ANTE CIZMIC Cropix
JADRANSKI DERBI

Nema boljeg iskustva nego kad se opečeš na vlastitim pogreškama: Hajduk se već dugo sprema baš za Rijeku

Mislav Karoglan je već na siječanjskim treninzima u Umagu pripremao nadolazeći jadranski derbi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. siječanj 2024. 10:45

Je li Hajduk favorit u nedjelju protiv Rijeke, pitanje je praktički bez upitnika. Da, Hajduk je favorit, tu nema spora, ali Splićani s velikim oprezom dočekuju Riječane.

- Ne znam zašto se Rijeku tako podcjenjuje, gledao sam utakmice Riječana s Dinamom i Lilleom prošle jeseni i sve mi je bilo jasno - poručio je Karoglan u svojevrsnoj prednajavi jadranskog derbija nakon završenih siječanjskih priprema u Umagu.

Nije slučajno Karoglan rekao i nekoliko riječi o Sopićevoj momčadi, premda je u tom trenutku Rijeka bila na osam dana do utakmice. Veći dio treninga na pripremama u Istri posvetio je Karoglan upravo tom, nadolazećem susretu s Rijekom na poljudskom stadionmu.

- Tako ide Pašalić, ovamo ide Pjaca - tako je govorio Karoglan svojim igračima dok su trenirali posebne segmente obrambene igre na istarskim pripremama.

Dvaput je u prvom mandatu Karoglan igrao protiv Rijeke, dapače, debi je upisao protiv te momčadi u jesen 2022. kad je tek zasjeo na klupu Hajduka. Dobio je potom utakmicu i na Rujevici, ali poveznica između tih pobjeda i današnje Rijeke nema nikakvih jer ove sezone prvi put Karoglan vodi Hajduk protiv Rijeke.

Veća poveznica u ovoj priči može biti činjenica da je Karoglan na početku sezone dobio otkaz u Istri 1961 nakon stradavanja rezultatom 0:6 na Rujevici. Taj susret je bio posljednji u njegovom kratkom mandatu na klupi Puljana, sigurno dobro pamti kakve su pogreške radili njegovi igrači i što ne smiju napraviti hajdukovci u nedjelju. Jer, Karoglan je uspjeh Hajduka bazirao na jakoj obrani. Istra je pod njegovim vodstvom u jednoj utakmici primila šest komada, a Hajduk je od dolaska Karoglana na klupu krajem listopada samo dvaput išao po loptu u mrežu u osam odigranih dvoboja.

Obrana je ključ, jasno je od prvog dana kad je Karoglan nakon Ivana Leke preuzeo Bijele. Zato je i tijekom zimske stanke jasno spremao momčad za jadranski derbi nastojeći izbjeći sve zamke tog susreta. Imat će Hajduk spremnu obrambenu “trapulu” za goste, jer osim što je Karoglan uigrao svoju ekipu, ima i dodatno iskustvo s Istrom s početka sezone. A nema boljeg iskustva nego kad se opečeš na vlastitim pogreškama. Zato je jasno da nema podcjenjivanja Rijeke, da je oprez na najvišoj razini, a svaki trener dobro zna kako se iz kvalitetne obrane gradi opasan napad.

Takav Hajduk, defenzivno odgovoran i discipliniran s individualnom klasom u napadu, spreman dočekuje Rijeku. Tri tjedna Bijeli su se pripremali za veliki nedjeljni ispit.

HAJDUKOVI ULASCI U DRUGI DIO SEZONE U LIGI DESET

SEZONA 2013./14.

Split - Hajduk 1:2

SEZONA 2014./15.

Hajduk - S. Belupo 2:1

SEZONA 2015./16.

Hajduk - S. Belupo 2:0

SEZONA 2016./17.

Split - Hajduk 1:1

SEZONA 2017./18.

Cibalia - Hajduk 0:5

SEZONA 2018./19.

Osijek - Hajduk 0:1

SEZONA 2019./20.

Varaždin - Hajduk 0:3

SEZONA 2020./21.

Šibenik - Hajduk 0:1

SEZONA 2021./22.

Šibenik - Hajduk 1:3

SEZONA 2022./23.

Hajduk - Šibenik 2:1

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. travanj 2024 12:16