Goran Šebelić/Cropix
ŽESTOKA BORBA

‘Ovo je najjači Hajduk u zadnjih 10 godina. Rijeka mu je sad opasniji izazivač od Dinama‘

Nikica Cukrov, koji je igrao i za Hajduk i za Rijeku, komentira suparnike u jadranskom derbiju
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. siječanj 2024. 19:27

Nikica Cukrov poveznica je Hajduka i Rijeke. Riječ je o svima znanom Šibenčaninu, koji je igrao za oba kluba i u kojima je proveo čak devet sezona, ali od dvije bijele boje dakako da mu je puno bliža ona hajdučka.

Prati Cukrov sve što se zbiva u hrvatskom nogometu, ali i šire...

- Vidio sam kako se Rijeka vratila u utakmicu. Dobili su Goricu slično kao Real momčad Almerije prošle nedjelje. Od 0:2 do 3:2 na gostovanju i to sve govori o mentalnoj snazi momčadi. Ali, i kvaliteti kadra - naglasio je Cukrov.

Jasno je da je Rijeka u dobrom trenutku, čim je nastavak sezone otvorila pobjedom na teškom gostovanju gdje su ove sezone padali i Hajduk i Dinamo.

- Imaju kvalitetu, imaju mladost željnu afirmacije. Osim Pjace, Mitrovića i Dilavera, koje dobro poznajemo, ostali su mlađi za koje do jučer nismo znali. Momčad za respekt, premda su u prvoj utakmici na Poljudu ove sezone na teren izašli preplašeni. Nigdje ih nije bilo. Nije isto igrati pred 4000-5000 ljudi ili pred više od 30.000 ljudi, koji ih čekaju u nedjelju na Poljudu. Uvijek je pitanje kako će se snaći.

image

Nikica Cukrov

Nikša Stipaničev/Cropix

Ipak je Rijeka od kraja srpnja bitno narasla, a u međuvremenu je momčad s Kvarnera dobila Hajduk na Rujevici.

- Igrali su drukčije kući i vani ali, istina, u međuvremenu su stekli veće iskustvo, dobili na samopouzdanju, pa igraju i vani na pobjedu. Mentalna snaga je važna, to je najveći dobitak Rijekine pobjede u Velikoj Gorici. Očito je da igraju i izvan Rujevice na pobjedu, svjesni da ih bod ne zadovoljava. Hajduk je u tom segmentu pritisak ipak jači, dulje vremena su Bijeli navikli da moraju svaku utakmicu ići na pobjedu.

Hajduk se pojačao ove zime, doveo Kleinheislera, vratio Nikolu Kalinića i bitno snažniji ulazi u nastavak sezone.

- Hajduk ima najjaču ekipu u zadnjih desetak godina. Ima iskustvo i kvalitetu, a podrška navijača nikad nije bila ovako snažna. Dolaze na jednu utakmicu u broju koji protivnici nemaju po cijelu sezonu na svojim stadionima. Za ostale, koji nisu dio te priče, neobjašnjiva je ta ljubav, taj navijački mentalitet. U nedjelju će ponovno tribine biti veliko pogonsko gorivo za Bijele.

I to protiv najjačeg protivnika u ovom trenutku. Da, moglo bi se tako reći, jer uvodni tjedan sa zaostalim utakmicama promovirao je Rijeku u opasnijeg konkurenta od Dinama.

- Prema prikazanoj igri Dinama zaista se Rijeka nameće kao jači protivnik u ovom trenutku. Osijek je puno zaostao, a Dinama su koštali svi odnosu u klubu i oko kluba. Ostavili su duboki trag. Rekao bih da je to ona situacija u kojoj “kad nema mačke, miševi kolo vode”. Svatko misli da može biti glavni, a znate kako je teško funkcionirati kad nemaš dobro, kvalitetno vodstvo. Možeš imati momčad, ali ako nemaš skladnu upravu, onda ulaziš u problem. Mora biti spoj jednog i drugog, bez toga nema ničega. Zato se Rijeka premetnula u opasnijeg kandidata za titulu nego što je to Dinamo.

