Martin Zlomislić

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
IZ SJENE DO PRVOTIMACA

Ovo bi mogao biti ključni obračun u derbiju: Hajdukovca promatra i Austrijanac, Zlomislić na kušnji

Glavni vratari Hajduka i Rijeke sličnih su priča i mogli bi se pokazati presudnima
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 27. rujan 2024. 08:12

Potpuno neočekivan i tada nelogičan posao dogovorio je u prosincu 2022. godine Mindaugas Nikoličius. Hajduk je tada predstavio novo pojačanje između vratnica, a radilo se o Ivanu Lučiću koji je prethodno raskinuo ugovor s Istrom i na Poljud stigao kao slobodan igrač. Njegov status tada je bio predočen kao rezervnog vratara. Ranije je na Drosini Lučić nakupio nastupe za Istru i pružao je toplo-hladna izdanja.

Nije Lučić krio oduševljenje dolaskom na Poljud, a Hajduk je smatrao najboljim i najvećim klubom u regiji. Strpljivo je čekao svoju priliku na klupi, a do nje je stigao teškom ozljedom Lovre Kalinića u Kranjčevićevoj protiv Lokomotive. Od tada je popularni Lucho standardan na vratima Hajduka i generalno drži zavidnu formu svojih izvedbi uz tek pokoji kiks, ali takve se večeri mogu nabrojati na prste jedne ruke. Prvotno je na Poljudu dobio ugovor od godinu i pol dana, a da je zadovoljio kriterije govori i činjenica da je prošlog ljeta produžio vrijednost Hajduku na još tri sezone uz mogućnost produženja na još jednu. Simbolično je da je to učinio u istom tjednu kada i kolege Melnjak i Krovinović koji su dio jezgre momčadi Bijelih.

Bilo je jasno

Od prvog dana bilo je jasno koje su Lučićeve kvalitete. Zavidna moć u igri nogom, a zna se koliko se danas cijene takvi golmani. Može on i obraniti stopostotne prigode, ali njegov forte je aktivna suradnja u začetku igre Bijelih i razbijanju visokih presinga protivničkih napadača. To niti ne čudi jer je rođeni Austrijanac prošao nogometnu školu Bayerna, a najbliži suradnik bio mu je legendarni Manuel Neuer.

image

Ivan Lučić

JAKO PRKIC Cropix

Danas se Lučić doima kao neizostavan član udarne splitske jedanaestorice, a kvalitete mu je do kraja razvio Gennaro Gattuso za čiju igru je vratar takvog tipa kao stvoren. Lučić je taj koji započinje gotovo svaki napad Hajduka i to redovno pasom na Uremovića ili Prpića, a pozicioniran je toliko visoko da je uvijek spreman na reakciju. Njegova dodavanja često “režu” prvu liniju presinga protivnika što olakšava daljnji razvitak igre. O vrataru Hajduka se definitivno priča premalo s obzirom na izvedbe. U posljednje vrijeme posla ima sve manje, a ono što mu dođe obavi besprijekorno. Posebno se istaknuo na Maksimiru u posljednjih 20-ak minuta kada je pravovremenim izlascima pokupio sve ubačaje dinamovaca. Dosegao je toliku kvalitetu da se mnogi pitaju zaslužuje li poziv izbornika Zlatka Dalića, a promatra ga i čovjek za kormilom Austrije Ralf Rangnick.

image

Ivan Lučić

VOJKO BASIC Cropix

Lučić iz kola u kolo izgleda sve bolje, a do sada je za Hajduk upisao 59 nastupa u kojima je primio 36 golova. Ove je sezone u prvenstvu upisao 5 nastupa, a dva puta je ostavio svoju mrežu čistom. Pred njim je jedan od najtežih ispita ove sezone, jer će mu u nedjelju prijetiti Rijekin trio Fruk, Pašalić i Janković prije svih, a oni se ne libe bombardirati iz svih pozicija. Također, Rujevica se čini idealna za njegovu igru nogom jer je riječ o stadionu s najboljim travnjakom u hrvatskoj. Misli li Hajduk, a nedvojbeno to misli, doći do pozitivnog rezultata Lučić će morati biti na nivou. Kako vrijeme odmiče sve se više čini da je upravo on najbolji posao i ostavština Litvanca Mindaugasa Nikoličiusa.

Slična priča

Sličnu priču iza sebe ima i Lučićev kolega na riječkim vratima, Martin Zlomislić. Tri godine mlađi čuvar mreže Rijeke na Rujevicu je stigao u ljeto 2021. godine iz Širokog Brijega i dugo je bio u sjeni Nediljka Labrovića. Pod svjetla reflektora stigao je odlaskom Sinjanina u Augsburg ovog ljeta.

image

Martin Zlomislić

Natasa Kupljenik/zuma Press/profimedia

Ako znamo da su Riječani u sedam kola primili tek jedan zgoditak, onda je jasno da velike zasluge idu i Zlomisliću koji je u šest prvenstvenih nastupa čak 5 puta ostavio svoju mrežu čistom. On također iz kola u kolo izgleda sve bolje i bolje, a veliko iskušenje bit će mu sudari s Markom Livajom. Hajdukovoj desetki ove sezone apsolutno nitko ne može stati na kraj, a vidjet ćemo koliko će uspjeha imati mladić iz Posušja. Iz kola u kolo je sve sigurniji i bolji, a, baš kao i Lučić, generalno niti nema nekog velikog posla na vratima jer Rijeka igra na takav način.

Jasno je da se u nedjelju sudaraju dvije ekipe koje vole biti dominantne, a pripremu utakmice ostavit ćemo Đaloviću i Gattusu. Svaki derbi, pa tako i jadranski, iznjedri neke individualne okršaje koji se nameću kao presudni. Jedan od takvih je ogled vratara, Zlomislića i Lučića.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. rujan 2024 08:13