DAMIR KRAJAC Cropix
MRTVA TRKA VRIJEDNA NASLOVA

Ponavlja li se povijest u HNL-u? Dinamo i Rijeka su na istom mjestu, a jedna stvar bila bi tragedija za Modre

Ponavlja li se zaista povijest?, pitaju se dvije nogometne obitelji uoči ulaska u završnicu
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 20. travanj 2024. 23:54

Rijeka i Dinamo bili su na ovom istom mjestu prije točno sedam godina. Krajem travnja 2017. godine, uoči 30. kola HNL-a, Rijeka je Dinamu bježala dva koraka i javnost je živjela u uvjerenju da će šampionski "know how" plavih na koncu ipak presuditi u korist vječnog hrvatskog prvaka, ali onda se u svlačionici bugarskog trenera Ivajla Peteva dogodio kratki spoj..

‘Bratko‘ je pogrešno spojio neke žičice, nije tih dana bilo lako kontrolirati Sammira i Ćorića, pa je prvo pred vlastitim navijačima kapitulirao protiv Hajduka (0-2), a već u sljedećem kolu ostavio je bodove i na gostovanju u Koprivnici. Tamo mu je pogotkom presudio današnji riječki branič Bruno Bogojević. Onaj dostižni minus od dva boda preko noći je prerastao u provaliju i momčad Matjaža Keka je do posljednjeg kola suvereno očuvala prednost. Maksimirska porcija od pet komada za kraj nije mogla pokvariti slavlje Armadinoj gostujućoj karavani, a do reprize u finalu Kupa četiri dana kasnije Kek je već stigao ustati iz nokdauna. Pobjedom 3-1 današnji slovenski izbornik osvojio je duplu krunu.

Tragedija i farsa

Ponavlja li se zaista povijest, pitaju se dvije nogometne obitelji uoči ulaska u završne krugove HNL kampanje, s tim da u plavom taboru pitanje postavljaju uz onaj obavezni dodatak - ponavlja li se zaista prvi put kao tragedija, a drugi put kao farsa? Za dinamovce bi bilo ravno tragediji kada bi u jednoj od sljedeće dvije utakmice (gostovanja kod Lokomotive i Varaždina) ispustili bodove i tako kompromitirali priliku da u derbiju pobjede i preskoče Rijeku. Nakon što su jedva preživjeli karambol u Solunu, igrači Sergeja Jakirovića u nastavku su nanizali šest pobjeda i pritom dvaput nokautirali Hajduka. Demonstrirali su, dakle, visoku klasu i pokazali brdo karaktera, ali činili su to oni i na startu sezone, pa su poslije neočekivano pucali po šavovima u Pragu, Prištini ili protiv Lokomotive.

image

Sergej Jakirović

ANTE CIZMIC Cropix

Cijelo to vrijeme Rijeka je uživala povlasticu u vidu ispražnjenog eurokalendara i zato u veliki finale ulazi svježija i s više kondicije. Može li, međutim, kvalitetom pratiti Dinamov roster? Premda Transfermarkt sugerira da dvije momčadi ne mogu stati u istu rečenicu - dok Dinamo vrijedi 71 milijun, Rijeka jedva prebacuje 34 milijuna eura - u stvarnosti ih dijele nijanse. Marko Pjaca, osvajač titula s Dinamom, ali i vlasnik scudetta s Juventusom, nije usamljeni vlasnik trofeja u kabini Željka Sopića, jer Mitrović je bio prvak Turske, a Dilaver je prije tri naslova s Dinamom osvajao srebrninu kao igrač Ferencvarosa. U tom smislu Rijeka ne boluje od kompleksa manje vrijednosti, što se lako dalo uočiti tijekom posljednjeg derbija u Maksimiru. Domaćin je utakmicu iščupao Brodićevim pogotkom s bijele točke u sudačkoj nadoknadi.

Nabujala forma

Ako su Petković i Pjaca karizmatični frontmani, Dinamo i Rijeka posljednjih dana inspiraciju crpe iz nabujale forme nekih drugih igrača. Razbudili su se Baturina i Vidović, a prije njih je neke važne dionice istrčao Kulenović. Na drugoj strani, kvarnerski zrak ponovno odgovara Pašaliću. Početkom ožujka krilni napadač je živio u zategnutom odnosu s trenerom, koji ga je kažnjavao ranim povlačenjem s terena, ali kratki boravak s reprezentacijom u Egiptu vratio je Pašaliću samopouzdanje i golgetersku glad. Nakon utakmice s Rudešom riješio je i derbi s Hajdukom, mozaik se u riječkoj svlačionici počeo idealno slagati.

image

Željko Sopić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Dinamov raspored do kraja sezone nije bajan jer uključuje četiri gostovanja i dvije domaće utakmice (Osijek, Rudeš). Na prvu može zvučati kao nonsens, ali Rujevica je vjerojatno najlakše gostovanje na tom putu jer Dinamo ima pregršt iskustva iz velikih dvoboja. Nedavno se dvaput spuštao u poljudsko grotlo i relativno komforno izlazio iz njega bogatiji za bodove. Izazovnija od Rujevice mogla bi biti gostovanja kod Varaždina i Slavena s novim trenerom na klupi. Rijeka je do kraja prvenstva tri puta domaćin i tri puta gost. Najškakljivije postaje na njezinu putu svakako su Kranjčevićeva, gdje protiv ‘lokosa‘ nikome nije lako, a još više Osijek, gdje se Riječani tradicionalno loše provode.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 23:57