Niko Janković

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
NADA SE I VATRENIMA

Najbolji strijelac napokon stigao u momčad Rijeke: ‘A sada ćemo se potući s Hajdukom i Dinamom...‘

Polivalentni veznjak Niko Janković dosta strogo gleda na prošlu jesen
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 11. siječanj 2024. 21:19

Niko Janković, polivalentni riječki veznjak priključio se prvoj momčadi u klupskom autobusu koji se prošlog ponedjeljka uputio u Čatež nakon nekoliko dana prisilne pauze. Naime, Janković je, isti dan nakon prozivke za početak priprema u novoj godini, zalegao u krevet s visokom temperaturom. Jaka viroza nije ga puštala nekoliko dana, no aktualni najbolji strijelac Rijeke oporavio se taman da bude dio slovenske ekspedicije.

- Je, doktorica doduše kaže da sam vjerojatno prebolio gripu. Moram priznati da me je jako iscrpilo što god je bilo, nisam još sto posto fit. Treneri su me malo poštedjeli proteklih dana, ali evo u srijedu sam prvi put s momčadi odradio cijeli trening tako da svakako ide na bolje. Nadam se da ću se dovoljno oporaviti i maksimalno trenirati dalje kako bih bio spreman već za sutra i utakmicu protiv Sturma iz Graza - kazao je Janković u uvodu osvrnuvši se potom i na prvi dio sezone koji je prokomentirao dosta strogo, prije svega prema samom sebi, s obzirom na činjenicu da je, prema SofaScoreu, upravo on najbolje ocijenjen igrač Bijelih, a ujedno je i prvi strijelac momčadi sa šest ligaških, odnosno devet pogodaka ukupno u dosad odigranih 25 susreta ove sezone.

image

Niko Janković

DAMIR SKOMRLJ Cropix

- I jesam i nisam zadovoljan. Kao igrač Rijeke najprije gledam uspjeh svoje momčadi. Vidite, mi igrači najbolje na terenu znamo koliko vrijedimo ili "pizamo" što bi se reklo u Hrvacama u kojima često boravim s obitelji. A taj osjećaj s terena snažno mi poručuje da smo bodovno mogli i bolje proći. Na isti način ocjenjujem i svoj osobni učinak - dodao je Janković.

Mini pripreme u Sloveniji te još tri prijateljska ogleda koji Bijele čekaju uvertira su za početak ligaškog natjecanja koji je teško mogao biti teži kada je Rijeka u pitanju. Trener Željko Sopić već će se 24. siječnja vratiti na svoje "mjesto sreće", odnosno u Goricu gdje Bijele čeka teško gostovanje, a već četiri dana kasnije riječki dečki bit će dionici jubilarnog 100. jadranskog derbija od hrvatske samostalnosti na rasprodanom Poljudu koji toliko žudi za naslovom prvaka. Nimalo laka zadaća čeka Niku i ostatak suigrača, no...

- Mislim da Rijeka igra možda najokomitiji, što će reći i najmoderniji nogomet u ligi. Kako će Rijeka igrati u tim važnim dvobojima? Pa zna se kako mi igramo: otvoreno, ratnički i uvijek na pobjedu. Osim toga, Rijeka je tu, mi smo trenutno na drugom mjestu SuperSport HNL-a i smatram da smo legitimni kandidati i za to prvo mjesto. Samo neka dragi Bog da zdravlja, a, vjerujte mi, mi ćemo se "potući" i s Hajdukom i Dinamom za tu čelnu poziciju. Imamo i poštovanja i respekta prema svakom protivniku u ligi, pa tako i prema našim najvećim konkurentima, ali vjerujte da straha nema. Kod mene, Pjace, Fruka, Ivanovića i svih drugih suigrača straha nema niti će ga biti - samouvjereno je dodao Janković koji je, baš kao i velika većina suigrača, također osjetno "skočio" na Transfermarktu, stranici najpoznatijoj baš po tim procjenama vrijednosti igrača koje su, ako ništa drugo, barem dobra smjernica kada je u pitanju karijera nekog nogometaša.

Sličnog stava je i sam Janković.

- Gledajte, htjeli mi to priznati ili ne taj Transfermarkt se isprofilirao u vodeću svjetsku stranicu za procjenu vrijednosti igrača. ‘Ajmo reći da nisu njihove cijene uvijek točne, ali su na dobrom tragu, valoriziraju neki tvoj uspjeh, a u konačnici vrijediš onoliko koliko će danas, sutra netko za tebe i platiti. Moj dolazak u Rijeku nije samo zbog toga najbolja moguća stvar, već zbog svega navedenog o čemu sam već u nekoliko navrata govorio. Mogu samo dodati kako su predsjednik Mišković i sportski direktor Raić Sudar napravili fenomenalnu stvar ove sezone za sve nas - dodao je neumorni riječki veznjak ispred kojeg je, nastavi li pružati igre slične onima u netom završenoj polusezoni, sigurno velika karijera.

Možda i ona - reprezentativna?

- Kakav bih ja to borac i igrač bio kada se ne bih tome barem potajno nadao, no za mene ima vremena. Trudit ću se maksimalno i dati sve od sebe da izbornik baci pogled i prema meni. Klupske kolege u reprezentaciji pokazali su da se to itekako može, Rijeka je već dugi niz godina stabilan klub i kvalitetna sredina, ovo je samo posljedica odličnog rada, prije svega s mladim igračima poput mene - podvukao je Janković za kraj.

Rijeka i ja volimo se javno

Niko je i u ranijim medijskim istupima otvoreno govorio koliko mu je u Rijeci lijepo, što u gradu, što u klubu, a nakon gotovo godinu dana neprekidnog života na Kvarneru ta ljubav raste svakim danom, najbolje to možda opisuje jedna pomalo neugodna situacija koju je riječki veznjak doživio u Zagrebu.

- Ma ja i Rijeka volimo se javno. Prije dva tjedna sjedio sam u jednom zagrebačkom kafiću u velikom društvu, a onda je netko počeo nešto pričati protiv Rijeke. Digao sam se, platio piće i otišao. Ne dam ja nikome na svoju Rijeku i Riječane. (sl)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 17:08