Slavlje Riječana

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
GENERALKA ZA HNL

Ovo dugo nije viđeno na Rujevici: Dvije utakmice u istom danu, ovacije za igrače, zablistao dinamovac!

Momčadi Sergeja Jakirovića i Deana Klafurića dvaput su se sudarile tijekom petka
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 13. siječanj 2023. 19:14

RIJEKA - HONVED 2:0 (1:0 - Marin (45), 2:0 - Marin (88))

RIJEKA Stadion HNK Rijeka. Gledatelja 1.500. Sudac: Marin Rožman. Pomoćnici: Perkov i Mušković.

RIJEKA: Zlomislić, Grgić, Galešić, Dilaver, Vukčević, Selahi, Hodža, Ampem, Janković, Marin, Frigan. Još su igrali: Liber, Jurić.

Trener: Sergej Jakirović.

HONVED: Sazappanos, Vidar, Eordogh, Prenga, Ćirković, Capan, Plakusčenko, Gomis, Kocsis, Zsoster, Lukić. Još su igrali: Menyhart, Kocsis.

Trener: Dean Klafurić.

CRVENI KARTON: Gomis (29 - drugi žuti karton).



PRVA UTAKMICA

RIJEKA - HONVED 1:1 (0:1 - Krajcsovics (5), 1:1 - Gajzler (70)

RIJEKA Pomoćno igralište u kampu HNK Rijeka. Bez gledatelja. Sudac: Antonio Melnjak. Pomoćnici: Pajić i Balen.

RIJEKA: Zadro, Vrančić, Halilović, Krešić, Simčić, Bodetić, Banda, Smolčić, Babić, Dujmović, Djuričin. Još su igrali: Gajzler, Panić, Vlasenko, Mikloš, Alvarez.

Trener: Sergej Jakirović.

HONVED: Tujvel, Szabó, Klemenz, Török, Doka, Mitrović, Átrok, Benczenleitner, Krajcsovics, Kerezsi, Domingues. Još su igrali: Duizs, Menyhart, Tamas, Kocsis.

Trener: Dean Klafurić.



Osam dana prije početka nastavka HNL-a i dvoboja Osijeka i Rijeke, izabranici Sergeja Jakirovića na svojoj su Rujevici, pred lijepo popunjenom zapadnom tribinom riječkog znanja, u glavnoj utakmici dana zasluženo svladali mađarski Honved.

Nakon početnog ispitivanja snaga i nekoliko dopadljivih, požrtvovnih startova Emira Dilavera, koji je time već zaradio prvi pljesak promrzle riječke publike, gosti su ipak prvi konkretnije zaprijetili.

image

Emir Dilaver

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Igrala se 15. minuta susreta, nakon jedne krivo dodane lopte uslijedila je brza kontra gostiju iz Budimpešte po lijevoj strani napada, koju je potom silovitim, ali nedovoljno preciznim udarcem, završio napadač Honveda Nenad Lukić. Lopta je prohujala pored desne vratnice Martina Zlomislića, koji je uslijed viroze prvog vratara Nediljka Labrovića stao na gol naslijedivši od kolege i – kapetansku traku.

Prilično oštri, na trenutke i preoštri gosti, posebice kada se zna da je u pitanju "samo" pripremni ogled, skupili su dva žuta kartona u prvih 20 minuta susreta zbog startova koji su mogli biti pogibeljni po Riječane, posebno onaj Gomisa iz 20. minute, kada je uz desnu aut liniju "pokosio" Grgića u trku. Iz tog slobodnog udarca Rijeka je skoro povela, Marin je nabacio, a Dilaver glavom tukao malo pored desne vratnice mađarskog vratara.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Šest minuta kasnije Gomisu je glavni sudac Marin Rožman oprostio drugi žuti karton nakon jednog nepotrebnog prekršaja na centru, no već u 29. to više nije mogao. Gomis je zbog drugog žutog kartona morao na prijevremeno tuširanje, Antonio Marin dugo je "šepao" nakon još jednog grubog starta senegalskog internacionalca u mađarskim redovima. Takva oštra igra "nabrijala" je i publiku, nije sigurno pomogla niti gestikulacija rukama Gomisa prilikom izlaska s terena, kao i protesti Klafurića i mađarske klupe, na kraju se sve smirilo uz pokoje proliveno i na teren bačeno – pivo.

Zanimljivo, crvenom kartonu unatoč, Rijeka je na terenu imala igrača više svega devet minuta, domaćin je, u prijateljskom, ali i svrsishodnom tonu (za pripremnu utakmicu) dopustio gostima da uvedu još jednog igrača u teren.

I kada su gledatelji pomislili da će se na odmor otići bez golova, Rijeka je povela. Kružila je lopta oko šesnaesterca Mađara, sve dok je Frigan nije, nogometnom minijaturom, petom dodao u prostor Marinu, koji je sam izbio pred Szappanosa. Uslijedio je precizan udarac s 10-ak metara za vodstvo Bijelih.

Prvu priliku nastavku su imali gosti, upravo je Menyhart, koji je ušao umjesto isključenog Gomisa, pucao je s 20-ak metara, no pored gola. Već minutu kasnije, u 47., Rijeka nije povela samo zbog dvostrukog spleta nesretnih okolnosti. Selahi je s desne strane dodao Jankoviću koji se oslobodio svog čuvara u kaznenom prostoru. Uslijedio je udarac s 12 metara, loptu su već svi vidjeli u golu, no lopta se od vratnice odbila opet Jankoviću na noge. Uslijedio je još jedan udarac ljevicom, no opet s identičnim ishodom, vratnica je ponovo spasila goste, a Janković ostao bez prvijenca u dresu Rijeke...

image

Marko Salatović i Sergej Jakirević

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Potekla je Rijeka tada još jače, kombinatorna, oku dopadljiva igra ubrzo je nagrađena još jednom pjesmom s tribina, Rijeka dugo ovako dobro nije izgledala na svome terenu. U 52. su Riječani složili još jednu opasnu akciju, preko aktivnog Frigana i Grgića lopta je stigla do Ampema, koji puca s vrha kaznenog prostora, no mađarski vratar bio je ovog puta uspješniji.

Lijepu priliku za izjednačenje Honved je propustio u 72. minuti kada je Eordogh na ubačaj glavom iz blizine promašio cijela vrata. Osam minuta kasnije lijepu kontru započeo je Janković, a nepreciznim udarcem završio Vukčević. "Točku na i" lijepe riječke uvertire u prvenstvo začinio je Marin drugim pogotkom u 88. minuti iz brze kontre, no zasluge za "pola" gola u ovom slučaju idu i Ampemu na sjajnoj asistenciji. Pjesma i pljesak igračima krajem susreta bila je lijepa, dugo neviđena slika na Rujevici...

U prvoj danas odigranoj utakmici istih protivnika završilo je 1:1. Poveli su Mađari već u 5. minuti susreta, Doka je proigrao Krajcsovicsa, koji je prebacio vratara Zadra za 0:1. Već u 16. minuti Rijeka je mogla do poravnanja, nakon što je Halilović podvalio loptu za Smolčića vratar ga je nepropisno zaustavio. Kazneni udarac izveo je Djuričin, no vratar Tujvel bio je uspješniji. Rijeka je do pogotka stigla u 70. minuti, nakon ubačaja iz kuta Vlasenko je pucao glavom, lopta se od grede odbila do mladog Gajzlera, koji je iz blizine zakucao loptu u mrežu za 1:1.

Linker
21. travanj 2024 09:15