DAMIR SKOMRLJ Cropix
PROBLEMI TRENERA RIJEKE

‘Ne mogu vam otkriti ni sustav ni sastav za Dinamo! A o Haliloviću sam imao potpuno drugačiju predodžbu‘

Fausto Budicin je najavio veliki derbi na Maksimiru u koji Rijeka ulazi u kriznom trenutku
Piše: SIniša LončarObjavljeno: 31. kolovoz 2022. 17:05

U moru problema u kojima se trenutno nalaze, nogometaši Rijeke, predvođeni trenerom Faustom Budicinom, pripremaju se za prvi idući ogled koji je na rasporedu u petak s početkom u 20.00 u Maksimiru. Da su Riječani na lutriji pogađali protivnika za izlazak iz krize, teško da bi “pogodili” bolju momčad u ovom trenutku, no možda je to i dobro. Bijeli u Maksimiru nemaju što izgubiti i odlaze u Zagreb bez velikih očekivanja koja su ih pratila od početka sezone, a srušila su se poput kule od pijeska.

Budicin je opet imao dosta toga za reći...

"Ne znam je l’ bih prvo pričao o utakmici ili o drugim stvarima, ali idemo prvo o utakmici. Dinamo je dominantan u HNL-u, momčad su o kojoj ne treba previše trošiti riječi. Ako želimo ostvariti pozitivan rezultat, moramo postići pogodak i primiti gol manje od protivnika. Prevedeno, kroz utakmicu moramo pronaći neku stabilnost u fazi obrane, moramo biti kompaktni kad nemamo loptu i imati jasan plan kako ćemo iskoristiti neke nedostatke u igri Dinama. Sada se moram malo i požaliti, ne mogu vam otkriti niti sustav, niti sastav u kojem ćemo igrati u petak jer roster ekipe još nije kompletiran. Bit će vjerojatno dolazaka, kao i odlazaka. Imamo problema i s kartonima, neki drugi igrači također nisu na dispoziciji. Pričekat ćemo petak i vidjeti tko će istrčati na Maksimir", kazao je Budicin u uvodu.

‘Puno sitnih problema stvorilo je veliki problem‘

Nastavio je onda o onim “drugim” stvarima.

"Imali smo puno sitnih stvari koje su se počele događati od početka priprema, puno sitnih problema koji su na kraju, kada se pomnože, doveli do jednog velikog problema, a to je trenutno stanje na ljestvici. Neću amnestirati igrače, ali moram reći da je to grupa ljudi koji ima veću kvalitetu nego što prikazuju na terenu. Na njihovu prezentaciju svakako su utjecali i ti brojni mali problemi koji su poremetili njihov fokus. Imali smo i problema u disciplini u zadnje dvije utakmice, gdje se nisu izvršavale zadane taktičke zamisli. Nije problem izgubiti utakmicu, problem je kada se dogovoriš oko nečega, pa se to ne ispoštuje na terenu gdje vlada anarhija. Puno smo razgovarali o tome, rekli smo si u lice sve što smo imali. Naravno, odgovornost je na treneru i stručnom stožeru da to rješava. Riješit ćemo to do utakmice u petak, a ljepota nogometa je u tome da ti je svaka nova utakmica prilika za iskupljenje, za novu priliku. Situacija u kojoj jesmo je na našu sramotu, to ne zaslužuje niti predsjednik, a još manje navijači. Rezultat je bitan, ali u tome kontekstu nije najbitniji. Najbitnije da na teren istrči prava grupa, prava “klapa” nogometaša od kojih će svi igrati i obranu i napad", kazao je Budicin.

‘Klub je iznad svih i svega‘

Ovog puta je priču o osobnoj aktualnoj poziciji podredio – klubu.

"Naravno da je teško održavati stanje u svlačionici kada je nerazriješena situacija oko trenerske klupe. No, moramo svi znati da postoji samo jedna apsolutna istina, a ta je da je klub iznad svih i iznad svega. Mi smo u toj situaciji da sada pomognemo klubu. Hoću li ja biti trener jedan sat, jedan dan ili jednu godinu, moj zadatak je popraviti trenutno stanje. Omogućiti igračima i klubu izaći iz krize i pripremiti plodno tlo za dobre rezultate u budućnosti. Moramo odraditi posao na pravi način, mi smo svi profesionalci, to moraju znati i igrači i stručni stožer. Nema alibija, svi moramo raditi svoj posao. Ako budemo radili posao kako treba, onda se imamo pravo nadati pozitivnim rezultatima."

Dodatno je pojasnio stanje s rosterom momčadi...

"Neki se igrači nadaju izlaznim transferima, neki će nam vjerojatno doći. Sitni problemi su se odnosili i na pozicije, negdje smo bili puni, a prazni negdje drugdje. Sada se to pokušava ispraviti. Imamo i problema u veznom redu, brojčano nas nema, vjerojatno će neki igrač morati odigrati na neprirodnoj poziciji. Halilović? To je jako pozitivna osoba, imao sam drugačiju predodžbu o njemu. Silno je talentiran i došao je u Rijeku oživjeti svoju karijeru, prema njegovom talentu je trebala biti bolja. On želi pomoći Rijeci, baš kao i Rijeka njemu. Trenutno nije na 100% fizičke spreme, nedostaje mu utakmica, ali mi se nadamo da će s minutažom koju mora zaslužiti na treninzima podići svoj nivo igre i prezentacije i koji će pomoći Rijeci izaći iz krize", kazao je Budicin za kraj.

Kad nemaš rezultate, onda igrači traže alibi

Pokušao je Budicin objasniti na koji je način htio reakciju momčadi u dva susreta koja je već odradio kao glavni trener, no neke stvari nisu išle po planu. Dobro je da su te stvari u svlačionici, kako je Budicin sam kazao ranije, sad riješene.

- Kad nemaš rezultate, onda igrači traže alibi, ne mogu pružati maksimum. Kada si u nekom pozitivnom tonusu, kada pobjeđuješ, onda su svi lijepi i pametni i može igrati svaki igrač i prezentirat će dobru igru. Moja procjena je bila, kada sam preuzeo kormilo, opteretiti više starije igrače jer nekakva moja logika je bila da stariji igrači moraju pomoći mladima, podmetnuti leđa da počnemo opet igrati dopadljivi nogomet koji će nositi rezultate. Očekivao sam “bildanje” atmosfere u svlačionici, da će određeni igrači preuzeti veći dio dogovornosti na sebe. Nažalost, to nije bilo tako, bilo je puno alibija. Nisi fokusiran za napraviti ono što treba na terenu, onda se događaju pogreške kao poput Varaždina. Problem je što se nije ispoštivao dogovor, a problem je nastao jer nemamo fokus na elementarne stvari koje se trebaju raditi na terenu, odnosno, na utakmici. (sl)

RIJEKINA ZADNJA GOSTOVANJA U ZAGREBU

01/08/21.

(hrvatsko prvenstvo)

Dinamo - Rijeka 3:3

01/12/21.

(hrvatski kup)

Dinamo - Rijeka 1:3

30/01/22.

(hrvatsko prvenstvo)

Dinamo - Rijeka 2:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 02:35