DAMIR SKOMRLJ Cropix
TKO ĆE NA VRUĆU KLUPU?

Potpuna mobilizacija u Rijeci: Jakirovića će naslijediti bivši trener Dinama? A zaziva se i dobro poznato ime

Jakirovićev trk u Maksimir galvanizirao u Rijeci i ‘staro i mlado‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 22. kolovoz 2023. 22:35

Rijeka bez Sergeja Jakirovića i većine stručnog stožera nova je, surova realnost koja je Rijeku i predsjednika Miškovića zadesila uoči najbitnije utakmice sezone, play-offa Konferencijske lige. Koliko god su Riječani u tom dvoboju “liliputanci”, nitko im ne može oduzeti priliku protiv znatno skupljeg i kvalitetnijeg protivnika probati napraviti malo sportsko čudo i vratiti se iz Francuske barem s aktivnim rezultatom koji jamči odluku o prolasku na, nema sumnje, rasprodanoj Rujevici.

Nije svako zlo za zlo, naprasni odlazak glavnog trenera i ostavljanje na cjedilu momčadi koju je do jučer trenirao i aktivno sudjelovao u njenom formiranju galvanizirao je u Rijeci i “staro i mlado”, Armadu i sve ostale navijače kluba s Kvarnera, koji su uoči posljednjeg treninga prije odlaska u Francusku, u velikom broju, salvom pozitivnih emocija i pjesmom, pokazali igračima te sportskom direktoru i jedinom članu stručnog stožera koji je odbio otići u maksimirsku “šumu”, Darku Raić-Sudaru i Radomiru Đaloviću, kako Rijeka nije sama.

Novi stožer

Nikada i neće biti sama, prolazno je i potrošno sve, no Rijeka, Armada i oni manje vatreni navijači uvijek su tu, zajedno, onda kada je to i najpotrebnije.

Ono što je Rijeci sada nasušno potrebno jest novi stručni stožer. Kako smo i pisali jučer, Rijeku će protiv Lillea voditi dvojac Raić-Sudar i pomoćni trener Đalović, očito su odgovorni procijenili kako ovog puta neće brzati s odlukom koja bi mogla uvelike utjecati na konačni ishod aktualne sezone, barem kad je HNL u pitanju. S obzirom na iznenadni odlazak uslijed sezone koja praktički nije niti počela, klupsko rukovodstvo sigurno nije razmišljalo o novom treneru sve do jučer kad su u “petoj brzini” počeli tražiti najbolje rješenje za vrlo dobru momčad, koju je u nasljedstvo nekome na Rujevici ostavio Jakirović.

Naravno da je Rijeka sada postala poželjna “udavača” za brojne trenere, ne samo one koji su već nekad sjedili na klupi Bijelih, već i one koji u Rijeci vide izglednu priliku da budu pod svjetlima reflektora i pokažu svoje znanje.

Od nekoliko imena koja su se pojavila u optjecaju možda je donedavni Istrin trener Gonzalo Garcia najbliže riječkoj klupi. Mladi stručnjak, koji se itekako dokazao s ekipom iz Pule, koju je doveo do skoro izborene Europe, već je surađivao s Darkom Raić-Sudarom, aktualnim sportskim direktorom Rijeke, koji je upravo iz Pule stigao na Rujevicu. Mladi Urugvajac, koji je s 13 godina preselio u Španjolsku, pokazao je da gaji atraktivni, napadački nogomet, a voli raditi i s mladim igračima, čak je i sam izjavio da bi svakako u obzir uzeo poziv Rijeke kad bi isti dobio.

Zazivanje Keka

Ante Čačić, bivši izbornik Hrvatske i donedavni trener Dinama, koji je porazom u polufinalu Kupa od Šibenika svoje mjesto prepustio Igoru Bišćanu, također se neslužbeno navodi kao jedna od mogućih opcija za klupu Bijelih, no aktualni odnosi na relaciji Rijeka - Zagreb sve su samo ne idealni, tako da bi njegov angažman sigurno izazvao novu “buru emocija” već načete riječke publike, koja u ovom trenutnu sigurno ne gleda blagonaklono na sve što ima veze s glavnim gradom Lijepe Naše.

Izvjesno je da Goran Tomić, nekadašnji trener Bijelih, koji je trenutno bez angažmana, a koji je bio i u kombinacijama za čelnog čovjeka Dinama, ima određenu distancu prema svim klubovima HNL-a, a isto tako je malo vjerojatno da bi Igor Bišćan, koji je naprasno smijenjen s klupe Dinama, ponovo preuzeo riječku klupu.

Konačno, svaki put kada Rijeka ostane bez trenera, zaziva se ime najtrofejnijeg trenera u njezinoj povijesti, Matjaža Keka. Aktualni izbornik Slovenije ostao je u vrlo dobrim, prijateljskim odnosima s predsjednikom Miškovićem, no s obzirom na njegovu aktualnu funkciju teško da ćemo Keka ponovo, barem ne sada, vidjeti na klupi riječkog prvoligaša. Nema sumnje da će Kek pomoći Miškoviću savjetom ili nečim drugim, no trenutno je malo vjerojatno da bi baš Kek stigao na Rujevicu uoči tri vrlo teška dvoboja (dvaput Lille, između gostovanje na Maksimiru), koji bi mogli bitno odrediti sudbinu novog trenera.

Inače, nitko od igrača Rijeke, što je i razumljivo, nije bio raspoložen za ikakav komentar kad je u pitanju odlazak njihovog donedavnog trenera. No, neslužbeno saznajemo kako je velika većina njih bila itekako, u najmanju ruku, iznenađena brzopoteznim odlaskom dojučerašnjeg trenera i životnog mentora, posebice prema onim mladim dečkima kojih u Rijeci ima napretek.

Usponi i padovi

Srećom, život je sastavljen od uspona i padova, možda je bolje da su već sada naučili da je apsolutno u redu voditi se svojim snovima, gurati naprijed i na koncu osigurati vlastitu egzistenciju, no za sve to u životu postoji način. Ispalo je da je dojučerašnji trener Rijeke odabrao, ne ulazeći u jasne kompetencije i znanja, onaj način koji iza sebe, ma koliko god se poslije “prao”, ostavlja posljedice ne samo na igrače, već posebno na one zbog kojih se nogomet i igra - navijače. Oni su mu već presudili:
- Za sve učinjeno, Sergej, hvala. Za sve ono nakon “tog” ponedjeljka - ne, hvala!

9

bodova u prva četiri kola prvenstva ima momčad Rijeke

4

europska pobjede ima Rijeka i s njima stiže u Lille

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 06:14