RONALD GORSIC Cropix
GORICA

Od crne mačke do ključnih poraza i pobjeda: Može li Gorica još jednom zagorčati život Rijeci?

Zanimljiva je povijest ogleda Turopoljaca i Riječana, koji su uglavnom bili jako neizvjesni
Piše: Toni RoićObjavljeno: 19. travanj 2024. 10:38

Gorica će u nedjelju biti prva od šest prepreka na putu Rijeke prema željenom naslovu prvaka, a nogometna javnost sa zanimanjem će pratiti mogu li Turopoljci biti “crna mačka” za klub s Kvarnera kao što su znali biti sve do ove sezone, kada su izgubili dosadašnja tri međusobna dvoboja.

Dotad je Gorica imala bolji skor jer je od ljeta 2018. i ulaska u elitni rang 10 puta pobjeđivala Rijeku, uz sedam poraza i tri remija. Sada su Riječani izjednačili u pobjedama na 10-10, ali ne mogu najmirnije spavati kada znaju da su ih Turopoljci na njihovom stadionu svladali već pet puta u 11 dvoboja. Jest da je zadnja pobjeda datirana na 11. prosinca 2021., što je prvi dio pretprošle sezone, ali uvijek su Velikogoričani s posebnom inspiracijom igrali na Rujevici.

Iz njihove perspektive daleko najvažniji dvoboj igran je 22. svibnja 2021. u posljednjem kolu jubilarnog 30. prvenstva Hrvatske u nogometu, u kojem Gorica 35 kola nije bila plasirana ispod trećeg mjesta. Bod je bio dovoljan tadašnjem treneru Siniši Oreščaninu i njegovoj momčadi da obrani treće mjesto i prvi put odvede turopoljski klub u pretkolo Europske lige, dok je domaćinu Rijeci za europski plasman odgovarala samo pobjeda. Do 79. minute rezultat je bio 1:1 golovima iz prvog dijela (Andrijašević za domaće, a Babec za goste), a onda je Luka Menalo pogodio za 2:1, što su Riječani sačuvali do kraja. Gorica je tako zapela na posljednjem koraku, iako je igrala nikad bolji nogomet, pogotovo u prvom dijelu sezone kada je na klupi sjedio Valdas Dambrauskas.

- Da nismo na zimu pustili Dambrauskasa i vratara Kristijana Kahlinu u bugarski Ludogorec, bili bismo se prošetali do Europe - kazao je tada predsjednik Gorice Nenad Črnko, priznajući i svoj dio krivice za propuštenu priliku epskih razmjera za njegov klub.

Najgore u svemu tome je što je veliko pitanje kada će Gorica opet dočekati takvu mogućnost? Baš poslije te sezone počeo je rezultatski pad kluba, koji je kulminirao u prošlom prvenstvu onom dramatičnom borbom za ostanak, koja je imala sretan kraj zahvaljujući i trijumfu protiv Rijeke na domaćem terenu. Tog 23. travnja 2023. Sergej Jakirović je prvi put došao u Veliku Goricu kao trener suparničke momčadi, dočekao ga je pljesak za sve napravljeno u sezonama 2018/2019. i 2019/2020. kada je vodio Turopoljce, ali na travnjaku domaći su pronašli put do toliko potrebna tri boda. Iako je igrao poluozlijeđen, Grobničanin Kristian Fućak postigao je u 63. minuti jedini gol na utakmici, svakako jedan od presudnih da bi trener Željko Sopić i njegova momčad u konačnici prestigli tada predzadnji Šibenik (Fućak je dao i oba protiv Osijeka, čiji je bio igrač na posudbi).

Sopić će sada biti na suprotnoj strani, njemu i Rijeci utakmica je šampionski bitna, dok Gorica igra za prestiž i afirmaciju novog trenera Rajka Vidovića, ali tradicijski gledano 80 do 90 posto ogleda ovih rivala bilo je izuzetno neizvjesno i mali detalji su presuđivali. U nogometnom Turopolju tvrde i da su ovogodišnja dva dvoboja odlučili suci i čak pet kaznenih udaraca dosuđenih za Rijeku, ali ovaj put nećemo o tome...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 06:48