Impresivno zdanje na Pampasu

 BRUNO MIOČ/NK OSIJEK
Robert Matteoni
KOMENTAR

Napokon će hrvatski nogomet imati razlog za ponos, a ne osjećaj pripadanja zaostalom svijetu

Pampas je uzbudljiva nogometna priča ne samo za Osječane i Slavonce. već za cijeli naš nogomet
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 20. svibanj 2023. 22:25

U Osijeku je već duže napetost oko rezultata prve momčadi. Kad je sezona u tijeku, sasvim logično, sve pratitelje klubova, strastvenije navijače i one koji su simpatizeri, prioritetno u doživljaju “svog” kluba vodi aktualan rezultat. No, već duže se u Osijeku, ne samo nogometnom, osjeća pozitivna napetost zbog epohalnog stvaranja europskih razina vrijednog infrastrukturnog projekta. Postupno i promotivno ciljano emitiranje kadrova nove vizure tog dijela osječke metropole izaziva uzbuđenje ne samo kod Osječana i Slavonaca. Snimke prekrasnog stadiona, sada nadopunjene i video informacijama pomoćnih terena, jednostavno moraju ozariti svakog poklonika nogometa u Hrvatskoj...

image
BRUNO MIOČ/NK OSIJEK

Europske vizure

Novi stadion NK Osijek nije samo moderni nogometni objekt koji će služiti klubu. Pampas, koji će nositi ime sponzora - Opus Arena - bit će stadion na kojem će igrati svi prvoligaški i ini suparnici Osijeka. To će biti stadion na kojem će igrati Hrvatska. Njegove tribine pohodit će domaći navijači i gledatelji, ali će istovremeno biti vrlo ugodan i komforan objekt za gostujuće navijače. Takav stadion i prateća infrastruktura nije samo važan kao funkcionalan objekt. Opus Arena je objekt zbog kojeg ćemo se prije svega osjetiti dijelom (nogometne) Europe, bez tereta neugode, a gdjegod i srama što se klupski i poglavito reprezentativni nogomet igra na reliktima povijesti.

U 21. stoljeću teško je prihvatiti kako se gledatelji domaće lige, a pogotovo visokih razina reprezentativnog nogometa, ne mogu normalno ni pomokriti u pristojnim prostorima te namjene, a kamoli maštati da se zaštite od mokrih vremenskih uvjeta. Infrastruktura nije samo stvar komoditeta i funkcionalnosti u radnom procesu sportskog kluba. Ona je jako važna za ukupnu atmosferu oko klubova i privlačenja mladih ljudi da se počnu aktivno baviti sportom.

image
BRUNO MIOČ/NK OSIJEK

U tom kontekstu treba kazati da je kvalitetna stadionska infrastruktura, kakvu sada u najmodernijoj verziji imaju u Osijeku, temelj za iskorake u svim segmentima. Kako na planu posjeta, imidža kluba, tako i u kontekstu razvoja igrača i jačanja baze iz koje će se crpiti talente. Kako u Hrvatskoj, osim Dinama i djelomice Hajduka, plaćanja idu temeljem sličnih razreda, više je nego logično kako se igrači lakše opredjeljuju za klub koji ima infrastrukturne uvjete više razine. Uzmimo primjer Rujevice, koja je od 2015. godine postala dom HNK Rijeke, gdje igraju i utakmice, dok se jednom ne ostvare uvjeti za novu Kantridu. Rujevica je kao nogometni objekt vrlo funkcionalan. Ima tri vrlo kvalitetna travnjaka, ima poligon i zaokružen je kako priliči profesionalnoj nogometnoj priči. Na tribine Rujevice stane 8.200 gledatelja, ima vrlo kvalitetnu glavnu tribinu sa sky boxovima, VIP ložu, press pozicije, pa press dvoranu i druge nužne prostore. Jedino što zbilja negativno strši jest “kavez za gostujuće navijače”.

Kad bi se pokrilo još istočnu i sjevernu tribinu, bilo bi to još europskije vizure. No, i ovako, s “engleskom” postavkom bez staze, ambijent Rujevice je nogometno izvrstan. Dodamo li tome fantastičan travnjak, nije čudno što je gledanje i eho na tom stadionu vrlo dojmljiv i kao takav sve skupa privlačan faktor za igrače...

Iako je Drosina izgrađena dijelom 1994., a završena 2011. godine, uz dosta zastarjelih arhitektonsko-nogometnih rješenja, i taj stadion doprinosi modernijoj vizuri HNL-a. Za pulskog prvoligaša donio je mnoge koristi, tako i na tom planu imidža, privlačenje sponzora i nemjerljivo komotnije uvjete za gledatelja.

U Osijeku će, sukladno većoj i novijoj dimenziji projekta, Pampas biti još impresivniji, te kao takav novi veliki plus doživljaju HNL-a i utakmice Vatrenih.

Za razliku od drugih stadiona, važna je i ona razlika koja može biti određeni teret Osijeku, kao što je to Rijeci. Naime, oba kluba su vlasnici Pampasa i Rujevice, te su kao takvi oni ti koji plaćaju održavanje tako kompleksnih objekata. Kako su kazali u Osijeku, na godišnjoj razini održavanje stadiona i kampa stajat će više manje 2 milijuna eura. U Rijeci su nešto manji, ali je proporcionalno slična težina te stavke za vlasnika kluba. Iza Osijeka ipak stoji materijalno jača vlasnička struktura.

Dobre vibracije

U aktualnim odnosima održavanje vrlo zahtjevne infrastrukture neće predstavljati veliki problem, ali ako se nešto promijeni, ta materijalna stavka može postati veliki teret. Među inima u onom dijelu gdje se raspoloživi proračun prioritetno usmjerava u održavanje objekta, a potom u ostale segmente. To znači negativne posljedice za ulaganje u momčad i struku, a što onda neminovno umanjuje prilike da kroz rezultate, transfere i ine prihode od uspješnog natjecanja, stvaraju nužne nove vrijednosti...

No, ovo je faza kada rođenje Opus Arene izaziva radost, optimizam, pozitivno uzbuđenje nogometnog okruženja u Osijeku, ali i hrvatskom okruženju. Zato zaključimo ovaj tekst s nastavkom dobrih vijesti i vibracija, što je svakako administrativno kompletiranje projekta HNS-ovog kampa u Velikoj Gorici. I na tom planu napokon će naš nogomet imati razlog za ponos, a ne osjećaj pripadanja zaostalom svijetu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 00:58