DAMIR SKOMRLJ Cropix
RAPSODIJA MODRIH

Nezapamćeni potop i golema sramota Rijeke! Dinamo joj na Rujevici zabio - sedam komada!

Nikada u povijesti Rijeka u svome gradu u službenoj utakmici nije primila 7 golova. Do danas...
Piše: Siniša Lončar, Sportske novostiObjavljeno: 13. studeni 2022. 19:19

RIJEKA - DINAMO 2:7 (Lunetta 47‘, Vrančić 90+1‘/Smolčić 2‘-ag, Oršić 13‘, 44, Špikić 28‘, Šutalo 56‘, Emreli 72‘, 85‘)

RIJEKA Stadion HNK Rijeka. Gledatelja: 5586. Sudac: Dario Bel (Osijek). Pomoćnici: Mihalj i Đurak. Četvrti sudac: Titlić. VAR: Strukan. AVAR: Radić. Delegat: Kolesarić.

RIJEKA: Labrović - Smolčić, M. Pavlović, Vukčević - Grgić, Selahi (od 46. Lunetta), Hodža (od 46. Vrančić), Ampem (od 73. Bušnja) - Halilović (od 89. Vuk), Alvarez - Obregon (od 81. Karrica). Trener: Serse Cosmi.

DINAMO: Livaković - Ristovski, J. Šutalo, Perić, Ljubičić - Špikić (od 46. Menalo), Mišić, Ivanušec (od 75. Marin), Oršić (od 60. Bulat) - Petković (od 60. Baturina), Drmić (od 72. Emreli). Trener: Ante Čačić.

Žuti kartoni: J. Šutalo (58 - preoštar start)., Emreli (73 - nesportsko ponašanje), Bušnja (82 - preoštar start).

Crveni karton: Bušnja (82 - prigovor, drugi žuti karton).

>>> POGOTKE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE <<<

Niti pune tri minute trajala je nada da ova Rijeka može parirati vodećoj momčadi prvenstva, a svaki tračak iste drugim je i maestralnim pogotkom za goste već u 13. minuti ugasio reprezentativac Mislav Oršić efektnim pogotkom. Do kraja prvog dijela bio je to "potop" biblijskih razmjera, nikad Dinamo nije lakše stigao do uvjerljive pobjede na Rujevici, a Rijeka je sezonu završila baš onako kako je i izgledala veći dio prvog dijela sezone, kao potpuno izgubljena, prestrašena skupina igrača bez jasnih ideja u igri, i ono što je najbitnije, bez kvalitete u kadru. Nije Rujevica ovo još doživjela u svojoj povijesti, niti pet godina kasnije od osvajanja povijesnog naslova prvaka, kada su tisuće bijelih duša skandirale ime Rijeke, stadionom su odjekivali zvižduci i jedinstvo svih tribina u susramlju zbog izvedbe domaće momčadi.

Nakon ranog vodstva gostiju Rijeka je pokušala preko mladog Hodže u 11. minuti anulirati ranu prednost gostiju, no njegov udarac s 10-ak metara lijepo je obranio Livaković. Već dvije minute kasnije utakmica je praktički bila riješena prekrasnim i već spomenutim pogotkom Oršića. Nije da Rijeka nije pokušavala nešto napraviti, ali razlika u kvaliteti ove dvije momčadi bila je vidljiva i s vrha Učke, a ne samo s tribina Rujevice. Stoper Mateo Pavlović u 21. minuti pokušao je udarcem s 10-ak metara, nakon jedne gužve u šesnaestercu gostiju, ugroziti vrata Dinama, no njegov je udarac blokirao glavom netko od gostujućih igrača.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

U 28. minuti Dinamo je već stigao do svojeg trećeg pogotka, u jeku bezidejnih pokušaja domačina Dinamo je povukao kontru, nekadašnji riječki igrač Josip Drmić maestralno je asistirao natrčalom Špikiću, koji je poput brzog vlaka projurio pored riječke obrane i udarcem prebacio istrčalog Labrovića za 0:3. I kada se mislilo da će se na odmor otići sa "samo" tri pogotka u mreži domaćina, Dinamo je još jednu lijepu akciju pretvorio u pogodak, Špikić je iskosa u petercu pronašao usamljenog Oršića, kojem nije bilo teško postići svoj drugi pogodak na susretu. Koliko je Rijeka angažirano ušla u susret možda dobro oslikava i činjenica da su izabranici Sersea Cosmija prvi prekršaj na susretu napravili u 39. minuti!

