregleda Murić i Pavičić stavili su potpis na višegodišnju vjernost klubu iz Konye u Anatoliji.

Detalji ugovora nisu javno objavljeni, no neslužbeno bi Rijeci za Murića trebalo pripasti 1,7 milijuna eura na ime odštete od strane trećeplasirane momčadi turske Superlige, dok bi "ljevica" u novom klubu trebala imati zagarantiranih 800 tisuća eura godišnje plaće. Rijeka je ovim transferom ostala bez svog, prema Transfermarktu, najvrjednijeg igrača u izlogu, 26-godišnji ofenzivni veznjak trenutno ima cijenu od čak tri i pol milijuna eura, najveći je to iznos u njegovoj dosadašnjoj karijeri što ukazuje na to da je Murić u Rijeci dosegao svoj nogometni zenit. Sve navedene brojke, kao i reorganizacija momčadi u koju su čelnici kluba ušli sugeriraju da je ova prodaja nešto što se naprosto moralo dogoditi. Murić je u Rijeci nedvojbeno revitalizirao svoju seniorsku karijeru, bio jedan od najefikasnijih i najkorisnijih igrača kroz protekle dvije i pol sezone, a posebice u posljednjoj u kojoj je u nekoliko izbora uvršten u najboljih 11 prvenstva. S obzirom na to da mu je ugovor s Bijelima isticao za godinu dana, Rijeka je Murića pustila i za nešto manji iznos od onog kojeg je mogla dobiti, no na kraju u ovoj priči nema nezadovoljnih strana.

- Na početku želim se zahvaliti svima u klubu od predsjednika Damira Miškovića, sportskih direktora Ivana Mancea i Roberta Palikuče, svih trenera i ljudi u stručnom stožeru s kojima sam imao prilike raditi, svim mojim suigračima s kojima sam imao čast igrati u Rijeci, svim ljudima u klubu. Znam da su navijači uvijek cijenili moje poteze na terenu, moja je želja uvijek bila igrati dobar i lijep nogomet i vjerujem da sam im u godinama provedenim u Rijeci to i pružio. Ostvarili smo puno dobrih rezultata, osvojili dva Kupa Hrvatske. Pamtit ću sigurno sve velike pobjede, utakmice Europske lige, pogodak protiv Napolija... Iz Rijeke nosim puno lijepih uspomena s travnjaka, ali i van njega tako da ću se uvijek rado vratiti u Rijeku, rekao je Murić u svom oproštajnom govoru.

Rijeka je prodajom svoje talentirane "sedmice" nedvojbeno stekla značajniji financijski impuls kojim je korak bliže zatvaranju financijske "konstrukcije" za narednu sezonu. S druge strane, Murić će, nakon neuspješnih avantura u seniorskom nogometu Pescare i Brage pokušati ostaviti dublji trag u klubu koji je aktualnu sezonu završio iza prvaka Trabzonspora i istanbulskog Fenerbahčea. Neosporan je silni talent igrača poniklog u omladinskoj školi NK Zagorca i Dinama, baš kao što je i neosporna činjenica da Murić nikada nije ozbiljno shvaćao defenzivnu stranu igre preko čega se u današnjem modernom nogometu teško prelazi. Toleriralo mu se to kroz sve ove godine boravka na Rujevici jer Rijeka naprosto nije imala bolju opciju i ubojitiju ljevicu koja je jednim potezom rješavala brojne utakmice, doduše redom one protiv nešto slabijih protivnika u kojima je Rijeka bila dominantna bez velikih prijetnji po vlastita vrata. Bez obzira na sve, Robert Murić u Rijeci je ostavio veliki trag, gledatelji dugo nisu imali prilike gledati na travnjacima Rujevice takvog nogometnog znalca koji primjerice lakoćom zabije pogodak iz kornera, no ostaje dojam da je Murić u Rijeci mogao i morao puno – više. Hoće li se svojim pomalo arhaičnim nogometom uspjeti nametnuti u Turskoj, pokazat će vrijeme.

