DAMIR SKOMRLJ Cropix
PROPUSTI U MAKSIMIRU

Nevjerojatna igra sudbine: Modrima bi u borbi za titulu mogao presuditi kvartet koji je Dinamo sam pustio

Mnogi igrači riječke momčadi bili su na dlanu hrvatskog prvaka, ali odlučio ih je ispustiti
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. veljača 2024. 23:23

Nedjelja u Maksimiru donosi veliki derbi hrvatskog nogometa. Vodeća Rijeka stižu trećeplasiranom Dinamu. Utakmica je mnogo važnija Modrima, nego Neveri s Kvarnera jer ako Modri izgube, pa čak i ako odigraju neodlučeno, njihove šanse za obranom naslova prvaka drastično se smanjuju. I donose nove velike turbulencije u plavi dom.

Rijeka i ako izgubi i dalje ostaje ispred Dinama na ljestvici, i dalje će biti itekako živa u utrci za naslovom prvaka. Definitivno jest da dečki Željka Sopića u Zagreb dolaze bez nekog velikog pritiska, dok su oni Sergeja Jakirovića pod onim na kojem tlak “skače na dvjesto”.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Derbi ima i posebnu priču, naravno, onu koja je vezana uz bivšeg trenera Rijeke, a današnjeg Dinama, Sergeja Jakirovića. Profa je bio arhitekt današnje Rijeke, on je postavio kamen temeljac momčadi koja je danas na čelu HNL-a, ali je onda otišao prema Maksimiru jer, kako je tada rekao, “Dinamo se ne odbija”.

Igrom sudbine, njegov trenerski put je zbog tog transfera postao paradoksalan. Da je ostao na Rujevici i nastavio s rezultatima kakve ima njegov nasljednik Željko Sopić bio bi slavljen, bio bi “kralj Kvarnera”, obožavan vjerojatno kao Matjaž Kek. Ovako mu se u Dinamu stalno traže neke pogreške, gotovo prije svake utakmice se pred njega stavlja upitnik “hoće li preživjeti na klupi”.

Rijeka, dakle, izgleda izvrsno, a jedan od potpisnika izvrsnosti jest i Jakirović. On je bio jedan od najzaslužnijih jer Fruk, Pašalić i Ivanović danas obitavaju na Kvarneru. A sva trojica su svojevremeno bili ponuđeni - Dinamu! Zamislite “zločeste” sudbine, baš bi oni ove nedjelje mogli i presuditi Jakirovićevom društvu. Kakva bi to bila ironija sudbine, zar ne?

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Istina, Ivanović i Pašalić baš nisu u nekoj formi u posljednje vrijeme, ali to su jako kvalitetni igrači, mladi, mogu detonirati u svakoj prigodi. Zašto ne u Maksimiru? U Maksimiru bi sad bili mnogo sretniji da ih imaju u svom rosteru, a ne da prijete iz riječkog. A što kazati o Marku Pjaci, koji iz utakmice u utakmicu pokazuje kakav je majstor? Nitko nikad nije sumnjao u njegovu vrhunsku kvalitetu, ali su ga ubijale te nesretne ozljede. Sad je zdrav i djeluje kao reprezentativni kandidat za Europsko prvenstvo. I on je bio ponuđen Dinamu. I to nekoliko puta... Svaki put je dobio maksimirsku odbijenicu, nisu ga u ZG-klubu vidjeli u svojoj momčadi. Mnogi navijači Modrih danas kažu:

“Eh, da nam je Pjaca...”

Iz ove perspektive se čini da su Modri napravili veliki propust ne angažiravši Pjacu. Hoće li netko od onih koji su mogli biti u Dinamu, na koncu - presuditi Dinamu? Ugasiti mu svjetlo na putu prema obrani naslova? Hoće li u nedjelju navečer u Maksimiru razbijati glavu uz rečenicu:

“Zašto ih nismo doveli kad smo mogli”?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 23:19