Laszlo Kleinheisler se prometnuo u ključnog igrača Osijeka
 






 

 VLADO KOS/CROPIX
BRILJIRAO U DERBIJU

Osijekov veznjak želi se boriti za trofeje, a protiv Rijeke je pokazao da je igrač za velike utakmice

Mađarski reprezentativac Laszlo Kleinheisler najzaslužniji je za nova tri boda Osijeka
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 14. veljača 2022. 19:09

Osijek je silno želio pobjedu protiv Rijeke, a simbol te ogromne energije s kojom su Bijelo-plavi odigrali nedjeljni derbi ipak nešto izraženije od ostalih bio je - Laszlo Kleinheisler.

Mađarskog veznjaka bilo je svugdje po terenu, iako nije zabio. Rijeka je i dalje ostala jedna od rijetkih momčadi kojoj u Prvoj HNL nije zatresao mrežu, ali svojski se trudio to promijeniti. Pucao je četiri puta (koliko i kvartet Rijekinih ofenzivaca zajedno), dva udarca mu je Labrović velikim intervencijama izvadio iz kuta svojih vrata, osvojio je sedam od 12 duela, prošla su mu dva od četiri driblinga, oduzeo je tri lopte... Piše mu se i predasistencija jer upravo je mađarski nogometaš gurnuo loptu u prostor Jurčeviću nakon čijeg je ubačaja Sava Čestić zatresao vlastitu mrežu i tako odlučio utakmicu.

Navijače se ne može prevariti. Nakon svake utakmice klub iz Gradskog vrta svojim pristalicama na glasanje ostavi izbor za igrača utakmice. Nitko od nogometaša Bijelo-plavih nije nakon nedjeljnog derbija ostao bez navijačkog glasa, što i ne čudi jer Osijek u utakmici s Rijekom nije imao slabu točku, ali uvjerljivo ih je najviše, ukupno 41 posto, pripalo Laszlu Kleinheisleru.

Mađarski veznjak jednostavno voli velike utakmice...

"Mislim da je to stvar određenog sazrijevanja mene kao igrača, da protiv jakih momčadi osjećam posebno veliku odgovornost prema svojoj momčadi i igram važnu ulogu za ostvarenje uspjeha", objašnjavao je jesenas, a to je dokazao primjerom.

Zahvaljujući njegovom golu Osijek je ljetos prošao poljski Pogon na prvoj stepenici kvalifikacija za Konferencijsku ligu, a zabio je kasnije i Hajduku u remiju u Gradskom vrtu. Uostalom, i na lanjskom Europskom prvenstvu potvrdio je koliko ga inspiriraju važne utakmice. U dvoboju Mađarske i Francuske žiri UEFA-e proglasio ga je za najboljeg. Da, u konkurenciji nogometaša Chelseaja, PSG-a, Barcelone, Reala, Manchester Uniteda, Juventusa, Bayerna... igrač utakmice je bio onaj Osijeka! A tada, usred slavlja zbog velikog boda, dok su čestitari još stajali u redu da mu odaju priznanje za veliku utakmicu, Laszlo je našao vremena zahvaliti se navijačima Osijeka na potpori.

Lacika, kako su ga prozvali u Osijeku, tri je godine stanovnik grada na Dravi. Iza njega je 97 nastupa u dresu Bijelo-plavih, u kojima je zabio 13 golova i još 11 puta asistirao suigračima za pogodak. Početkom ožujka odigrat će jubilarnu, stotu utakmicu za Bijelo-plave. Niti u jednom klubu u karijeri, a Osijek mu je sedmi, 27-godišnji Mađar nije imao takve brojke.

Kleinheislerov mentalitet je jednostavno takav da ne odustaje. Nisu ga bez razloga u Bundesligi, gdje je igrao za Werder i Darmstadt, prozvali "Maschine". Ključna odrednica njegovog karaktera jest da je borac, a taj se profil savršeno uklapa u karakter momčadi Nenada Bjelice. Nije odustao ni prošle zime, kada je nakon kriznog perioda čak i završio na kraju klupe. Jedna od opcija, i to vrlo izgledna, prije godinu dana bila je posudba, ali Lacika nije želio nigdje, odlučio je ostati i dokazati se treneru. Pokazao je karakter, vjerojatno svojim stavom i oduševio Nenada Bjelicu, ali i preuzeo pritom ogroman rizik jer neigranje i loš status u klubu bi ga izvjesno i prekrižili s popisa reprezentacije za Europsko prvenstvo. Ozljede suigrača vratile su ga u prvi plan, a onda je eksplodirao i odigrao impresivno proljeće, u kojem je zabio šest golova i još četiri namjestio.

Nakon sjajnog nastupa na Europskom prvenstvu činilo se teško, gotovo nemogućim, kako će ga Osijek uspjeti zadržati u svlačionici, pogotovo što je ulazio u posljednju godinu ugovora, a neke ponude za njega već su ranijih mjeseci odbijane, no Kleinheisler je opet uspio oduševiti pristalice Bijelo-plavih. Produžio je vjernost Osijeku na dodatnih godinu i pol dana, do kraja 2023., i tako stavio točku na sve špekulacije. Istovremeno, klub iz Gradskog vrta tim je činom pokazao kakve su mu ambicije u sezoni koja je trebala početi.

"U Osijeku mi se sve sviđa, od kvalitete momčadi i suigrača do svih trenera. Sretan sam u prvom redu jer su ovime pokazali da mi vjeruju, a ja na tome želim uzvratiti velikim stvarima koje mogu napraviti za klub. Želim borbu za trofeje, puno ćemo raditi da dohvatimo taj cilj", kazao je tada.

Ulaskom mađarskog kapitala u Gradski vrt prije šest godina Osijek je došao u situaciju da se bori za trofeje, a danas mađarski veznjak daje ključan doprinos da tako i bude.

DOSAD ZA OSIJEK

U prvenstvu...

82 odigrane utakmice

12 postignutih pogodaka

U kupu...

8 odigranih utakmica

0 postignutih pogodaka

U Europi...

7 odigranih utakmica

1 postignuti pogodak

Ukupno...

97 odigranih utakmica

13 postignutih pogodaka

27

godina prošlog je travnja proslavio mađarski veznjak

2,5

milijuna eura vrijednost je snažnog Mađara prema TM-u

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 16:59