Kada je pak Domagoj Pavičić u pitanju, njemu je formalni ugovor s Rijekom trajao još par dana, jasni su bili signali još u zimskoj stanci kako igrač koji je gotovo pet godina proveo na Rujevici nema namjeru potpisati produžetak istog i kako je rastanak – neminovan. Njegova želja za dokazivanjem u nekoj jačoj europskoj ligi tako je dobila i formalnu potvrdu potpisom za turski klub u koji je prešao bez odštete. Pavičić je bio jedan od ponajboljih veznjaka koji su nosili Bijeli dres posljednjih sezona, a posebno je bio zapažen, baš kao i Murić u posljednjoj godini svoga ugovora, kao glavni kreator igre Rijeke i igrač preko kojeg je išla gotovo svaka lopta. Još jedan izdanak nogometne škole Dinama za Rijeku je upisao čak 174 utakmice u kojima je postigao 20 pogodaka uz 24 asistencije. Bit će teško nadoknaditi učinak riječkog veznjaka u sezoni koja dolazi, plemeniti veznjaci poput Pavičića prava su rijetkost na tržištu kada je u pitanju financijska moć Rijeke, no igrača koji je izrazio želju za odlaskom nije imalo smisla uvjeravati u ostanak, nema sumnje da bi Pavičić i u narednoj sezoni imao veliki obol u kreaciji igre Bijelih. Ovako Palikuči i njegovim suradnicima ne preostaje ništa drugo nego dobro "zasukati" rukave i stvarati neku novu, atraktivnu Rijeku, Rijeku dostojnu predstavljanja hrvatskog nogometa u Europi i u borbi za najviše ligaške ciljeve u prvenstvu.

image

Domagoj Pavičić

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Prilagodbu u svlačionici i "probijanje" jezične barijere svakako bi donedavnom riječkom dvojcu trebali olakšati i bosanskohercegovački igrači s kojima će dijeliti svlačionicu naredne sezone poput napadača Amara Rahmanovića, veznjaka Amira Hadžiahmetovića, reprezentativnog BiH vratara Ibrahima Šehića i Marina Aničića, braniča koji je ponikao u mostarskom Zrinjskom, aktualnom prvaku susjedne nam države. U Konyasporu igraju i dva bivša HNL igrača, nekadašnji Dinamovac Endri Čekići i Sokol Cikaleši, nekadašnji prvotimac RNK Split koji već godinama svoju karijeru gradi u Turskoj.

Moguće je da Rijeka ostane i bez još nekog igrača pod ugovorom do početka iduće sezone. Generalni menadžer za sport Robert Palikuča u nedavnom je razgovoru za klupsku televiziju, uoči finala Kvarnerske rivijere, izjavio kako Rijeku ove godine čeka veliki promet kada su u pitanju igrači, odnosno da sigurno 10-ak igrača iz aktualnog kadra nećemo gledati na Rujevici iduće sezone. S obzirom da je kapetan Hrvoje Smolčić prodan u bundesligaša Eintracht, a Bijele su već napustili svi oni igrači kojima za nekoliko dana ističe ugovor poput Domagoja Pavičića i Darka Velkovskog, ili posudba poput Josipa Drmića, Adama Gnezde Čerina, Antona Krešića i Issaha Abassa, lako je moguće da prodajom Roberta Murića nije završila "čistka" i redizajn nove momčadi koju će preuzeti i novi trener.

Krajem netom završene sezone spominjao se interes nekoliko klubova za Matiju Frigana, igrača Rijeke i mladog U-19 reprezentativca Hrvatske koji je prve prvoligaške seniorske minute odradio u dresu Hrvatskog dragovoljca. Vrlo je lako moguće da Frigan također napusti Rujevicu bez da je na njoj nastupio u seniorskoj momčadi Bijelih, ostaje mu utjeha da je u mlađim kategorijama bio jedan od najboljih igrača škole nogometa NK Rijeke koja u posljednje vrijeme polučuje sve bolje rezultate. Svojedobno je i Zvonko Pamić, mlađi brat prerano preminulog nekadašnjeg kapetana Rijeke Alena Pamića i sin poznatog trenera Igora Pamića, bio također prodan bez da je upisao nastup za seniore Rijeke. Vrijeme je i za pokoji – dolazak, ovoj momčadi silno trebaju kvalitetni i iskusni igrači uz koje će brojni mlađi igrači lakše sazreti i pokazati svoje prave vrijednosti. Takav je naprosto nogometni kruh u Rijeci, stvori, prodaj i opet sve – iznova.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 06:56