Sava Arangel Čestić

 HNK RIJEKA
RAZLOZI SU JASNI

Pored Bundeslige i liga petice izabrao je HNL, objasnio je i zašto: ‘Stvar je u nijansama...‘

‘Mogao sam otići negdje drugdje, ali ovo mi je bilo važno... A taj osjećaj, ma to je vrhunski...‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 29. siječanj 2022. 11:34

Dok je momčad HNK Rijeka odrađivala prve dane zimskih priprema u Umagu, na Rujevicu je stigao igrač kojeg je sportski direktor Robert Palikuća planski doveo kako bi se momčad pojačala tamo gdje je bila “najtanja” u prvom dijelu sezone, u posljednju liniju.

Sava Arangel Čestić stigao je u Rijeku na jedno prijepodne, obavio liječnički pregled i formalnosti oko potpisa ugovora na dvije i pol godine, već istog dana stavio se na raspolaganje treneru Tomiću u Umagu i ostatku stručnog stožera. Rijeka je time dobila igrača koji je odradio gotovo cijele pripreme s momčadi, što je jako bitno u kontekstu uigravanja i prilagodbe na novu momčad.

Važna odluka

Mladi, 20-godišnji Nijemac srpskog podrijetla, stigao je na zakazani intervju s popodnevnog treninga u kampu HNK Rijeka kao jedan od posljednjih igrača koji je napustio svlačionicu i sobu za regeneraciju. Njemačkom pedantnošću ništa očito ne prepušta slučaju, želja mu je što prije uklopiti se u momčad i upoznati svaki pedalj novog kampa i stadiona koji će mu izvjesno vrijeme biti drugi dom.

Onaj osnovni period prilagodbe već je iza njega, Čestić je već odradio većinu istarskih priprema, upisao je i prve minute u prijateljskim susretima odigranim u vjetrovitom Umagu.

- Upoznao sam već cijelu ekipu, suigrače i trenere. Momci su me jako dobro prihvatili, lijepo mi je tu, dobro se osjećam i, što je najbitnije, lijepo mi je - kazao je Čestić, objasnivši što je na kraju bio jezičac na vagi zbog kojeg je, pored brojnih ponuda koje je imao i iz jačih liga od HNL-a, na kraju izabrao Rijeku kao iduću destinaciju svog nogometnog razvoja.

- Za mene kao mladog igrača najvažnija mi je bila moja nogometna budućnost, onaj dio na koji ćeš se nadograditi kao igrač i kao čovjek. Meni je to bila iznimno važna odluka za karijeru. Ne bi vrijedilo da sam otišao u neki drugi klub koji je dio Bundeslige ili neke druge europske lige, gdje možda ne bih igrao od početka. U ovom trenutku za mene je najvažnije da igram nogomet u kontinuitetu, stoga sam se odlučio za Rijeku. Osim toga, bitno je i da se u klubu dobro radi s “klincima”, da klub ima dobre trenere. Sve to Rijeka ima, ima i mnogo mladih igrača koji su dobili priliku i svoj put nastavili negdje drugdje, nastavili graditi svoje karijere na bolje. Eto, iz tih razloga Rijeka je na kraju bila moj odabir - objasnio je Čestić.

Još jedan od razloga koje je po dolasku naveo kao one koji su presudili u njegovom odabiru jest i sportski motiv, borba za trofeje uvijek je bolja opcija od borbe za “goli život” i ostanak u ligi.

Rijeka u nastavak prvenstva ulazi, bez obzira koliko je drugi podcjenjivali, kao drugoplasirana momčad prvenstva, s istim brojem bodova kao i Dinamo (koji ima utakmicu manje, op.a.).

image

Sava Arangel Čestić

- Tako je, po dolasku sam se još više informirao i o našim protivnicima. No, očito je da smo na dobrom putu kao klub kada su dečki polusezonu odigrali tako dobro, zašto to ne bi napravili i u nastavku prvenstva? U ovo kratko vrijeme sam se uvjerio da imamo kvalitetu da to opet možemo ponoviti i da ostanemo na visokim pozicijama, kao što smo i sada - kaže Čestić.

U pripremnim utakmicama Čestić je pokazao neosporno nogometno znanje i čitanje igre koje krasi svakog modernog stopera. Osim toga, bez obzira na svoju mladost, Čestić je pokazao i neke liderske osobine na terenu, jasno priča i usmjerava suigrače, ukazuje na potencijalne opasnosti gdje “curi”. Trebat će mu još neko vrijeme da u potpunosti usvoji Tomićevu filozofiju igre, no ono što je dobro vidjelo se odmah – Čestić poznaje i zna igrati nogomet, u skoro vrijeme trebao bi postati ono zašto je i doveden, pravo pojačanje u posljednjoj liniji.

Stvar u nijansama

Jasno će istaknuti prednosti, nije mu problem progovoriti i o onim stvarima u kojima smatra da može bolje.

