Anas Sharbini
 

 JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix
ANAS SHARBINI ZA SN

Nekad nogometni genij svog doba, danas u 5. ligi: ‘A ja sam mislio da će se Hajduk boriti za titulu...‘

Direktan, s osobnim pogledom na život i nogomet. Tako priča i kada se tema Rijeke otvori...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. veljača 2023. 23:00

I danas na Grobniku živi igrač koji je nekoć bio glavna poveznica odnosa Rijeke i Hajduka. Anas Sharbini 10 godina poslije. Toliko se nismo čuli, još od vremena kada je nosio dres Hajduka od kojeg se rastao u ljeto 2012.

- Igram za OŠK Omišalj, na Krku. Četvrta liga (peti rang, op. a), nije loše. Još imam volje, još me raduje nogomet, a nisam loše ni fizički. Dobro mi je, i brat Ahmad je sa mnom - kaže nam Anas okupiran i obiteljskim obvezama.

- Upravo ste me uhvatili kada uzimam malu u vrtiću. Obveze s djecom i nogomet u četvrtoj ligi dođu mi kao život po mjeri na pragu 36. rođendana.

image

Anas i Ahmad Sharbini

TEA CIMAS/CROPIX Cropix

Anas Sharbini, bez pretjerivanja, nogometni genij svog doba. Igrač kojeg se s guštom gledalo bez obzira čiji ste navijač. Njegov “desna vanjska” s lijevog krila pogađala je u trepavicu. Nosio je dres znakovita broja. Brat Ahmad je bio devetka, a mlađi Anas je uzeo dvije devetke. Dovoljno da mu zalijepimo pečat “Hajdukov kalibar 99”. Ali, nažalost po navijače Bijelih, rijetko je pucao. Prema golu, jasno. A kakav je talent bio....

- Znam sve, rano sam prestao s ozbiljnim nogometom.

Gleda se kod kuće

Iz Rijeke je u kolovozu 2009. došao u Hajduk. Zajedno s bratom Ahmadom bio je prva velika akvizicija novog predsjednika Joška Svaguše koji je nakon samo tjedan dana na mjestu čelnog čovjeka Hajduka s Kantride za 2,3 milijuna eura doveo “kapitalca”, 22-godišnjeg ofenzivnog veznjaka. Ili krilo ili polušpica. Kako god hoćete, jer Anas je mogao igrati sve.

- Pružit ću Anasu priliku zaigrati između linija. On će biti naš “lutalica” - govorio je Špaco Poklepović dok je tražio pravu poziciju za Anasa.

image

Anas Sharbini

TEA CIMAS/CROPIX

Svaka sličnost s Marokancem Yassineom Benrahouom, koji je prošlog tjedna došao u Hajduk nije isključena. Jer, i Marokanac očito može puno, ali još ne znamo na kojoj je poziciji najjači, gdje će najviše pružiti za momčad. Međutim, nije Marokanac naša priča, Anas je u fokusu. Nogomet još igra, ali nogomet i prati.

- Prvenstvena s Omišljem je u subotu, pa sam slobodan u nedjelju. Gledat ću jadranski derbi. Inače, najviše gledam ove jače utakmice Hajduka, Rijeke i Dinama. Ostale vrlo rijetko. Kafić? Ne, ne idem u gužvu. Volim kod kuće pogledati utakmicu.

Malo peha s VAR-om

Pred jadranski derbi bez oklijevanja i ustručavanja odlučit će se za favorita.

- Hajduk je favorit, po svemu tu nema dvojbe. Zašto? Ima jaču momčad, igra na Poljudu i uz sve, želi se iskupiti za Pulu.

Poraz s Drosine peče navijače Hajduka, ali prilično je razočarao i Anasa Sharbinija.