Početkom nastavka Rijeka je stigla i do utješnog pogotka kojeg su režirala dva igrača koji su ušli s klupe početkom poluvremena. Igrala se 47. minuta, slobodan udarac izveo je Mario Vrančić, a Lunetta je nadskočio Dinu Perića i glavom s peterca matirao Livakovića. Već devet minuta kasnije Dinamo je stigao do još jednog pogotka, Mislav Oršić ovog puta bio je asistent stoperu Šutalu, koji je uklizao ispred Matea Pavlovića i loptu pospremio u mrežu nemoćnog Labrovića, koji se vjerojatno osjećao kao glineni golub.

Tek što je ušao u igru i zamijenio Josipa Drmića, nekadašnji ponos Rujevice, koji je uoči ove sezone otišao put Zagreba, Mahir Emreli uzeo je loptu i udarcem s 20-ak metara ljevicom još jednom matirao Labrovića, koji bi mogao imati noćne more nakon ove utakmice... Što tek kazati za njegov drugi pogodak, prošetao je kroz riječku obranu kao kroz šuplji, švicarski sir i prizemnim udarcem još jednom matirao Labrovića i Rijeku za njezin najveći poraz na Rujevici.

Niti pogodak Vrančića u sudačkoj nadoknadi nije mogao utišati glasne zvižduke i pjesmu koja je parala kišno riječko nebo. Rujevicom se orilo:

"Skidajte dresove"...


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je! Devet golova, sedam u riječkoj mreži! Prvi puta da se to ikad dogodilo u Rijeci... Dinamo je odradio vrhunski posao, odigrao strašnu utakmicu i goropadan, raspoložen kakav je bio, zaslužio u potpunosti ovakvu pobjedu.

90+1‘ GOOOOL! Mario Vrančić zabija za 2:7. Eto, još jedan pogodak Rijeke, ali teško da možemo ovo nazvati nekim velikim ublažavanjem poraza...

No, ovo više nije najgori domaći poraz Rijeke u povijesti - gubili su jednom od Zagreba i jednom od Vojvodine u 2. jugoslavenskoj ligi kod kuće sa po šest razlike u Rijeci.

90‘ Vjerovali ili ne - igrat će se još dvije minute sudačke nadoknade.

89‘ Ući će kod Rijeke Matej Vuk... Ali, ima li to uopće smisla napisati?

85‘ GOOOOOL! Emreli za 1:7! Nevjerojatno! Nikad viđeno na Rujevici, a niti u Rijeci! Nikada nisu primili kod kuće sedam komada....

82‘ Crveni karton! Tek što je ušao u igri, nakon samo 8 minuta - dva ekspresna žuta kartona dobio je Denis Bušnja. Prvog zbog prekršaja nad Ljubičićem, opravdano, a onda je pao i drugi zbog prigovora...

80‘ Lijep udarac Alvareza iz daljine, morao se malo protegnuti Livaković kako bi to obranio, a u čemu je i uspio. Na drugoj strani Menalo se našao u dobroj situaciji, no Labrović brani.

77‘ Traje veliko slavlje Dinamovih navijača na njihovoj tribini, a imali su danas dosta prilika za proslaviti svoje golove i Dinamovi nogometaši...

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

75‘ Umjesto Ampema u igri kod Rijeke je Denis Bušnja. Inače, razmirice su riješene... Mijenja i Dinamo, umjesto Ivanušeca ulazi Antonio Marin.

72‘ GOOOOL! Tek što je ušao, zabio je Mahir Emreli! Odmah nakon gola nastalo je i neko koškanje među igračima na terenu. Kratko je to trajalo, a Haliloviću i Emreliju dodijeljeni su žuti kartoni. Ima i nešto predmeta u terenu. Očito je Emreli isprovocirao Riječane...

72‘ Izlazi Josip Drmić, zanimljivo, uz pljesak svih na stadionu. Umjesto njega, u igri je Mahir Emreli.

70‘ Fotografije Armadine bakljade otprije par minuta, kao dekor ovome dvoboju, posljednjem u polusezoni HNL-a, posljednjem prije Svjetskog prvenstva. Inače, sad su se pripadnici Armade preselili skroz na lijevu stranu njihove tribine, moglo bi to značiti da će uskoro i napustiti stadion...

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

68‘ Gol, ali poništen! Nema pogotka Josipa Drmića protiv bivšeg kluba, svirano je zaleđe... Nije se to niti provjeravalo.

67‘ Puca Vrančić iz dobre pozicije, s kakvih dvadesetak metara, lopta pogađa vrh kaveza...

