Matija Frigan

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
ČOVJEK ZA BUDUĆNOST

O ovom će se HNL-otkriću još puno pisati: ‘Pun mi je mobitel čestitki, ali ovo je tek početak‘

‘Proradili smo! Jedan je ključan čovjek za pozitivan ritam, sad je konačno sve u redu‘, kaže Frigan.
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 18. listopad 2022. 06:02

I to se jednom moralo dogoditi ove sezone, Rijeka je napokon pobijedila kod kuće, dočekala je Rujevica drugu uzastopnu pobjedu svoje momčadi i prvu pred svojim navijačima, točno 149 dana nakon što su u posljednjem kolu prošle sezone Bijeli predvođeni trenerom Goranom Tomićem minimalno svladali (1:0) Hrvatski dragovoljac.

Nekoliko igrača aktualne Rijeke bilo je tada na “krivoj” strani, među kojima i dva igrača koji su odigrali možda i najbolju ovosezonsku utakmicu u bijelom dresu s “pešekanima”. Ivan Smolčić bio je na vrlo visokom zadatku kao desni stoper u liniji s tri igrača iza dok je mladi napadač Matija Frigan na kraju postao čovjek odluke, dvostruki strijelac koji je, s obzirom na šanse koje je imao, vrlo lako mogao postići i još koji pogodak. Mladi riječki napadač je kod trenera Sersea Cosmija čekao svoju priliku za dokazivanje, na kraju ju je objeručke prihvatio i potvrdio da će se o Friganu još puno toga pisati u aktualnoj sezoni u kojoj je Rijeka napokon počela pokazivati svoje drugo lice.

- Prekrasan je osjećaj na kraju riješiti utakmicu, ali mislim da je cijela ekipa zaslužna za to. Od prve minute smo svi maksimalno ušli u susret, svi smo željeli ovu pobjedu. Uostalom, dugo nismo pobijedili pred svojim navijačima, zahvaljujem se njima na fantastičnoj podršci i to ne samo u ovoj utakmici. Vjerujem da ćemo nastaviti ovim putem, povezali smo dvije pobjede. Sada u srijedu imamo kup ogled, moramo to ozbiljno shvatiti, otići u Kutinu i pobijediti. Stižu čestitke na mobitel? Moram reći da da, ha, ha, već mi je pun mobitel - kazao je Frigan odmah po završetku utakmice protiv zagrebačke momčadi.

Susret s Lokomotivom obilovao je zanimljivim sadržajem, osim što su Rijeci poništena čak dva pogotka, Bijeli su imali još nekoliko dobrih šansi, jednu matnu propustio je i sam Frigan kada je loptu desnicom iz blizine poslao preko grede već svladanog Šubarića, dok je par sekundi prije trećeg gola na susretu odličnim udarcem glavom pogodio i gredu nakon ubačaja Lunette.

- Šanse se otvaraju, nismo puno zabijali golova u prethodnim utakmicama, ali počeli smo stvarati dosta šansi i napokon zabijati. Ništa, na nama je da tako samo nastavimo i mislim da će onda biti sve dobro. Odlična asistencija Grgića kod prvog gola? Ma svakako, ali svi su na terenu bili na top-nivou i svima čestitam. Igračima, ali i stožeru, na treninzima se radi punom parom - dodao je Frigan uz opasku da je i ova utakmica u svojoj pripremi nosila veliki psihološki pritisak.

Nakon vrlo lošeg ulaska u sezonu i pobjede u Velikoj Gorici na momčadi je možda bio još i veći teret imperativa nego li tjedan ranije, nitko naprosto nije navikao gledati lošu Rijeku koja se “koprca” na dnu prvoligaške ljestvice. Nakon dvije vezane pobjede ipak se lakše diše.

- Bio je velik pritisak na Rijeci uoči ovog ogleda, kao i na nama u svlačionici, osjetilo se to. Ali evo, hvala Bogu, nekako smo izašli iz te krize koja nas je zadesila. Mogu se samo nadati da ćemo nastaviti tako dalje s pobjedama i da se ovo, ovaj loš period, više neće događati - rekao je Frigan koji velike zasluge za izlazak iz te crne rupe pripisuje i talijanskom stručnjaku Cosmiju i njegovom načinu rada, odnosno treniranja.

- Ma treninzi su nam stvarno top, maksimalno se radi na svakom treningu. Nema opuštanja i svi daju 100 % od sebe. Bitno je da niti tamo nema opuštanja, a na kraju igraju oni najbolji, odnosno najspremniji. Sve je tu u najboljem redu - naglasio je Frigan koji je jedno vrijeme bio u drugom planu kod trenera Cosmija, no ovoga puta je itekako pokazao da za njega ima mjesta u početnoj jedanaestorki Rijeke.

- Bio sam strpljiv, radio sam dobro. Pomogla mi je tu i reprezentacija, na tom okupljanju sam dobio još i više samopouzdanja. Trudim se, dajem svaki put sve od sebe na treninzima i utakmicama. Protiv Lokomotive mi se sve to vratilo na najbolji mogući način. Napad je napokon proradio? Ma istina, do sada je realizacija bila loša, sada smo u zadnje dvije utakmice postigli pet pogodaka, do tada smo ih ukupno u ligi imali šest. Mislim da smo proradili, ha, ha - dodao je Frigan koji je treći pogodak proslavio ispod sjeverne tribine na kojoj su smješteni najvatreniji navijači Rijeke, Armada.

- Imao sam tu potrebu proslaviti taj gol s našim navijačima, oni su nam stvarno velika podrška od prvoga dana. Svaka im čast na tome, svim tribinama koje su nas i u ovoj utakmici nosile do pobjede. Neka nas samo tako nastave bodriti, a mi ćemo sigurno davati sve od sebe na terenu - rekao je Frigan kojem se sviđa način igre s dva klasična napadača.

I to je jedan od noviteta u odnosu na početak sezone, Cosmijeva Rijeka napokon počinje pokazivati svoje konture. Prostora za napredak dakako još uvijek ima mnogo, no jasna je vizija nogometa koji Cosmi želi od svojih igrača.

- Dobro je to meni izgledalo, Haris je bio malo povučeniji iza mene. Dobro se slažemo, mogu reći da se dobro i znamo, funkcioniralo je to jako dobro. Fešta? Ma malo smo proslavili, zapjevali u svlačionici, ništa previše, idemo samo dalje tim putem - kaže Frigan kojeg je razveselio i debi Andre Babića, njegovog prijatelja i suigrača iz omladinske škole.

- Je, debitirao je, čestitam mu na tome. Ima tu još puno juniorskih igrača koji su s nama na treninzima i čekaju svoju priliku za prvu momčad. Dobro im ide u njihovom prvenstvu, neka dečki samo nastave tako.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 10:45