- Mislio sam da je Hajduk sazrio kao momčad. Da će se boriti za titulu, jer stekao se dojam da je Dinamo u padu bez Oršića i ozlijeđenog Petkovića. Međutim, propustili su Splićani veliku priliku nastaviti borbu uz bok Dinamu. Malo peha s VAR-om, malo vlastitih pogrešaka i došao je neugodni poraz. Šteta za Hajduk, dobro se sve posložilo. I prošle i ove sezone, jer unatoč tom porazu, ima Hajduk jako dobru momčad.

image

Marko Livaja

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Koliko god davno bilo kada je igrao za Bijele, jer prošlo je više od desetljeća, iz aktualne ekipe Hajduka igrao je Anas sa Subašićem i Livajom. Sa “desetkom” Bijelih prošao je jedne pripreme u Marbelli.

- Znam Livaju, bio je junior, zajedno smo se pripremali u Španjolskoj. Sada je pokazao kvalitetu u Hajduku i reprezentaciji. I onda se primjećivao talent, ali danas je otišao jako visoko, najbolji je igrač lige. Ali, nije mu lako sam nositi Hajduk. Čudi me da Nikola Kalinić ne igra.

Za Anasa jednostavno Kale. Posebno mu je prirastao srcu. “Vavik najbolji” reći će nam mlađi Sharbini.

- Nikola Kalinić je igrač koji ima moje najveće simpatije. Taj može svima zabiti, on je vrhunska klasa. Nismo igrali zajedno, Kalinić je otišao upravo kada sam ja dolazio u Hajduk, ali vidio sam ga u reprezentaciji. Kroz treninge i utakmice sam shvatio o kakvom je igraču riječ. Kalinić bi u nedjelju mogao biti onaj presudni faktor koji će odlučiti derbi. Imao je previše peha, ali kada god igra, on daje gol. Znam da je dugo bio ozlijeđen, ali meni bi on igrao bez obzira u kakvom je stanju - kazao je Anas i dodao osobnu impresiju:

- Kada sam nedavno gledao Osijek - Rijeka, rekao sam sebi “pa mogao bih i ja još zaigrati u ovakvom nogometu”. A kamoli ne može Kale.

image

Nikola Kalinić

Učvršćene riječke linije

Anas na kakvog smo navikli. Direktan, s osobnim pogledom na život i nogomet. Tako priča i kada se tema Rijeke otvori.

- Bolja je Rijeka nego prošle jeseni, ali još uvijek nije na razini iz prethodnih sezona. Hajduk je u velikoj prednosti kada pogledamo momčadi i rezultate. Jakirović je učvrstio linije, uzeo četiri boda na dva gostovanja, ali ipak je s Hajdukom druga priča. U svakoj utakmici na Poljudu je Hajduk favorit.

Odgovara li sustav 3-5-2 kadru koji Hajduk posjeduje?

- Trener Ivan Leko zna najbolje koji je sustav za njegovu momčad. Kako god posložio, Hajduk ima kvalitetniji kadar za nedjelju.

Dobro znate kakvu podršku, ali i kakav pritisak nosi Poljud.

- Da, znam. Navijači te nose, ali može se dogoditi i grč i strah od neuspjeha. Sve ovisi kako se otvori utakmica. Bit će to jako zanimljivo.

image

Anas Sharbini i Josip Jurendić

DAMIR KRAJAC Cropix

Do kraja veljače sastat će se Hajduk i Dinamo. Anas smatra da će do tada utrka biti otvorena.

- Bolje bi bilo da taj derbi ništa ne riješi, iako se mora priznati da je sedam bodova i utakmica manje veliki kapital koji ima Dinamo. Ali, Hajduk treba pobjeđivati u seriji i tako učiniti prvenstvo zanimljivijim.

Osobno, koji jadranski derbi najviše pamtite?

- U kojem dresu? Hajduku ili Rijeke?

U oba!

- S Rijekom je bilo više pobjeda, dok sam s Hajdukom rjeđe pobjeđivao. Prvu utakmica na Kantridi izgubili smo 0:2, nemam neke uspjehe s Hajdukom protiv Rijeke. Dobio sam i crveni karton 2010. godine. Možda zadnja utakmica Krasimira Balakova kada smo s Hajdukom dobili 3:0.

Zadnja Balakova i predzadnja Sharbinija u dresu Hajduka. Iza tog dvoboja odigrao je tek susret s Cibalijom, krajem ožujka 2012. upisao je zadnju od 83 utakmice u bijelom, splitskom dresu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 08:34