Tom Dubravec/Cropix
KRAJ CRNIH LISTA

Naredba je bila: ‘Desinec se ne smije ponoviti‘. Evo kako je došlo do povijesne promjene u hrvatskom nogometu

To su one iste liste koje su dovele do toga da su BBB i Torcida zajedno navijali na istoku 2013.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. srpanj 2023. 16:16

Neke se stvari kreću na bolje. Ravnateljstvo policije i HNS objavili su veliku odluku za navijače koja znači ukidanje crnih lista. To se dogodilo godinu dana nakon potpisivanja i primjene Protokola o sigurnosti na utakmicama visokog rizika. Tada smo u SN objavili intervju s Juricom Jurjevićem, voditeljem odjela za sigurnost HNS-a čiji je naslov bio: "Do posljednjeg trenutka čekat će se stajalište navijača…".

Iako njihovo službeno stajalište nikad nije objavljeno, zaključci s tajnog sastanka navijačkih skupina koji je održan na Plitvicama u srpnju prošle godine došli su do Saveza. Slučaj Desinec dogodio se netom nakon što su funkcije preuzeli i Jurjević u HNS-u, ali i zamjenik glavnog ravnatelja policije Damir Barić i zapovjednik interventne i specijalne policije Vedran Augustinović, koji su uz potporu nekadašnjeg futsal suca i aktualnog ravnatelja policije Nikole Miline dobili zadatak da se Desinec više nikad ne smije ponoviti.

Geneza problema seže dalje u prošlost. Linija rada s navijačima je kreirana u doba ministara MUP-a Tomislava Karamarka i Ranka Ostojića, bilo je to vrijeme represije i velikih nereda u kojima je 2010. godine varaždinski interventni policajac ostao bez oka od posljedica topovskog udara, poslije iste utakmice jedan navijač je prostrijeljen, 2013. godine pod nerazjašnjenim okolnostima preminuo je navijač Hajduka Marko Azapović što je ujedinilo navijačku scenu u cijeloj Hrvatskoj.

Mijenjali su se ministri i ravnatelji policije, a utjecaj Zdravka Mamića je rastao do te mjere da je mahao policijskim dosjeima u televizijskim emisijama. Dogodio se raskol među Bad Blue Boysima 2014., jedni su bili za, a drugi protiv Mamića, paralelno u Splitu je atmosfera uzavrela te je organiziran skup na Rivi nakon kojeg su se dogodili neredi u Milanu i St. Etienneu, dok je na Poljudu osvanula svastika.

image

Odmorište Desinec na kojem je došlo do velikog sukoba navijača Hajduka s policijom

Ranko Šuvar/Cropix

Dijelom je to utihnulo dolaskom za izbornika Zlatka Dalića i nakon osvajanja drugog mjesta u Rusiji, došla je i korona, a nakon nje godinama gomilana frustracija navijača i nepravde izbile su u prvi plan. To nikako ne može biti opravdanje za slučaj Desinec, ali je činjenica da je on bio kap koja je prelila čašu i zadnje upozorenje cijelom društvu.

Protokol sigurnosti na utakmicama visokog rizika izravna je posljedica Desinca. Bez obzira na uzavrelu atmosferu između klubova, HNS i policija su radili na detektiranju problema, pokušali napraviti kontakt s navijačima što su na posljetku uspjeli preko direktora sigurnosti Hajduka Ante Zebića koji uživa poštovanje svojih, ali i suparničkih navijača i preko novog člana uprave Dinama Danijela Tomačića koji ima povjerenje Dinamovih navijača. Rezultat je 15 odigranih utakmica visokog rizika u prošloj sezoni koje su prošle bez ozbiljnijeg incidenta.

Normalizacija odnosa na tribinama, novo vodstvo Torcide i dijelom povratak na utakmice reprezentacije, konsolidacija BBB-a nakon odlaska Mamića, veličanstvena atmosfera na Final Fouru u Nizozemskoj koju su kreirale sve navijačke skupine, ali i miran početak novog prvenstva doveo je do toga da je policija odlučila revidirati dosadašnju praksu kategorizacije navijača i ukinuti C listu na kojoj su se nalazili i navijači koji nisu imali važeću sudsku zabranu, ali su otprije bili poznati policiji. Taj model se primjenjivao i u Dinamu u vrijeme najvećih kritika tadašnjem vodstvu.

Jedna od najnelogičnijih odredbi zakona je zabrana točenja na utakmicama visokog rizika kojom se zbog nekolicine huligana kažnjavaju svi koji dolaze uživati u derbijima

To su one iste liste koje su dovele do toga da su BBB i Torcida zajedno navijali na istoku 2013. protiv vaučerizacije i crnih lista, zabrane kupovine ulaznica preko 800 BBB za utakmice Dinama, ali i nikad odigranog derbija 2014. godine kada je nekim navijačima Hajduka zabranjeno kupiti ulaznicu zbog čega je Torcida odbila ući na stadion, a igrači Hajduka odigrati derbi.

Sve te navijačke akcije sadržane su u transparentima BBB-a: "Sjever uz odsutne" i "BSN - borba se nastavlja" te transparentima Torcide: "Torcida uz navijače sa zabranom" i "Sloboda navijačima", koje navijači oba kluba uporno ističu na svim utakmicama. Godinama su svi u te transparente gledali, ali ih nitko nije vidio.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Sada je došlo do usklađivanja kategorizacije navijača s praksom većine europskih zemalja te svjetske i europske organizacije FIFA-e i UEFA-e kojom ulaznicu neće moći kupiti samo oni koji imaju važeću sudsku zabranu. Važan je ovo korak za buduću kvadrilateralnu suradnju navijača, klubova, saveza i policije kojim se ovisno o daljnjem razvoju događaja na navijačkoj i nogometnoj sceni razmišlja i o promjenama nekih zakonskih odredbi. Kako doznajemo, jedna od najnelogičnijih odredbi zakona je zabrana točenja na utakmicama visokog rizika kojom se zbog nekolicine huligana kažnjavaju svi koji dolaze uživati u derbijima koji su u pravilu uvijek utakmice visokog rizika.

U HNS-u će kazati da se danas navijače čuje, što se tiče njih i policije, a kao dokaz navode posljednji derbi kad su BBB digli glas zbog smanjenja kapaciteta sjeverne tribine. Ta odluka je ekspresno promijenjena i pušten je cijeli sjever u prodaju. Na suprotnoj tribini Torcida je poslala poruku savezu: "Praznik nogometa pretvarate u običan dan? Jedini hrvatski derbi ne igra se petkom!", no razlog je bio da se Dinamu zbog kvalifikacija za Ligu prvaka, kao i svim hrvatskim klubovima u europskim kvalifikacijama, izađe u susret kako bi se mogli što bolje pripremiti za utakmice.

Ovog je časa dojam kako su svi shvatili kako suradnja nema alternative i za sve će biti dobro, pogotovo za hrvatski nogomet i društvo, nastavi li se tako. Nogometu treba nogometna atmosfera. S njome može samo biti bolji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 17:16