- Pozicija koju igram naprosto zahtijeva od tebe da si vođa na terenu, samim time i puno pričam na terenu, pomažem koliko god mogu ekipi. Osim toga, za jednog stopera mislim da imam dobru tehniku. Dobar sam i u igri s glavom i duelima, tu moraš na ovoj poziciji biti dobar, inače te nema. U čemu mogu biti bolji? Okretnost mi nekada zna biti problem s obzirom na moju visinu, a nekako s time ide i brzina. Tu mogu biti bolji, objasnio je Čestić.

S obzirom na to da je odradio većinu priprema sa svojim novim suigračima, mladi stoper usporedio je način rada i trenažnog procesa u Rijeci i onaj u bundesligašu Kölnu, čiji je donedavno bio član.

- Naravno da postoje neke razlike, no stvar je u nijansama. Moram pohvaliti i trenere i suigrače, ovdje se radi jako profesionalno, ne samo na terenu nego i izvan njega, od teretane do svih drugih uvjeta koji se traže u životu profesionalnog nogometaša. Možda su treninzi u Njemačkoj za nijansu brži i intenzivniji, iako ne bih rekao da tu postoji neka velika razlika - dodao je Čestić.

Ono u čemu je razlika ogromna jest – način života. Za kratko vrijeme koje je dosad proveo u Rijeci niže samo superlative.

- Nisam još stigao grad bolje upoznati, tu sam tek četiri-pet dana, nakon što smo se vratili iz Umaga. No, sve ono što sam dosad vidio je – fantastično. Potpuno je drugačije živjeti na moru, samo otvoriš prozor stana ili balkonska vrata i vidiš more ispred sebe, puno ljepše se živi. Isto tako, ovaj teren i kamp, silaziš na teren, a ispred tebe prekrasan pogled na zaljev... Vrhunski je taj osjećaj - dodao je Čestić za kraj.

Cijela obitelj podržala je moju odluku

Mladi stoper, iako je rođen u Njemačkoj, svoju reprezentativnu karijeru počeo je u zemlji svojih predaka, Srbiji. Roditelji su mu, baš kao i mnogi iz zemalja bivše Jugoslavije, otišli trbuhom za kruhom u "obećanu" zemlju, kako bi sebi, a poglavito svojoj djeci, priuštili bolji život. Čestić je za Srbiju krenuo nastupati još u U-16 selekciji, stigao je i poziv njemačke izabrane vrste, no na kraju se odlučio reprezentativnu karijeru graditi s drugim, srpskim državljanstvom.

- U jednom trenutku karijere morao sam se odlučiti, dobio sam poziv U-21 njemačke izabrane vrste baš kada je stigao i poziv seniorske reprezentacije Srbije. Na kraju je odlučilo – srce, tako sam se odlučio za Srbiju. Cijela obitelj je to podržala, mislim da sam na kraju donio dobru odluku - dodao je Čestić.

U dvije prijateljske utakmice, protiv Jamajke i Japana, Čestić je imao priliku biti dio reprezentacije, koja je senzacionalno u posljednjem kolu kvalifikacija poslala Portugal u "baraž" s Italijom. Srbija je time nakon dugo vremena osigurala direktan plasman na veliko natjecanje, Svjetsko prvenstvo u Kataru koje se održava krajem godine. Velike zasluge u tome ima i izbornik Dragan Stojković Piksi, koji je od skupine dobrih igrača napokon napravio - momčad.

- Ma, to je savršena ekipa, baš kao i Piksi kao trener. Velika je to stvar za mene, ponosan sam što sam bio u takvoj momčadi, s dečkima koji su napravili već sada velike karijere. O tome možeš samo sanjati. Tko je najbolji u reprezentaciji? Pa, ne bih nikoga izdvajao, iz prve postave nema nikog tko je slabiji od ostalih, to su sve top igrači. Poziv u Katar? Naravno da se nadam tome, to bi bila neka kruna moje dosadašnje karijere, to mi je veliki cilj. Imam i puno malih stvari, malih ciljeva koje očekujem od sebe... (sl)

RIJEKIN ZIMSKI MERCATO

DOŠLI: Sava-Arangel Čestić (Köln, bez odštete), Marino Kukoć (Split, ?), Duje Dujmović (Solin, ?), Ibrahim Djibrilla (Al Hilal, ?), Hrvoje Smolčić (Eintracht, posudba)

OTIŠLI: Hrvoje Smolčić (Eintracht, 2.500.000 €), Bernard Karrica (H. dragovoljac, posudba), Matija Frigan (H. dragovoljac, posudba), Niko Galešić (H. dragovoljac, posudba), Roko Jurišić (H. dragovoljac, posudba), Veldin Hodža (H. dragovoljac, posudba), Ivan Smolčić (H. dragovoljac, bez odštete), David Nwolokor (Aluminij, posudba), Robert Mudražija (FC Kopenhagen, kraj posudbe), Ivan Tomečak (Pafos, ?), Marino Kukoč (H. dragovoljac, posudba)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 19:03