66‘ Sredinom drugog poluvremena, valja primijetiti da na Rijeka još u HNL-u nije primila šest pogodaka od Dinama na Rujevici... Je li danas stiglo vrijeme i za to?

62‘ Igra je zakratko prekinuta, domaći navijači nekoliko su baklji bacili u teren, jedna je otišla i dosta daleko...

60‘ Izlaze Mislav Oršić i Bruno Petković, a u igru će Marko Bulat i Martin Baturina.

image

Mislav Oršić i Bruno Petković

DAMIR SKOMRLJ Cropix

58‘ Taman kad je Rijeka zabila, stigao je novi hladan tuš. Ne igra sada domaća momčad loše, igraju dapače, mnogo otvorenije... Šutalo sada dobiva žuti karton zbog prekršaja nad Obregonom, prvi je to žuti na utakmici.

56‘ GOOOOL! Dinamo ima 1:5! Zabio je Josip Šutalo! Bio je to Oršićev korner, loptu na Perića odbila je riječka obrana, potom je ona stigla na desnu stranu, a Oršićev ubačaj ugurao je Šutalo u mrežu

53‘ Dobar sada pokušaj Marija Vrančića, s kakvih dvadesetak metara je to bilo, no Livaković je to obranio. Preblizu Dinamova vratara bila je ta lopta.

51‘ Oršić je miješao dugo riječku obranu, Pavlović je na kraju Drmićev pokušaj očistio u korner iz kojeg je Petković pucao glavom preko vrata.

49‘ Ne žive vjerojatno Rijekini navijači u snovima, da bi se ova utakmica mogla opet učiniti zanimljivom, ali svakako je dobro za sam susret da su pogodili i domaći.

47‘ GOOOOL! Evo Rijeke! Iz prekida zabile su - zamjene. Slobodni udarac izveo je Vrančić, Lunetta je najviši u kaznenom prostoru i to je - 1:4.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

46‘ Počinje nastavak dvoboja! Kod Rijeke, ulazi Mario Vrančić umjesto Veldina Hodže, ušao je i Lunetta umjesto Selahija, dok je kod Dinama u igri Menalo umjesto Špikića.

>>> Vratit ćemo našu Rijeku! // piše: Siniša Lončar

Već s prvim zviždukom suca Darija Bela lijepo ispunjene tribine riječke Rujevice dale su do znanja svojim "ljubimcima" kako na terenu žele vidjeti puno više zalaganja i igre od onog što su pružali ove sezone. Takva reakcije riječke publike u kojoj je prednjačila sjeverna tribina na kojoj su smješteni pripadnici Armade, još se više pojačala ranim vodstvom gostujućeg sastava. Nade da Rijeka može iznenaditi vodeću momčad prvenstva u ovoj promrzloj riječkoj noći nisu trajale niti pune tri minute... Uostalom, novi, veliki transparent ispod sjeverne tribine možda je i najbolje opisao trenutno stanje u i oko kluba s Kvarnera: "Vratit ćemo našu Rijeku!"

POLUVRIJEME: Salvama zvižduka Armada je ispratila Riječane u svlačionicu, uvrede traju od samog početka, a Dinamo je prvi dio dvoboja suvereno odradio... Imamo dojam da to nije sve što ćemo od golova vidjeti ove večeri.

image

Nevjerojatno prvo poluvrijeme Dinama

DAMIR SKOMRLJ Cropix

44‘ GOOOOL! Oršić za 0:4. Nevjerojatna akcija... Mišić i Drmić su to pokrenuli, Špikić nastavio, obišao Labrovića i kad se činilo da je otišao previše u desno, vidio je da je Oršić sam pred praznim golom... Oršiću nije to bilo teško zabiti.

42‘ Kao da se sada samo čeka kraj prvog dijela, dojam je da je i Dinamo malko spustio nogu s papučice gasa.

40‘ Nije bilo prekršaja Riječana do 39. minute, a onda su napravljena dva vrlo oštra. Prvo Vukčević, a onda i Selahi krši Perića.

image

Dario Špikić jedan je od strijelaca na Rujevici

DAMIR SKOMRLJ Cropix

36‘ Što je sada napravio Obregon? Dodao mu je Halilović fantastično, bio je polulijevo, iskosa, a pogodio je - korner zastavicu...

34‘ Je li ovo najgore poluvrijeme Rijeke ove sezone? Po primljenim golovima - svakako. Ali, konkurencija je velika...

