Sergej Jakirović i Željko Sopić

 Foto: Cropix, Ilustracija:sn
IDEALNE PUZZLE

Ovo je najbolja kombinirana momčad Rijeke i Dinama. U prvih 11 prevladavaju igrači Modrih

Galešić je zapeo na rubu borbe, a jedan Riječanin zasjenio je sve veznjake
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 02. svibanj 2024. 15:44

Kako bi izgledala idealna momčad derbija komponirana iz rostera Rijeke i Dinama? Ovisno o navijačkim preferencijama, taj bi puzzle mogao imati jedan bijelo-plavi komadić viška ili manjka, ali ne bi narušio veću sliku u kojoj plavi odnose pobjedu. Pod povećalom Jutarnjeg na terenu se pronašlo mjesta za sedmoricu Jakirovićevih i četvoricu Sopićevih igrača, što u prijevodu znači da Dinamo ključnu ligašku utakmicu dočekuje kao najmanje blagi favorit.

Naših idealnih jedanaest raspoređenih u 3-5-2 sustav izgleda ovako: Labrović - Ristovski, Théophile-Catherine, Perković - Pašalić, Baturina, Mišić, Fruk, Vidović - Petković, Pjaca. Budući da je riječku momčad sklepanu u jednom prijelaznom roku zadržao u šampionskoj utrci sve do finiša kampanje, na klupi ovog all star društva priliku bi prije Sergeja Jakirovića zaslužio Željko Sopić.

Argumenti za ovakav izbor? Krenimo od vratarske pozicije. Iako je posljednjih tjedana branio jedanaesterce i općenito sjajnim reakcijama spašavao Dinamo od HNL havarije, Ivan Nevistić u borbi za jedinicu ostaje u sjeni Nediljka Labrovića. Dvadesetčetverogodišnji riječki vratar cijelu je sezonu odradio na visokoj razini, zbog čega će vjerojatno zauzeti mjesto u Dalićevu zrakoplovu za Berlin sredinom lipnja, iza Dominika Livakovića, uz rame Ivici Ivušiću. Bez tri gola u neočekivanom porazu protiv Lokomotive, Labrović bi i statistički glancao status najboljeg golmana lige, ali se nakon detonacije u Kranjčevićevoj našao u bizarnoj situaciji. Spustio se, naime, iza Dinamovih vratara koji su inkasirali jedan gol manje (23), dok za kolegama iz Hajdukove svlačionice kaska čak tri koraka. Statistika ponekad doista zapanjuje jer brojke (21 gol) legitimiraju Hajdukovu obranu kao gotovo neosvojivu tvrđavu.

image

Sergej Jakirović i Željko Sopić

FRANKO COLORI Cropix

Premda je s pet pogodaka ove sezone golgeterski eksplodirao, Niko Galešić zapeo je na rubu borbe za tri stoperska dresa u ovoj kombiniranoj momčadi. Prednost su dobila dvojica senatora, prvo Stefan Ristovski, a onda i Kevin Théophile-Catherine, čijim je povratkom s burze rada u listopadu prošle godine Dinamo zacementirao obranu. Unatoč oscilacijama u formi, mladi reprezentativac Mauro Perković prirodan je izbor za lijevu stranu obrane.

U Lindonu Selahiju, Veldinu Hodži i Niki Jankoviću, strijelcu sedam HNL golova, Sopić je pronašao čvrstu kralježnicu momčadi, ali povorku njegovih klasnih igrača kao prvi asistent lige ipak predvodi Toni Fruk. O nadahnuću ovog 23-godišnjeg ideologa igre najviše ovisi o tome hoće li Marić, Ivanović i Obregon u nedjelju navečer pretvoriti šesnaesterac plavih u disco ili će Rijeka izgledati sterilno kao što je izgledala u posljednjim dvobojima s Lokomotivom, pa čak i Goricom i Hajdukom. Nešto se u ovoj priči mora pitati i Marca Pašalića, koji je izgubio naviku s početka prvenstva da driblerskim slalomima i individualnom klasom rješava utakmice.

Umjesto njega, koji se zimus ugasio i nakon izleta u Egipat s "vatrenima" ponovno aktivirao, tu je naviku počeo njegovati dinamovac Gabriel Vidović. Dvadesetogodišnji Bayernov nogometaš na posudbi u Maksimiru napokon je pronašao zajedničku kemiju s ostatkom momčadi, s nabujalim napadačkim samopouzdanjem istrgnuo je dres iz ruku Arbera Hoxhe i sve u svemu začinio sezonu s devet golova za Dinamo (od toga sedam u prvenstvu). Pritom su Vidovićevi golovi često kandidati za foršpane, on je igrač čiji se trenutak inspiracije isplati čekati, a klubu bi se vjerojatno isplatilo i investirati u njegov potencijal. Ako istaknutu otkupnu cijenu od 3,5 milijuna eura uspije spustiti bliže granici od 2 milijuna, Velimir Zajec ne bi trebao oklijevati. Pogotovo u svjetlu priče da će Martin Baturina kao Vidovićev vršnjak iz mlade reprezentacije već na ljeto krenuti prema inozemstvu.

image

Bruno Petković

DARKO TOMAS Cropix

U idealnoj momčadi derbija dres je kao Petkovićev napadački partner osvojio i Marko Pjaca. Je li vrlo dobrom sezonom u Rijeci zaista podgrijao mogućnost povratka u Dinamo u sljedećem prijelaznom roku? Teško. Premda su trpjeli kritike dok su propuštali priliku vratiti Pjacu i Brekala, u Maksimiru nakon svega tiho likuju jer i bez njih utrčavaju u ciljnu ravninu kao prvi favoriti za naslov...

Tko bi trebao voditi ovu kombiniranu momčad Rijeke i Dinama? Je li to Željko Sopić, koji se s razlogom diči ulogom hit-trenera ove sezone, ili je to ipak rezervirano za Sergeja Jakirovića, koji je othrvao kritikama, problemima i raskolima u klubu te je napokon pronašao dobitnu kominaciju i sada s čela ljestvice čeka derbi? Realno, to je idealno pitanje za - Damira Miškovića. Naime, alfa i omega Rijeke prvo je prošle sezone, detektirajući problem, smijenio Sersea Cosmija i doveo Jakirovića, a ovaj je stabilizirao momčad, da bi njegovim odlaskom instalirao Željka Sopića.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 15:45