DAMIR KRAJAČ/CROPIX
DERBI SEZONE

Osvajao je titule u Dinamu, Rijeci i Hajduku, ali zna se za koga kuca srce: ‘S njima sam najviše povezan‘

"Smatram da je naša Rijeka iz sezone 2016./17. bila moćnija, jača", kaže Franko Andrijašević
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. svibanj 2024. 11:54

Franko Andrijašević (32) igra u Kini, klub se zove Zhejiang. Igrao je Andrijašević za najveće hrvatske klubove, Dinamo, Hajduk i Rijeku. I sa sva tri hrvatska velikana osvajao je trofeje, prvenstvo s Dinamom i Rijekom, a Kup dva puta s Riječanima, te po jednom sa Zagrepčanima i Splićanima.

Najviše trofeja osvojio je s Riječanima, a bio je dio one velike generacije koja je s trenerom Matjažom Kekom osvojila duplu krunu u sezoni 2016/2017. Javio nam se iz Kine, kaže da itekako prati HNL i zna baš sve što se događa.

- Imao sam neku malu ozljedu, ali vratio sam se na teren, ušao sam pola sata na utakmici koju smo igrali u utorak i pobijedili s 4:1 - kaže nam odmah ‘kineske vijesti‘ Franko Andrijašević.

Jasno, nismo ga zvali zbog informacija podno Kineskog zida, već zbog velikog nedjeljnog derbija Rijeke i Dinama.

- Nevjerojatno je zanimljiv HNL ove sezone. Do jučer je bila utrka trojca, sada je dvojca. Derbi na Rujevici? Prvenstvo će biti odlučeno ako Dinamo pobijedi. Ali neće ako bude neodlučeno ili ako pobijedi Rijeka. S tim da i neodlučeno igra Dinamu, jer držim da će Modri nakon Rijeke dobiti sve tri utakmice do konca prvenstva, Osijek, Slaven Belupo i Rudeš. Teško mi je zamisliti da bi Dinamo tu mogao kiksati. Ako dobije Rijeka, onda će imati ogroman ispit na Opus Areni protiv Osijeka. Vrlo je jednostavno, ako misli osvojiti prvenstvo, Rijeka u nedjelju mora pobijediti Dinamo. Na kraju krajeva, ako želiš biti prvak, u četiri utakmice jednom moraš dobiti Modre!

Neću kazati da postoji velika razlika između tadašnje i današnje Rijeke, ali postoje nijanse u kojima smo mi tada bili bolji

Pitamo ga za koga navija u nedjelju...

- Igrao sam u tri velika hrvatska kluba, ali bilo bi mi drago da Rijeka osvoji naslov prvaka, jer sam s njima najviše povezan. Ipak, od kada sam otišao iz HNL-a, na sve gledam onako više neutralno. Najvažnije je da su ovakva prvenstva, dramatična i uzbudljiva, jako dobra za hrvatski nogomet. Htio bih i da se digne Osijek. Mogu vam kazati da je ovo prvenstvo zanimljivije od one sezone 2016/2017. kada smo ga mi osvojili.

image

Franko Andrijasevic

Srđan Vrančić/Cropix

Kada je već spomenuo tu veliku riječku sezonu, zanimalo nas je vidi li kakvu razliku između ondašnje i današnje momčadi Rijeke?

- U nekim stvarima vidim sličnost. Danas, kao i tada, momčad Rijeke izbacuje pojedince. One naše pobjedničke sezone stalno je netko drugi izbio u prvi plan, to se događa i ovoga puta, pa vidite da u Rijeci golove zabijaju stoperi, bekovi, vezni igrači, ne samo napadači. Ali ima i razlike. Znate koja je najveća? Držim da je ona naša Rijeka iz sezone 2016/2017. bila moćnija, jača. Mi smo tada do pred sam kraj prvenstva bili bez poraza. Tada se mogao steći dojam da se nekako gurao Dinamo, da su svi očekivali da će zagrebački klub na kraju osvojiti titulu, a da ćemo mi pasti. Stvorio se ogroman presing, ali mi smo znali odgovoriti na taj presing. Neću kazati da postoji velika razlika između tadašnje i današnje Rijeke, ali postoje nijanse u kojima smo mi tada bili bolji.

RASPLET

Kad bih prognozirao, kazao bih da su šanse u derbiju 50:50

Franko Andrijašević je istaknuo...

