DAMIR SKOMRLJ/CROPIX Cropix
CILJEVI SU JASNI

‘Ne mislim da je roster Rijeke tanak. Znamo što nam fali i sada to moramo popraviti‘

Generalni menadžer kluba s Rujevice, nakon traumatičnog poraza od Dinama u nedjeljnom derbiju
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 12. travanj 2022. 16:48

Robert Palikuča, čelni čovjek Rijeke kad je u pitanju sportska politike, prisustvovao je uživo derbiju na Rujevici. Mogao je i on, baš kao i trener Tomić, biti zadovoljan viđenim sve dok Dinamo u posljednjoj trećini susreta nije preuzeo inicijativu, dominirao i na kraju iskoristio ponuđeno. Derbi na Rujevici Riječanima je ostavio gorak okus, baš kao i u nekim ranijim susretima s vodećom momčadi lige. Imali su Bijeli sve do 79. minute, na kraju su ostali bez - ičega.

- Na kraju je susret trajao 97 minuta, a mi smo visoko koncentrirani bili samo 79. minuta, što nije dovoljno za pobijediti u derbiju. Da pobijediš u ovakvim susretima moraš do zadnje sekunde biti budan. To smo vidjeli i protiv Osijeka u polufinalu Kupa, kada nam je samo malo pala koncentracija mi smo dobili izjednačujući gol u sudačkoj nadoknadi. Samo što u prvenstvu nema produžetaka. Na kraju ti sve te pohvale da smo dobro igrali, da smo se dobro držali, ne znače ništa, nula, jer toliko si bodova osvojio - kazao je Palikuča u uvodu.

Ovim porazom Rijeka je praktički ispala iz te famozne utrke za prvenstvo, nema medija koji nije provukao “veliku četvorku” kroz svoje napise uzduž i poprijeko, “secirao” ih do krajnjih granica. Zaključak je uvijek bio isti, Rijeka je u tom kvartetu imala najmanje šansi za takvo nešto, ovaj susret stigao je samo kao potvrda toga, kvalitete Dinama prije svega koja je i dalje visoka, a kada je Rijeka u pitanju još uvijek – nedostižna. Matematički je Rijeka još uvijek u igri, no realne šanse za takvo nešto mjere se u promilima. Uostalom, nije Rijeka bila ta koja se tu “gurala”, više su to drugi radili za nju...

image

Robert Palikuča

DANIEL KARMANN Dpa Picture-alliance Via Afp

- Mi cijelu sezonu nismo na taj način pričali o tome, niti ćemo sad o tome pričati tako, niti kakve su teoretske šanse za takvo nešto. Uvijek smo gledali ići iz utakmice u utakmicu, na kraju ljestvica nikada ne laže. Ona ti jasno pokazuje koja je tvoja kvaliteta, kada analiziramo sezonu vidimo da jednostavno nismo bili dovoljno konstantni u nekim periodima da bi u 36. kolu još možda bili u borbi za naslov prvaka. Fali nam nešto, znamo gdje nam fali i sada to moramo popraviti za iduću sezonu. Gdje fali? Ma, ne bih sada o tome, mi to moramo u našoj struci analizirati do najmanjeg detalja, često o tome pričamo međusobno i svi znamo na čemu smo. Sve moguće što možemo napraviti da to popravimo, napravit ćemo. Kako i u radu s igračima, tako i u rosteru.

Kada je roster u pitanju sportska javnost je upravo tanak kadar kao najveći nedostatak Rijeke u borbi za vrh, posebice nakon što je Rijeka čak devet igrača zimus poslala što na posudbu, što s raskidom ugovora, u Hrvatski dragovoljac. Doduše, brojčano to možda i nije bio toliki problem, koliko kvalitativno, što je posebno došlo do izražaja proljetnom dijelu sezone u kojem su Rijeku napale ozljede stožernih igrača.

Razlozi postoje

Pavičića nema još od one utakmice s Dragovoljcem, Obregon još uvijek nije fit, Solano je kao jedini desni bek u momčadi izbivao nekoliko kola s terena, baš kao i kapetan Smolčić. Zbog ozljeda u kadru nema niti Libera, Merkulova, načet je bio i Andrija Vukčević, a dan prije derbija s Dinamom leđa su “uhvatila” i Harisa Vučkića, igrača Rijeke, koji je prvi strijelac proljetne Rijeke i od kojeg se puno očekivalo u derbiju s Modrima.

- Zašto smo mi dali te igrače na posudbu ima svoje razloge. Ušli smo kako smo ušli u nastavak prvenstva, no bilo je to s dobrim namjerama, bili smo uvjereni da s ekipom koju imamo možemo puno toga postići. Ja ne mislim da je naš roster tanak, kao što mislim da se u utakmicama koje smo odigrali moglo reagirati igračima s klupe. Uvijek imamo dobru klupu, mi u te igrače vjerujemo i to je sve pokazatelj da su igrači s klupe mogli reagirati pozitivno, kao na primjer protiv Osijeka u Kupu. I protiv Dinama je Rijeka imala dovoljno opcija da adekvatno reagira za vrijeme utakmice. Generalno to nema veze sa zimskim prijelaznim rokom, mi u Rijeci moramo gledati puno širu sliku. Na zimu nam je cilj bio da nam se mladi igrači razvijaju, ne da uopće neki i ne budu u kadru. Određeni broj pojedinaca radi jako dobar posao i sigurno će biti na užem popisu za iduću sezonu - objasnio je Palikuča.

Rijeka se sada, na neki način, u miru može pripremati za svoj primarni cilj, a to je osvajanje Kupa na Poljudu. Generalni direktor za sport je oštro demantirao takav stav kluba.

- Cilj je svaku utakmicu do kraja sezone pobijediti, uključujući i onu 26. svibnja. Ako netko bude govorio da ima neki drugi cilj, onda je fulao svoju profesiju. Imamo još šest prvenstvenih utakmica, čekaju nas i dva derbija kući, mi smo našim navijačima dužni “ginuti” na svakoj utakmici i naravno, boriti se za titulu koja nam je još preostala, za koju se možemo boriti.

RIJEKA U ZADNJIH MJESEC DANA

13/03/22.

(hrvatsko prvenstvo)

Hrv. dragovoljac - Rijeka 2:1

19/03/22.

(hrvatsko prvenstvo)

Gorica - Rijeka 1:0

02/04/22.

(hrvatsko prvenstvo)

Istra 1961 - Rijeka 0:2

10/04/22.

(hrvatsko prvenstvo)

Rijeka - Dinamo 1:2

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 21:59