Bruno Marić

 HANZA MEDIA TV
BRUNO MARIĆ

‘On je naš najbolji sudac ikad. Ali, da samo ja odlučujem, on više nikad ne bi sudio Hajduku!‘

‘Zbog pritiska javnosti i medija, sucima je lakše kada pogriješe u korist Hajduka nego Dinama!‘
Piše: Siniša SušecObjavljeno: 01. lipanj 2022. 17:05

- Sada bih najradije nekoliko dana otišao na neku kućicu na drvu i gledao, recimo tri dana, samo u šumu. Eto, tako se osjećam nakon ove netom završene sezone HNL-a, bilo je puno pritisaka, puno očekivanja, nije bilo lako...

Tako je gostovanje u podcastu Sportcast otvorio šef hrvatskih nogometnih sudaca Bruno Marić. Ipak, osim umora, ima i zadovoljstva: - Da, suđenje je bilo pošteno, nitko nije rekao da su suci odlučili prvaka. Osim što je bilo poštenije, mislim da je bilo i kvalitetnije nego nekih prethodnih sezona. Iako, naravno da je bilo pogrešaka, priznaje Marić.

Krenimo od kraja. Finale Kupa, sudac Fran Jović: - Sad ću vam otkriti jednu stvar. Jović je na Poljudu preko četvrtog suca Pajača upozorio trenera Rijeke Tomića da smiri svog kapetana Smolčića jer mu prijeti isključenje. Nije pomoglo... Što se samog isključenja tiče, sudac nije napravio ništa suprotno pravilima.

OK, idemo dalje. Hajduk se u prvom dijelu sezone žalio na arbitraže u Koprivnici, Šibeniku i Kranjčevićevoj, njihov predsjednik Jakobušić čak je javno poručio šefu sudaca kako je 'Marićev neuspjeh što je morao nabaviti njegov broj'... S druge strane, na konitinentu se negodovalo što je za Hajduk ove godine dosuđeno čak 12 penala. Pričala se i anegdota da je na Livajinoj svadbi prvo što se sviralo bilo - penal...

image

U emisiji je sudjelovao i Robert Šola, glavni urednik Sportskih novosti

HANZA MEDIA TV

Marićev komentar na sve to: - Otvoren sam čovjek, razgovaram sa svima, pa sam tako pričao i s Jakobušićem. On je imao svoje viđenje nekih situacija, ja svoje, ali kategorički odbijam priče da su suci preko penala favorizirali Hajduk. Ne znam sad detaljno za svih 12 penala, mogu reći da samo ovaj protiv Istre u pretposljednjem kolu nije bio..

Tada je Marić dodao jednu znakovitu rečenicu: - Moram reći da je zbog atmosfere koja je stvorena u medijima i javnosti sucima puno lakše prebroditi situaciju u kojoj su pogriješili u korist Hajduka, nego kada naprave neku pogrešku koja koristi Dinamu. To je činjenica!

Bruno Marić je šef sudaca, ali ne određuje on tko će suditi koju utakmicu. Taj je posao u domeni Ivana Novaka, i tu su neki klubovi negodovali jer tvrde kako neki prečesto sude Dinamu, drugi oponiraju da ima ljudi koji pravdu dijele samo Hajduku, pa onda je tu i činjenica da jedan od naših najboljih sudaca Duje Strukan više nije sudio Dinamu otkad je u Puli poništio Petkoviću penal i dao mu drugi žuti zbog načina na koji je izveo kazneni udarac: - Naravno da Novak i ja surađujemo kod odabira sudaca, naravno da imam utjecaja na to tko će suditi, osobito važne utakmice. A što se Strukana tiče, sudit će Dinamu iduće sezone, vidjet ćete.

image

Slijeva nadesno: Bruno Marić, voditelj emisije Siniša Sušec i Robert Šola u studiju Hanza Medije

HANZA MEDIA TV

A Ivan Bebek? Odradio je suspenziju jer su ga tajno snimili kako priča protiv Hajduka, vratio se na teren, poručio da ne razmišlja o mirovini i kako vjeruje da će najbolju utakmicu tek odsuditi. Na proljeće je od 'velike četvorke' samo jednom sudio Dinamu, hoće li ikad više suditi Hajduku: - Da samo ja odlučujem, rekao bi mu: Majstore, ti si naš najveći sudac ikad, ali više nikad neće suditi Splićanima! Ne bi se dobro osjećao ni ti niti oni... Osim toga, Bebek je ikona, ali nije budućnost HR suđenja. A derbije i velike utakmice sudit će oni koji su budućnost, tvrdi Marić.

Dakle, oni poput Patrika Kolarića, koji je dijelio pravdu na zadnjem derbiju modrih i bilih: - Trebalo je hrabrosti poslati ga u vatru. I sve je dobro prošlo. A zamislite da je nešto zabrljao! Sada bih tu sjedio u studiju kao bivši šef sudaca, I vjerujte mi, čak i da je taj meč odlučivao o naslovu, opet bih poslao Kolarića da sudi, rezolutan je Marić.

Stiže novi val hrvatskih sudaca, koji predvode Kolarić i Zagrepčanin Čulina, to su djelitelji pravde koji bi jednog dana mogli suditi najvažnije utakmice Lige prvaka, Eura i Svjetskog prvenstva.

Za kraj, Marić je ustvrdio kako će iduće sezone suđenje biti još bolje: - Moram naglasiti da sam dobio potpunu slobodu u radu od predsjednika Saveza Kustića. Hvala mu na tome. Apeliram na medije i klubove, za sve što je dobro i za sve što je loše hvalite ili krivite samo nas, suce, HNS nam se uopće ne miješa u posao. Imamo punu samostalnost, ali i punu odogvornost!

Pogledajte cijeli podcast:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 03:07