CROPIX
NAPADAČ U ČUDU

‘Niti u jednoj ligi u kojoj sam igrao nisam doživio toliko kaznenih udaraca jednom klubu kao Hajduku!‘

‘Nitko ne spori Livaju, ali igrajući u Švicarskoj, Bundesligi ili na Otoku, to nigdje nisam vidio‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 26. veljača 2022. 07:35

Nije ga bilo u na terenu u susretu protiv Šibenika, najbolji strijelac HNK Rijeke Josip Drmić prisilno je pauzirao zbog tri akumulirana žuta kartona. Srećom, uživao je u izvedbi svojih suigrača, prije svega strijelaca Lindona Selahija, Roberta Murića i Harisa Vučkića koji je s dva pogotka i odličnom igrom u napadu dostojno zamijenio švicarskog internacionalca.

U četiri utakmice nastavka polusezone na terenu su praktički bile dvije Rijeke, ona goropadna i silno učinkovita protiv Lokomotive i Šibenika, i ona koja nije imala odgovor na igre protivničkih igrača u derbijima protiv Dinama i Osijeka. Prokomentirao je uvodno Drmić ulazak svoje momčadi u novu sezonu.

- Usponi i padovi, ja bi to tako naglasio. Prva utakmica protiv Dinama nam je bila jedan veliki test i bilo mi je drago zbog toga što ćeš odmah znati gdje si i kako stojiš i na kojem si nivou. Ja mislim da smo tu vidjeli što nam treba i što nam fali i dobro je da se to dogodilo protiv Dinama. U nekim susretima smo imali stvarno vrlo dobre izvedbe, onda nam se dogodi pad koncentracije, ili nam fali neko iskustvo, neka dodatna energija. Ne znam ni ja što je točno od toga, možda i kombinacija svega, dalo bi se diskutirati o tome. U svakom slučaju, izgubili smo malo onu konstantu što smo je imali u prvom dijelu sezone odnosno kada smo počeli sezonu. Bili smo željni dokazivanja, konkurencija je bila zdrava, svi su se htjeli izboriti za mjesto u momčadi. Sada se to malo promijenilo. Neki igrači s iskustvom i znanjem nisu više s nama, jedan Ivan Tomečak i Nino Galović su znali kako se postaviti u igri protiv jednog Dinama ili Osijeka. Malo nam to fali sada, ne u nekom velikom postotku, ali se osjeti u nekom dijelu igre, u nekim trenucima koji mogu biti ključni. Popunili smo njihove pozicije s ambicioznim, mladim igračima, vidjet ćemo kako će to izgledati, u uvodu je kazao Drmić.

image
CROPIX

Hajduk je postao ozbiljan takmac

Nova prilika za dokazivanje momčadi Rijeke na rasporedu je već u subotu, Bijeli gostuju na već danima rasprodanom Poljudu koji bi, nema sumnje, bio popunjen do posljednjeg mjesta da na snazi nisu epidemiološke mjere nacionalnog stožera koje trenutno dozvoljavaju punjenje 40 posto kapaciteta stadiona.

Euforija u Dalmaciji odavno nije bila na ovakvoj razini, skupili su preko 50 000 članova kluba, a iza momčadi Valdasa Dambrauskasa koja "leti" na krilima Marka Livaje dugi je niz bez poraza. Dobar dio sportske javnosti i ne samo one koja "druka za Hajduka" Rijeku je već odavno otpisao, kako u Jadranskom derbiju koji slijedi, tako i u nikad neizvjesnijoj borbi za naslov.

- To se stvarno osjeti i vidi, Hajduk je od trenutka kada ga je preuzeo novi trener postao ozbiljan takmac u borbi za najviše ciljeve, dosta su se poboljšali. Postali su jaki, mogu konkurirati svakome. Drago mi je zbog njih i lige, lijepo je to vidjeti, mislim da svi mogu profitirati od toga. Super je i igrati u takvoj atmosferi, zbog takvih stvari se igra nogomet, živi nogomet. Mi smo imali svojih padova, ali ne bih ja baš rekao da smo mi otpisani, meni je to malo preteška riječ. Naše šanse postoje, ja osobno vjerujem u njih, i dokle god šanse postoje mi ćemo se boriti, objasnio je Drmić.

