Elvis Scoria

 Jure Mišković/Cropix
ELVIS SCORIA:

‘Ne izbori li Europu nakon svega, bio bi to velik udarac za Rijeku. Ali pogledajte što se dogodilo Istri‘

Nekadašnji trener Rijeke i Istre osvrnuo se na veliku borbu koju njegova dva kluba vode za Europu
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 17. svibanj 2023. 15:18

Elvis Scoria uvijek je poželjan sugovornik kada je u pitanju HNK Rijeka. Njegova ostavština na Kantridi za igračkih, a posebice za trenerskih dana, i dalje izaziva veliki respekt kod svakog navijača Rijeke, posebno ona sezona 2004./2005. kad je mladi pulski stručnjak na tada užarenoj riječkoj klupi stigao do prvog osvojenog trofeja Hrvatskog nogometnog kupa u neovisnoj Hrvatskoj svladavši u finalu Hajduk, a na to je dodao i drugo mjesto u nacionalnom prvenstvu.

Pogođeni dolasci

Scoria je već godinama daleko od klupe i travnjaka, no stručni televizijski komentator itekako je blizu HNL-u da bi mogao dati svoj osvrt na aktualno stanje Rijeke trenera Sergeja Jakirovića i sve dobro što su riječki dečki napravili u aktualnoj polusezoni.

- Ono što je Rijeka svakako dobro napravila u aktualnoj polusezoni jest dolazak trenera Jakirovića, njegovog stručnog stožera i ta svježa krv u svlačionici, dolazak novih igrača nakon što se totalno pogriješio prijelazni rok s početka sezone gdje su kasnije platili cijenu zbog toga. Doveden je trener koji je imao jasne ideje i koji se posljednje dvije godine borio za vrh, titule koje je na kraju i osvajao. Normalno je da kada dođeš s takvim mentalitetom da ti ga je lakše i prenijeti na igrače, a stvarao si ga kroz tu borbu za osvajanje trofeja. Posebno je bitno da je dovedena i nekolicina iskusnih igrača poput Dilavera i Bande, a od početka se znalo što se i kako radi. Sustav 4-2-3-1 postavljen je još u zimskim pripremama i provučen je kroz cijeli nastavak prvenstva, gdje igrači znaju svoje pozicije. Poseban impuls bio je i taj da je Rijeka odmah krenula s rezultatima i prepoznatljivom igrom, u određenim utakmicama imali su i onu sportsku sreću, koja ti je jako važna u takvim trenucima, no izgledali su dobro, kompetitivno, a igrači su bili blizu svog maksimuma, pa su tada dolazili i bodovi. Ovaj mali pad koji se dogodio u zadnja dva kola je donekle i očekivan, morao se jednom dogoditi. Uostalom, igrali su i s protivnicima koji imaju kvalitetu - Istra je ove godine dobila sve iz takozvane “velike četvorke”, dok Varaždin cijelu sezonu igra sa srcem, dobro i kvalitetno. Nije Rijeka bila toliki favorit u te dvije utakmice, a i ja sam osobno očekivao da negdje moraju pasti jer sve ovo što je do sada napravljeno bilo je na gornjoj granici “okretaja” - kazao je Scoria u uvodu.

Naravno, mišljenje je da bi eventualni izostanak igranja Bijelih u Europi, nakon što su stigli korak do cilja koji je bio miljama daleko nakon prvog dijela, sigurno bio neuspjeh za klub s tradicijom i rezultatima koje Rijeka ima.

- Liga je naprosto takva ove godine, pa Istra je bila na korak da već osigura Europu, imali su jedanaesterac u 85. minuti u Osijeku, imali su 1:2 na Rujevici do sedme minute sudačke nadoknade. Nije samo Rijeka blizu, i drugi su blizu, niti Rijeka ima toliko izraženu kvalitetu u odnosu na ostale momčadi da se ova posljednja dva kola mogu gledati kao neuspjeh. Sigurno da bi bio veliki udarac da Rijeka tu Europu na kraju izbori, no borba će u ova dva posljednja kola biti velika. Imamo tu već ova četiri navedena kluba, pa i Slaven Belupo, svi oni imaju svoje želje. Vidim izjednačenu borbu do kraja, sve je moguće, no osobno bih volio da Rijeka i Istra, po prvi puta, uhvate tu europsku vizu. Osijek je bio kao predodređen za to, puno su ulagali, sada dobivaju i stadion, za njih bi bio stvarno veliki neuspjeh da ne uhvate to mjesto, baš kao i Rijeci koja je, možemo to reći, naviknuta na te europske uspjehe, no i drugi imaju pravo maštati o tome. Bijeli ne mogu imati teži put, s Dinamom doma i Osijekom vani, no moraju pokazati na terenu da zaista to mjesto, koje im po tradiciji pripada, i zaslužuju - objasnio je Scoria.

Veliki izlog

Negdašnji trener sam odlazak u europsko natjecanje ne smatra previše bitnim kada je cijena igrača u pitanju, osim ako se u Europi zaista nešto i ne postigne.

- Normalno je da su europska natjecanja veliki izlog za sve naše igrače, posebno ako odigraš kvalitetno, uđeš u grupe i osiguraš si nekoliko europskih dvoboja. Ako to ne napraviš, pitanje je koliko ti cijena za nekog igrača može biti niža ako ti u tom europskom natjecanju ništa previše ne napraviš. Treba se nešto u Europi i pokazati da bi tom igraču narasla cijena i da bi ga netko od europskih, bogatijih klubova došao i pogledati i na kraju - kupiti.

Spremne alternacije

Pulski strateg smatra da bez obzira na konačni europski ishod Rijeka već sada mora imati spremne igrače koji će zamijeniti one koji će svoju nogometnu sreću potražiti dalje od Kvarnera. Sigurno da je određenim igračima izazov igrati neko europsko natjecanje, no budžet će biti primarna stavka koja će uvelike dirigirati sljedeći prijelazni rok riječke “squadre”, koja je prošlog ljeta u tom segmentu nije proslavila...

- Znamo da se predsjednik Mišković itekako muči da svake godine osigura sredstva za normalno funkcioniranje kluba, a radi to kvalitetno. Nije to lagano, digao je klub na jedan veliki nivo, a za sve to treba i novca. Svi znamo da Rijeka mora nekoga prodati ako želi egzistirati i normalno je da proda dva igrača istekom sezone, ali isto tako mora imati jasnu ideju da se odmah dovedu igrači koji će biti pojačanje za iduću sezonu. Uđe li se u tu famoznu Europu, sigurno će im biti ambicija to natjecanje odigrati kvalitetno, dok će se u prvenstvu htjeti boriti za vrh i osvajanje Hrvatskoga kupa. To je dosta jasno, Mišković to želi, baš kao i riječka publika, vidjet ćemo što će na kraju svega toga biti - podvukao je Scoria za kraj.

Trenerska klupa? Nisam je se zaželio...

Iako ga se često može vidjeti na malim ekranima kako priča o nogometu i “živi” nogomet, nekadašnji omiljeni riječki trener nema toliko vremena za uživo prisustvovati utakmicama SuperSport HNL-a, a kako sam kaže, ne fali mu niti povratak znatno bliže terenu - na trenersku klupu.

- Iskreno, bio sam samo jednom na Rujevici u zadnjih godinu dana, ponekad odem pogledati Istru kada sam doma, posebice kada igra protiv Rijeke, to sam bio u oba navrata. Volim doći, pogledati utakmicu, ali nisam česti gost, odem par puta godišnje. Klupa? Nisam je se zaželio, ha, ha... - nasmijao se Scoria.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 04:40