DAMIR KRAJAC Cropix
NA PUTU PREMA ELITI

Nogomet života riječkoj ‘desetki‘ donio Dalićev pretpoziv: ‘Ne bih uzeo taj broj da nisam spreman‘

Otišli su neki iskusniji igrači, sada bi trebao biti red na nama mlađima, priča nam Toni Fruk
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 25. rujan 2024. 08:12

Riječani će Hajduk iduće nedjelje na svojoj Rujevici dočekati kao vodeća momčad prvenstva. Da tome bude tako Riječani su se pobrinuli vrlo dobrom prezentacijom protiv Šibenika, domaćin praktički nije imao slabe karike u svojoj momčadi, a kada je tako, onda je svakome, a ne samo Šibeniku, jako teško igrati na rujevičkom “tepihu”.

Na svaku loptu maksimalno

Ipak, prvi među jednakima u dvoboju protiv pulena Marija Carevića bio je Toni Fruk. Riječka “desetka”, rekli bi neki i konačno u tekućoj sezoni, opravdala je svoj status jednog od najboljih igrača ne samo Rijeke već i cijele lige, iza njega je sigurno najbolja, najzrelija utakmica u aktualnoj sezoni. Ne samo radi pogotka na samom startu utakmice koji je u konačnici i usmjerio dvoboj, već i zbog same igre, bilo ga je svugdje, od napada, do obrane, a lopta je izgledala kao da mu se “lijepi” za kopačku.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Nakon dvoboja, normalno, Fruk je “odašiljao” samo pozitivne signale.

- Mislim da smo stvarno jako dobro igrali ovaj susret, da smo bili kompaktni i da smo pokazali kako se to igra momčadski. Išli smo na svaku loptu maksimalno, jedan za drugoga i na kraju je to rezultat i pokazao - kazao je Fruk u uvodu svjestan i sam da je pružio odličnu igru što do sada i nije bio čest slučaj u aktualnoj sezoni.

- Trudim se, pokušavam podići tu individualnu, kako statistiku tako i formu, kako bi momčadi na kraju bilo što bolje. Mislim da idem prema gore, trudit ću se da budem još bolji, da dovedem to sve na još jednu veću razinu, a to me nagradilo i golom u ranoj fazi susreta. Nadam se i vjerujem da ću tako nastaviti - kazao je Fruk nakon čijeg gola je Rijeka mogla i stati na loptu svjesna da je “rano” otvorila protivnika koji je morao mijenjati početne koncepte svoje igre.

- Je, osim toga, baš nam je drago svima jer smo tu akciju vježbali na treninzima, a još nam je više drago što nam je to uspjelo iz prve i to još u tako ranoj fazi utakmice. To nam je sigurno još dalo, kako bi se reklo, dodatni vjetar u leđa.

Znamo kakvu momčad imamo

S Kvarnera se lijepo vidi ostatak Hrvatske i lige, Rijeka se ovom pobjedom vratila na “pole position” SuperSport HNL-a. Imaju Bijeli jednako bodova kao i Hajduk, no ujedno imaju i znatno bolju gol-razliku.

- Pa gdje ćeš bolje, pogotovo sada pred derbi. Za samopouzdanje nije moglo ispasti bolje, jako nam je drago što držimo prvo mjesto, što stvarno jako dobro igramo, a potrudit ćemo se da tako i ostane što dulje - dodao je Fruk, čija se momčad psihički vrlo brzo uzdignula, baš poput Feniksa, iz pepela Ljubljane, te “sumrak sage” riječkog nogometa.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Nakon toga poraza se stvarno bilo teško psihički uzdići iznad svega. Znamo što smo tamo propustili, ali, jednostavno, život ide dalje, nogomet ide dalje. Stvarno smo vrhunski radili na treninzima nakon Ljubljane i sada u ovoj reprezentativnoj pauzi tako da vjerujem da nam se sada sve to vraća. No, vjerovao sam u nas, točnije, vjerujem da je sve ono u Ljubljani bio zaista loš dan gdje nam se sve poklopilo što nije trebalo. Bilo mi je jako žao jer sam svjestan naše momčadi, naše kvalitete, no to nam je svima jedna velika lekcija i jedan odličan “šamar” za nastavak sezone. Nismo odustali, znamo kakvu momčad imamo i borit ćemo se koliko god možemo - pojasnio je Fruk koji je kazao i riječ dvije o kadru, sada nakon što je ljetni prijelazni rok konačno završio.

