DAMIR KRAJAC Cropix
ZAVRŠNICA PRVENSTVA

Ovo bi mogao biti ‘dan D‘ lude utrke za HNL titulu: Sve više prevladava uvjerenje da odluka pada na taj datum

U Maksimiru znaju kako se osvajaju titule. Hoće li to biti dovoljno za naslov?
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 01. travanj 2024. 07:08

Ostrašćeni pratitelji Hajduka, najbrojniji navijački pokret u HNL-u, zakoračio je u 2024. s uvjerenjem:"to je ta godina"! Poslije 18 promašenih sezona... Međutim, noć uoči Uskrsa, stiglo je bolno otrježnjenje. Danas, nakon poraza od Dinama, malo tko od Hajdukovih navijača doista vjeruje u "uskrsnuće". Poglavito što je splitska momčad ostala bez Marka Livaje...

Sve je izvjesnije da će se u preostalih osam kola HNL-a borba za titulu svesti na dvoboj Rijeke i Dinama. Zagrepčani trenutačno za vodećom Rijekom zaostaju pet bodova (Hajduk čak sedam), ali "modri" još moraju odigrati odgođenu utakmicu s Varaždinom doma (17. travnja).

Gdje bi potencijalni nositelji titule mogli kiksati? Rijeka do kraja natjecanja igra s Hajdukom, Istrom 1961, Goricom, Lokomotivom, Dinamom, Varaždinom, Osijekom, Slaven Belupom. Dinamovi su protivnici: Istra 1961, Gorica, Varaždin, Lokomotiva, Varaždin, Rijeka, Osijek, Slaven Belupo, Rudeš.

Mišljenja prognozera poprilično su podijeljena. Jedni smatraju kako će titulara odrediti tzv. "male utakmice". I doista, svjedočili smo ove sezone neobičnim rezultatima rivala; primjerice Rijeka – Slaven Belupo 2:4 ili Dinamo – Lokomotiva 0:3. Međutim, kako sezona ulazi u završnu fazu, sve više prevladava uvjerenje da bi se "danom D" (HNL-a) mogao proglasiti 5. svibnja, kada se na Rujevici izravno sastaju Rijeka i Dinamo. Pritom valja naglasiti da Zagrepčani već sada imaju prednost u međusobnim ogledima, što može biti odlučujuće u slučaju istog broja bodova na kraju natjecanja.

Koji od suparnika ima jače "argumente" u borbi za naslov? Sverašireno je mišljenje da Dinamo ima kvalitetnije igrače. Poimence to doista zvuči tako. Međutim, na terenu, ta je argumentacija vrlo krhka. Većina se stručnih komentatora slaže u procjeni da Rijeka igra najefikasniji, najatraktivniji i najsvrsishodniji nogomet u HNL-u. Riječju, Rijeka bolje funkcionira kao momčad.

Sve utakmice SuperSport HNL-a možete gledati samo na MAXSport kanalu.

Ipak, pri rekapitulaciji svih mana i vrlina suprotstavljenih rivala, većina će kao konačnog favorita proglasiti – Dinamo. Odgovor je jednostavan:"U Maksimiru znaju kako se osvajaju titule"! Spomenuta bi se misao mogla protumačiti i u pejorativnom smislu, jer je pojam "osvajanje titule" često u prošlosti podrazumijevao i aktivnosti – izvan terena. Danas se HNS trudi da svim akterima osigura jednake uvjete. A s obzirom na moć i utjecaj predsjednika Rijeke u nogometnoj organizaciji teško je za očekivati da bi Dinamo mogao biti protežiran u završnici sezone.

Sve utakmice SuperSport HNL-a možete gledati samo na MAXSport kanalu.

Međutim, Dinamo ima i momčad koja zna osvajati titule. Demonstraciju spomenute teze maksimirska je momčad ilustrativno predočila u Splitu: samo je jedan udarac u okvir vratiju "modrima" bio dostatan da Hajduka praktički eliminiraju iz utrke za naslov!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. travanj 2024 15:25