Lijepo je u rivalitetu osjetiti energiju s tribina

U posljednjem Jadranskom derbiju, koji je na neki način naznačio veliki povratak Hajduka prošlo je više od tri mjeseca, no teško je zaboraviti vodstvo Bijelih od 2:1 do 79. minute susreta, na kraju su Tomićevi puleni nes(p)retno ostali bez sva tri boda...Još je teže zaboraviti nemile scene koje su se dogodile uoči i tijekom susreta, od ubačenih baklji na tribine i teren, do provokacija na terenu, uletavanja "navijača" na teren, pokušaja obračuna s igračima Hajduka, neprimjerenim reakcijama istih tih igrača i stručnog stožera Splićana...

Previše ružnih scena zasjenile su taj derbi, dokaz je to samo koliki je rivalitet između Rijeke i Hajduka, pa ako hoćete i Armade i Torcide. Drmić protiv rivaliteta nema ništa dok god on ostane unutar nogometnih okvira.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

- Osjetio sam ja taj rivalitet, naravno da se osjeti to. Već sam ja to osjetio i prije te utakmice, koliko je to naglašeno iako moram reći da sam ja tu totalno više Švicarac i profesionalac, gasim takve stvari. No, kad je bila ta utakmica, moram reći da je meni kao igraču lijepo vidjeti i osjetiti tu energiju tribina, taj adrenalin, pa zato se živi i igra nogomet. Nije lijepo jedino gledati i doživjeti takve ružne scene koje su bile, sve je dobro dok se ne prelazi ta granica, mislim da to nikome nije u interesu, dodao je Drmić.

U skladu s time, navijači Rijeke mogu očekivati od svojih ljubimaca najveći mogući angažman, no Drmić je preiskusan igrač da bi nakon svega javno isticao neke senzacionalne prognoze oko konačnog ishoda, puno je bitnije ono što će on i njegovi suigrači pokazati na terenu. Uostalom, teren je, na kraju dana, jedino mjerilo kvalitete, a nakon dva poraza u dva dosad odigrana derbija normalno je očekivati određenu "kočnicu" u medijskim istupima.

Samo da sve bude - fer

- Derbi je to, bit će sigurno jedna dobra utakmica. Teško je to reći, ne bi puno "palio" atmosferu, ali sigurno je da nas očekuje prava utakmica, subota, vikend, dva rivala...Samo se nadam da će biti dobra utakmica, da se neće svirati jedanaesterci, da nećemo VAR provjeru čekati deset minuta...Neka bude fer igra, pa neka se vidi tko je jači, bolji. Neka bolji pobijedi i neka poraženi čestita boljem, to je to.

Najbolji strijelac Rijeke tijekom zimske pauze bio je ujedno i najbolji strijelac prošle polusezone, u nastavku ga je pretekao Marko Livaja, najbolji igrač Hajduka. Nitko ne spori da je Livaja nije u sjajnoj formi i da je sjajan nogometaš, no u oči svakako bode činjenica da je Livaja od osam postignutih pogodaka u nastavku polusezone čak šest postigao iz jedanaesteraca.

Takav rasplet protekla četiri kola riječkom je Švicarcu ostavio malo prostora u (ne)ravnopravnoj borbi za laskavu titulu najboljeg strijelca lige, Drmić još uvijek čeka svoj prvi pogodak u nastavku sezone.

- Ako uzmemo u obzir moje tri posljednje utakmice koje sam igrao, ja praktički nisam pucao na gol. Morao sam se naprosto prilagoditi situaciji, imam i neke druge zadatke na terenu osim postizanja golova. Sigurno nisam zaboravio igrati nogomet, ali teško i dolazimo do opasnih šansi. Danas se moram duplo više potruditi i dati duplo više energije da dođem do protivničkog kaznenog prostora. Iskreno, nije to meni neki veliki problem, ali neke stvari u našoj igri su se promijenile, to se vidi i sa strane. Što se Livaje tiče, uvijek sam govorio da je top igrač, jedan od najboljih u ligi, no moram naglasiti i da dobro puca jedanaesterce. Doduše, ja u niti u jednoj ligi u kojoj sam igrao nisam doživio da se toliko kaznenih udaraca svira jednom klubu. Trudim se zaista biti realan, nitko ne spori njegovu kvalitetu, ali igrajući u Švicarskoj, Bundesligi ili na Otoku, ja to nigdje nisam doživio, a tu se događa, znakovito je dodao Drmić za kraj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 07:10