- Pitanje je što će biti s Rijekom sljedeće sezone ako odu neki bitni igrači. Mi smo te sezone 2016/2017. također imali pobjednički gard, uzeli smo prvenstvo, ali onda je nastala rupa do ove sezone. A Dinamo nema tih rupa, oni su stalno tu na vrhu, prvaci. I ove sezone stalno se pisalo i govorilo ‘nikad gori Dinamo‘, a četiri kola prije kraja su na vrhu. Dinamo je stalno u HNL-u strah i trepet. To je svakako prednost Modrih, ali to ne znači da Rijeka u nedjelju neće biti veliki pobjednik. Kad bih prognozirao, kazao bih da su šanse u derbiju 50:50. (do)

Tada je trener Rijeke bio Matjaž Kek, danas je Željko Sopić. Je li ih moguće usporediti?

- Vrijedi isto kao i kada sam usporedio momčadi. U nekim stvarima su slični, u nekima različiti. Iako mi je Sopića teško komentirati, jer me nikada nije vodio. Bio je pomoćnik kada sam bio u Dinamu, ali to je velika razlika od onoga kad si glavni trener. Ono što je slično između ta dva trenera jest da obojica imaju onaj pravi, pobjednički gard.

Držim da bi Pjaca u plavoj momčadi imao isto takav igrački utjecaj kao što sada ima u Rijeci

Kada se već vraćamo u povijest, za Dinamo i sada graju dvojica iz te sjajne riječke generacije, Josip Mišić i Stefan Ristovski.

- Što bih o njima mogao kazati, a da se ne zna? Odlični igrači. I dan-danas su na tragu onih partija koje su tada pružali u šampionskoj Rijeci. Mišić, doduše, u Dinamu igra nešto povučenije nego što je igrao tada. U Rijeci je bio ‘osmica‘, u Dinamu je više ‘šestica‘. Ristovski uvijek ima tu svoju posebnu energiju, uvijek momčadi pruži nešto više, uvijek je nadogradnja. Ristovski ima istu ulogu koju je imao i u tadašnjoj Rijeci.

image
DAMIR KRAJAČ/CROPIX

Je li Dinamo pogriješio što nije angažirao Marka Pjacu, koji se želio vratiti u Maksimir, ali tamo mu se na semaforu upalilo ‘crveno‘?

- Ha, je li Dinamo pogriješio? Idemo ovako... Da se sada pita Pjaca, on bi mogao kazati da nije pogriješio kad nije došao u Dinamo, u Rijeci se vratio u reprezentaciju. Sada mu može biti drago što nije došao u Maksimir. I da, po meni, u Dinamu je sigurno bilo mjesta za Pjacu. Ali vidite, ako sada Dinamo pobijedi na Rujevici i osvoji naslov prvaka, više nitko neće spominjati da je napravljena pogreška što nije angažiran Pjaca. Međutim, držim da bi Marko u plavoj momčadi imao isto takav igrački utjecaj kao što sada ima u Rijeci. Ovo što je napravio u Rijeci, Pjaca bi napravio i u Dinamu!

Sada, kad je bilo najpotrebnije, Dinamo je na prvom mjestu. Kao vodeći stižu na Rujevicu, pobjeda im sigurno donosi naslov prvaka

Kada bismo sada uspoređivali momčadi koje će u nedjelju istrčati na Rujevicu, tko ima bolju ekipu, tko ima bolje individualce?

- Kada gledaš po linijama, onda bih kazao da su - poravnati! Ima tu dosta sličnih igrača. Međutim, Dinamo ima jednu prednost. Ima mentalitet pobjednika. Mogu to kazati i ovako. Dinamo je za HNL Real Madrid! Gledam, recimo, taj Real u Ligi prvaka, stalno se govori kako se izvlači, kako ima sreće. Ne, to nije sreća, to je ono nešto više. Taj gard šampiona, pobjednika. To imaju i Modri u Hrvatskoj. Ova sezona bila im je užasno turbulentna, gubili su utakmice, nisu bili prvi na ljestvici HNL-a do pred kraj prvenstva. I evo, što se dogodilo, sada, kad je bilo najpotrebnije, na prvom su mjestu. Kao vodeći stižu na Rujevicu, pobjeda im sigurno donosi naslov prvaka. Rijeka je ove sezone dosta napredovala kada se radi o pobjedničkom gardu, imali su sjajnu pobjedničku seriju, do Lokomotive sve su dobivali, nisu primili gol. Od Dinama su izgubili na Maksimiru onim jedanaestercem u sudačkoj nadoknadi. Dobivali su na mišiće kao Dinamo. Međutim, Rijeci bi trebalo četiri-pet sezona takvih izdanja da bi se kazalo da ima gard pobjednika kao Dinamo - zaključio je Franko Andrijašević.

Andrijaševićeva idealna momčad Rijeke i Dinama

Labrović - Ristovski, Galešić, Radeljić, Pierre-Gabriel - Mišić, Selahi - Pašalić, Baturina, Pjaca - Petković

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 11:54