VLADO KOS Cropix
DESETKOVANI NA DERBI

Osijek dolazi na Rujevicu bez 10-ak igrača: ‘Imamo problema s ozljedama i s koronom, ali nema isprike‘

Žaper: Intenzitet rada na treninzima ovaj je tjedan bio velik, za razliku od nekih prošlih tjedana!
Piše: Gradimir DjukarićObjavljeno: 09. rujan 2022. 16:21

Tri gostovanja - nula bodova! Bijelo-plavi su ove sezone svaki puta ostajali praznih ruku izvan Gradskog vrta iako, ruku na srce, ovog ljeta ne briljiraju ni pred svojim tribinama. Na Rujevici gdje su posljednji puta slavili još prije pet godina pokušat će prekinuti taj crni niz na gostovanjima koji ih “vuče” u donju polovinu prvenstvene ljestvice.

"Osjećam pritisak zbog toga što ove sezone još nismo slavili na prvenstvenom gostovanju. Ja kao trener pokušavam što je moguće bolje pripremiti momčad. Imamo jasnu ideju kako želimo u Rijeci igrati. Siguran sam da smo spremni. Pritisak je u trenerskom poslu normalan, ali važno je kako ga podnosiš. Dugo sam u nogometu, osjetio sam čari i Lige prvaka i Europske lige, doduše ne kao prvi trener već kao asistent, ali mislim da je to jako slično. Pritisak ti daje motivaciju. Zapravo, ja imam pozitivnu energiju, a ne pritisak", kazao je trener Osijeka Rene Poms.

Pripremu utakmice svakako mu otežava nedavna promjena na klupi Rijeke. Iskusni Talijan Serse Cosmi svoju će premijeru u hrvatskom nogometu imati baš protiv Osijeka.

"Istina, imaju novog trenera, vjerujem da je svaki igrač Rijeke iznimno motiviran jer se žele pokazati u najboljem svjetlu. Kada god novi trener dođe, uvijek bude tako. Kod mene je drugačije jer me igrači ipak znaju. Kod Rijeke je sve moguće, mi moramo biti spremni na sve. Nešto očekujemo, ali možda nas iznenade. No, ne mislimo mi toliko o njima koliko o nama. Rijeka je s novim trenerom sigurno dobila novu energiju, novu motivaciju, novi taktički sistem. Moramo biti spremni na sve, jer će u konačnici biti najvažnije kakvi ćemo mi biti, kakva će biti naša energija, naša motivacija, kako smo mi spremni za utakmicu koja nas očekuje. Po onome što sam vidio kroz treninge potpuno smo spremni, a na kraju će 22 igrača u 90 minuta na travnjaku dati sve od sebe da budu pobjednici", dodao je Poms

‘Ne očekujem lijepu utakmicu‘

Na Rujevici očekuje ratničku utakmicu, bez “umiranja u ljepoti”

"S estetske strane, ne očekujem lijepu utakmicu. Bit će ovo “tuča” za svaku loptu obje momčadi... Imali smo dobar i intenzivan tjedan poslije kojeg sam optimističan. Vidio sam dobru energiju u momčadi i da smo spremni za tešku utakmicu u Rijeci. Znamo da smo prethodnih sezona imali problema kada smo igrali tamo, znamo da je to posebna utakmica, znamo i situaciju kod nas i u Rijeci, ali spremni smo za čvrstu utakmicu iz koje ćemo, nadam se, izaći kao pobjednici", kazao je trener Bijelo-plavih.

Pomsov početak na klupi Bijelo-plavih nije bio rezultatski uspješan. Ali i u bodu protiv Šibenika mogao je naći dobrih stvari.

"Postoje dvije perspektive – trenerska te ona navijačka i novinarska. Novinari znaju biti jako kritični, što je u redu, to je sve u opisu posla, ali ja s druge strane moram gledati i na neke druge stvari, tražiti ono pozitivno. Kad se uzme u obzir kakav je ludi tjedan bio iza nas, onda moram biti “mekši”. Igrali smo s dva napadača, bilo je dosta toga novoga i smatram da zbog svega navedenog je bilo itekako dobrih stvari, naročito u prvih 45 minuta. Da smo zabili drugi pogodak, onda bismo zabili i treći. Ostali smo na kraju malo i bez sreće, malo i umorni u završnici utakmice. Bilo je dobrih, bilo je loših stvari, ali zato radimo i želimo biti sve belji. Svakog dana napredujemo i sretan sam zbog toga", dodao je trener Osijeka.

Problemi s ozljedama i koronom

Uoči gostovanja na Rujevici Poms ima velikih problema s kadrom, desetak igrača ili je otpalo ili je pod velikim znakom pitanja. Na Škorića, Jugovića, Fućka Brleka i Bralića trener bijelo-plavih sigurno neće moći računati, kao uostalom ni na kartoniranog Jurčevića, a ozljede su načele Lovrića, Fiolića, Barišića... Stoga je s posudbe iz Vukovara povučen mladi branič Uwem Alexander koji je na dvojnoj registraciji, a u konkurenciju se nakon dugo vremena vratio Josip Špoljarić koji je za bijelo-plave posljednju utakmicu odigrao još 30. kolovoza 2020. U međuvremenu je po jednu sezonu igrao na posudbi za Istru te mađarski ZTE, a po povratku u Gradski vrt ovoga ljeta bio je u toj mjeri skrajnut da s najboljom momčadi nije prošao ni pripreme. Zdravstveni karton tako će diktirati momčad koju će trener Osijeka poslati na travnjak.

"Imamo problema i s ozljedama i s koronavirusom, ali za mene to nisu isprike jer imamo dovoljno širok kadar. Sve dok mi imamo 11 zdravih igrača na terenu ja sam sasvim zadovoljan", prokomentirao je Poms zdravstvenu sliku svlačionice.

Žaper 12. puta kapetan

U izostanku Škorića momčad će kao kapetan povesti Mihael Žaper.

"Ne smije nas zavarati pozicija na kojoj je Rijeka... Nakon pobjede protiv Hajduka željeli smo spojiti i pobjedu protiv Šibenika, žao nam je što nije došlo do toga. Promjena trenera je nešto što se događa u nogometu, mi smo profesionalci, fokusirani na teren. Novom treneru želimo pomoći, a samo ako budemo zajedno u svemu ovome možemo doći do uspjeha. Svi moramo još više i jače zapeti zbog pozicije na tablici. Sada se dižemo i iako dugo nismo pobijedili u Rijeci zašto ne bismo sada uzeli tri boda?!", veli Žaper.

Rene Poms je već dvije godine uz momčad, no ipak je uveo neke novine u radu.

"Mislim da je intenzitet rada bio velik za razliku od nekih prošlih tjedana. I mislim da je to trebalo svima nama", dodao je Osijekov veznjak.

Žapera je ovoga ljeta “napala” serija ozljeda, no napokon su zdravstveni problemi iza njega.

"Osjećam se dobro, radim na sebi jer sam izgubio dio priprema, ali problemi s ložom i Ahilovom tetivom su iza mene, spreman sam i dat ću sve od sebe da pomognem momčadi", zaključio je Žaper koji će na Rujevici 12. puta Bijelo-plave izvesti na teren s kapetanskom vrpcom oko ruke.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 22:54