32‘ Trese se riječka mreža, ali ovoga puta s vanjske strane. Ljubičić je uputio udarac prema golu, još jedna prijetnja po domaće.

30‘ Upišimo i udarac Alena Halilovića, nek se nađe u reporterskim bilježnicama, ma da on apsolutno nikome nije zaprijetio... Najmanje vrataru Livakoviću.

28‘ GOOOOOL! Dario Špikić za 0:3! Elegantno, rutinirano obišao je igrače Rijeke i smjestio loptu pored nemoćnog Labrovića za 0:3. Akcija je krenula od Petkovića koji je spustio za Drmića, a ovaj vidio utrčavanje Špikića. Sve ostalo odradio je strijelac trećeg pogotka na Rujevici.

25‘ Nova dobra lopta Petkovića na Oršića, nije ovoga puta to bilo do kraja precizno, bit će to ispucavanje za Labrovića.

image

Luka Ivanušec radi dar-mar u riječkoj obrani

DAMIR SKOMRLJ Cropix

23‘ Prvi prekršaj na utakmici! Napravio ga je Dinamo, a opasnosti nije bilo nakon Halilovićevog slobodnog udarca. Igra će zakratko biti zaustavljena jer Grgić leži na terenu u bolovima...

22‘ Novi oštar ubačaj Hodže, čisti Ristovski u korner, a onda Pavlović nakon kornera gađa u Dinamov blok, odnosno blok Josipa Šutala.

20‘ Bilježimo još jedan, ovoga puta manje uspješan bijeg Hodže prema Dinamovim vratima. Sredina prvog dijela je tu, Rijeka je, čini se, malo konsolidirala redove, ali čeka je veliki posao ako misli smanjiti zaostatak.

15‘ Taman kad je izgledalo da će se Rijeka trgnuti, da ih je udarac Hodže razbudio, Dinamo je zapucao i zabio... Dakle, držimo se one - furiozni početak HR prvaka i utakmica iz noćne more u najavi za Rijeku.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

13‘ GOOOOL! Oršić za 0:2! Bomba izvana Dinamovog fantaziste, ništa nije mogao Labrović... Piše se i asistencija Bruni Petkoviću.

11‘ Hodža! Probudila se Rijeka! Sjajan udarac Hodže s ruba kaznenog prostora obranio je Livaković i odbio loptu u korner. Dobar je bio i prolazak te ubačaj Grgića...

9‘ Projurio je Ljubičić po lijevoj strani, oštro zavrnuo u sredinu gdje su Labrović i Pavlović zajedničkim snagama uspjeli zaustaviti loptu... Teško živi Rijeka, a čini se da je ovo samo početak utakmice iz noćne more za Bijele.

7‘ Novi problemi za Rijeku, opet je Smolčić pogriješio, a srećom po domaće ispred Petkovića našao se Mateo Pavlović koji je otklonio opasnost, lopta je već bila u srcu riječkog šesnaesterca.

6‘ Očekivano, riječki navijači već su počeli s pomalo uvredljivim povicima prema svojim igračima, a Dinamo će i nastaviti svoju dominaciju na početku susreta. Lagano su Modri došli do vodstva...

image

Slavlje nakon prvog pogotka Dinama

DAMIR SKOMRLJ Cropix

4‘ Novi udarac Dinama, ovoga puta pucao je Ivanušec zamalo preko vrata. Diralo je to opet nekoga u riječkoj obrani, bit će korner.

2‘ GOOOOL! Ivan Smolčić u vlastitu mrežu! Druga minuta susreta, ekspresno vodstvo Dinama. Lopta je od bloka nakon udarca Mišića, čini se od Smolčića promijenila smjer i prevarila Labrovića za vodstvo... Čini se da lopta ne bi ni išla u okvir gola da je Smolčić nije dirao...

2‘ Prvi udarac na utakmici, okušao se Ristovski iz velike daljine s desne strane, otišlo je to dosta daleko od Labrovićeva gola.

17.30 Utakmica na Rujevici je započela!

>>> Doznajemo: Matija Frigan otpao iz sastava! Stigla je informacija da Matija Frigan neće nastupiti večeras. Riječ je o ozlijedi, odnosno obnavljanju ozljede koju je imao od ranije. Umjesto njega kreće Jorge Obregon.

>>> Stigli su sastavi za današnji dvoboj! Kod Rijeke kreću Halilović, Alvarez, Hodža i Frigan, nema Vučkića niti ovoga puta... U Dinamovim redovima, sve prema najavama, Petković i Drmić u igri su od 1. minute.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. travanj 2024 19:29