Ali Hajduk ima veliku priliku pobjeći Rijeci na “plus šest” s pobjedom u nedjeljnom jadranskom derbiju.

- Hajduk ima imperativ uspjeha jer ako to ne napravi, ako ne dobije utakmicu, svaka sljedeća će biti žestoka borba. Male su razlike na vrhu i tko napravi prvi kiks - ajme njemu! Ako Hajduk ode na šest bodova ima veliki kredit za pogrešku jer nitko neće dobivati u velikoj seriji, svi će negdje izgubiti bodove. Ali, mislim da je ovo godina Hajduka, u najboljoj su poziciji Bijeli sa slabostima Dinama.

Koliko god Hajduk ima veliku šansu, ima i Rijeka. Pritisak je obostrani jer imaju i Riječani puno toga za izgubiti, ne dolaze neopterećeni u Split.

- Ima Rijeka s pozitivnim rezultatom, a njima je i neriješeno pozitivno, mogućnost zadržati realne šanse u borbi za prvo mjesto. Jedni i drugi u nedjelju imaju veliku važnost utakmice, ali moram naglasiti jednu stvar - igrač koji igra za prvo mjesto ne može pasti pod utjecaj težine utakmice! Niti je klub, niti igrač zaslužio prvo mjesto ako se to dogodi...

Hajduk ima adute u takvoj psihološkoj borbi, ima iskusne pojedince, pogotovo u napadu. Ali, Cukrov, baš kao i mnogi analitičari, ističe zadnju liniju Bijelih.

- Dva stopera su igrači kakve nije Hajduk imao zadnjih godina. Nedostaju još ofenzivniji bočni igrači koji mogu više, aktivnije sudjelovati u napadu. Ne možeš dobivati utakmice ako nemaš sposobnost akcije završavati sa sedam-osam igrača. Hajduk se ne može osloniti na polukontru, mora imati igru u uskom prostoru za suparnika koji je sabijen u nekih 20-30 metara na svojoj polovici. Uvijek je lakše igrati maloj ekipi koja, nego favoritu protiv kojeg se svi zatvore. Uz to su silno motivirani. Ali, to je cijena igranja u Hajduku, moraš biti spreman rješavati takve utakmice.

Po cijenu kartona

Kakvu Rijeku očekujete u nedjelju? U obrambenom niskom bloku?

- Bit će defenzivna jer njihovo glavno oružje su kontranapadi preko brzih, mobilnih bokova. Zato Hajduk treba biti oprezan, ali to nije nikakva tajna. Vezni igrači moraju u prekid čim izgube loptu, ne smiju ostaviti prostor i mogućnost za kontru. I po cijenu žutog kartona, jasno. Ima igrača, pet je zamjena, ali pogoci i izgubljeni bodovi teško se nadoknađuju. Jedan karton ništa ne znači.

Kakav ishod očekujete?

- Pobjedu Hajduka jer sve osim pobjede za Bijele bi bio veliki korak unatrag.

Strpljiv, ali i hrabar

Kakav bi Hajduk trebao biti u nedjelju?

- Mora biti strpljiv, ali mora biti i hrabar. Moraš preuzeti rizik spomenutog napada s više igrača. Jer, ako postigneš pogodak, Rijeka se otvara. U prvoj utakmici ove sezone na Poljudu nisu Riječani imali ni žestokih dvoboja, ali u nedjelju očekujem utakmicu s puno više čvrstine. (jr)

HAJDUK S RIJEKOM U 2023.

HRVATSKA LIGA 05/02/23.

Hajduk - Rijeka 1:2

HRVATSKA LIGA 16/04/23.

Rijeka - Hajduk 2:0

HRVATSKA LIGA 30/07/23.

Hajduk - Rijeka 1:0

HRVATSKA LIGA 07/10/23.

Rijeka - Hajduk 1:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. ožujak 2024 20:44