- Što se tiče kadra, mislim da smo stvarno vrhunski popunjeni, ne može se reći da se vide nedostaci, a svi dečki koji su stigli su se jako dobro uklopili i može se kazati da su pojačanja. Mislim da se to i vidi na terenu. S utakmicama će to biti još bolje, komunikacija, suradnja, tako da vjerujem da će utakmice koje dolaze pokazati sve.

Promjena u igri s obzirom na promjenu napadača?

- Pa naravno da smo se prilagodili, Franjo Ivanović i Komnen Andrić su drugačiji tipovi napadača i podredili smo se njemu na neki njegov forte i mislim da nam zasad jako dobro ide.

Neka se tako nastavi i protiv Hajduka?

- Pa gdje ćete zanimljiviju utakmicu od jadranskog derbija i sraza prve i druge momčadi lige? Ne znam, mi ćemo maksimalno trenirati ovaj tjedan i spremati se za tu utakmicu kao i za svaku do sada. Nemamo pritiska, već smo igrali ovakve utakmice prošle sezone. Nemamo tereta, jednostavno trebamo uživati u toj utakmici i pokazati ono što smo pokazali i protiv Šibenika. Onda vjerujem da nećemo imati problema.

Red na nama mlađima

Koliko vas je to iskustvo prošle sezone opustilo, naučilo nečemu?

- Da, prošle sezone nam je sve to jako teško padalo pošto se većina nas s takvim utakmicama susrela prvi put u karijeri, s takvim pritiskom. Vjerujem da, i unatoč tome što prošle godine nismo uspjeli doći niti do jednog trofeja, imamo to neprocjenjivo iskustvo i da smo napredovali u tom smislu, u smislu samopouzdanja i ovakvih utakmica koja dolazi. Vjerujem da smo i mi, neki mlađi igrači, sada mogli biti nositelji u takvim dvobojima i pokazati kako se igraju ovakve utakmice - kazao je Fruk koji je utakmicom protiv Šibenika nagovijestio svoju uzlaznu putanju i da bi zaista mogao postati prava riječka “desetka”.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Je li ta promjena broja na dresu u novoj sezoni utjecala na igre?

- Ha, ha, iskreno, nisam se toliko opterećivao time, no ne bih je uzeo da smatram da nisam spreman za to. Možda je u početku bilo tako, no poslije niti ne razmišljam koji broj nosim na leđima. Možda su se neke stvari više očekivale od mene, kako su otišli neki iskusniji igrači, sada bi trebao biti red na nama mlađima. A podigao sam i ljestvicu očekivanja statistikom iz prošle sezone pa se nešto više očekuje i od mene, no vjerujem da ću nastaviti s dobrim igrama i biti još bolji u svakoj sljedećoj utakmici - podvukao je Fruk za kraj.

Fruku i Pašaliću reprezentativni pretpoziv

Ofenzivci Rijeke Marco Pašalić i Toni Fruk dobili su pretpoziv izbornika Zlatka Dalića za utakmice UEFA Lige nacija koje će reprezentacija Hrvatske odigrati u listopadu.

Hrvatska će 12. listopada biti domaćin Škotskoj na stadionu Maksimir u Zagrebu, dok će tri dana kasnije gostovati kod Poljske u Varšavi. Marco Pašalić do sada je upisao pet nastupa uz jedan pogodak za reprezentaciju Hrvatske, dok je Toniju Fruku ovo drugi pretpoziv izbornika Dalića nakon što je u istom statusu bio i za Europsko prvenstvo u Njemačkoj.

Fruk za Rijeku

57 nastupa

4053 minute

6 pogodaka

20 asistencija

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 08:12