Tonči Gabrić

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
VELIKI OPTIMIST

On vjeruje da je Hajduk na najboljem putu za dvostruku krunu: ‘Pa jedan je trofej već tu, kao na dlanu!‘

‘Pribojavao sam se igre s tri stopera. To zasad štima. No, protiv Rijeke bit će na velikom ispitu‘
Piše: Zdravko Reić/JLObjavljeno: 23. veljača 2022. 15:11

Tonći Gabrić, jedan od legendarnih vratara hrvatskog nogometa, u svojoj karijeri nije imao lagan put, ali može se podičiti da je u jednom trenutku bio glavni adut Rijeke, da bi potom zaključio svoj vratarski put u Hajduku, opet kao jedan od najboljih igrača. Uoči jadranskog derbija, logično je, uvijek se proziva Gabrića da kaže svoju riječ:

- Hajduk je u naletu, "bijeli" su u jurišu prema vrhu ljestvice, objektivno je očekivati nastavak pobjedonosnog koraka i osvajanje nova tri boda. No, to je ipak utakmica u kojoj se kriju zamke, svaki dvoboj Hajduka s Rijekom odiše neizvjesnošću. Rijeka je tako ukomponirana, posebno izvanredno vođena od trenera Gorana Tomića, da se od Marka Livaje i njegovih drugova traži maksimalna ozbiljnost i igra na najvišoj razini kako bi se došlo do pobjede.

Livaja je, slično kao i Gabrić, došao u Hajduk zaobilaznim putem, prošao je kroz svoju katarzu tijekom igranja za niz klubova u inozemstvu…

- Imali smo mi velikana, igračkih asova, ali ovo kako se Livaja postavio, za naš klub zaista je impresivno. Fascinira me, primjerice, u tehničkom detalju, kako nepogrešivo i raznovrsno izvodi kaznene udarce. Njegova uloga kao lidera od odlučujućeg je značaja, Livaja u cjelini vuče momčad, i to ne samo golgeterskim sposobnostima, već i u vođenju igre. Moram istaknuti i ulogu Lovre Kalinića, koji je jedan od velikih aduta, nadam se u nastavku sezone takvoj ulozi i Nikole Kalinića.

image
JOSKO PONOS/CROPIX

Gabrić je s Hajdukom osvojio dvostruku krunu u sezoni 1994./95., pa je s "bijelima" bio protagonist u Ligi prvaka, dosegao je četvrtfinale (Ajax 0-0, 0-3), pa sada predviđa da će i Livaja osjetiti gušt trijumfa:

- Vidim po reakcijama da se Livaja ne zanosi, on je svjestan prilike koja se ukazala, zna kako je treba iskoristiti. A to je ono pravilo da se u fokusu drži isključivo sljedeća utakmica.

Prema Gabrićevom mišljenju, Hajduk je na najboljem putu da osvoji dvostruku krunu:

- Prvi trofej, Kup Hrvatske, reklo bi se da je tu, kao na dlanu. Osvajanje Kupa mnogo bi značilo za samopouzdanje, jednako kao što bi eventualni kiks predstavljao težak psihološki udarac. Dakle, prigoda je tu, ne bi ju se smjelo propustiti. Imamo iskusne igrače, široki kadar, trener Dambrauskas jako dobro vodi momčad. Iskreno ću vam kazati da sam se pribojavao te igre s tri stopera, ali ipak se pokazalo da taj sustav štima. Barem zasad, a baš protiv Rijeke raspored s trojicom u obrambenoj liniji na velikom je ispitu.

Gabrić je ostavio svoj pečat na Kantridi, u vrijeme kada je čuvao vrata Rijeke (triput je proglašavan za najboljeg igrača prvenstva), još veći, vredniji ostavio je kao čuvar mreže Hajduka.

- Lijepe uspomene me vežu za Rijeku, tamo sam se faktično dokazao kao vratar, pa sam zaslužio i nastup u onoj mitskoj utakmici hrvatske reprezentacije protiv Amerike 1990. godine. Onda sam se, preko solunskog PAOK-a i Pazinke, vratio na Poljud, i doživio najljepše dane karijere. I koliko god mi je u karijeri značila Rijeka, moram naglasiti da je Hajduk uvijek bio i ostao u mojem srcu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 12:59