Nenad Črnko (lijevo)

 DAMIR KRAJAC Cropix
SVE MANJE VREMENA

Predsjednik HNL kluba do sutra mora dovesti dva ili tri pojačanja. Inače im prijeti borba za ostanak

Tako je to u nogometu, kad nemaš ozbiljan rezultat, onda i najbolje igrače moraš dati ispod cijene
Piše: Toni RoićObjavljeno: 04. rujan 2024. 11:04

Iako će i Gorica i Rijeka prije međusobnog ogleda u 6. kolu imati kup-utakmice (Velikogoričani gostuju u Đakovu, a Riječani kod Neretvanca u Opuzenu), misli u oba tabora okrenute su prvenstvu i sezoni u kojoj će svaki bod biti presudan, bez obzira za što se koji klub borio. Poslije pet kola Gorica je na 5 bodova i sedmom mjestu, dok ih je Rijeka osvojila 11 i dijeli drugo mjesto s Hajdukom, uz ono sramotno ispadanje od Olimpije u Konferencijskoj ligi, koje će još dugo obilježavati svakodnevicu kluba s Kvarnera.

Reklo bi se da je Riječanima dvotjedna pauza došla kao naručena za oporavak i preslagivanje misli o crnom četvrtku u Ljubljani, iako su značajan korak u pozitivnom pravcu napravili dobrom igrom i remijem 1:1 protiv Dinama. Uz završne akcije u prijelaznom roku, napravit će Rijeka temelje da bi ostala u borbi za najviše pozicije kao i prošle sezone, a trener Radomir Đalović morat će dokazati kvalitetu i stručno znanje u svom prvom samostalnom vođenju kluba, koji ima značajna očekivanja, kako rezultatska, tako u razvoju i profiliranju igrača za kasniju što unosniju prodaju.

Pretanak je to kadar za kontinuitet pozitivnih rezultata, pogotovo u situaciji kada bi došlo do više ozljeda ili suspenzija zbog kartona

Gorica je u ovom trenutku na drugom kraju spektra, budući da unatoč vrlo solidnoj igri i osvojenim bodovima trener Rajko Vidović ima vrlo sužen manevarski prostor kad je igrački kadar u pitanju. Najbolje će to ilustrirati podatak o 12 otišlih igrača ovoga ljeta, od kojih je njih osam uglavnom imalo status prvotimca (Mitrović, Mrzljak, Rukavina, Vujnović, Soldo, Jurić, Matavž, Munksgaard), dok su od novih lica u svlačionici samo Marko Kolar, Dino Mikanović i Damjan Pavlović provjerena prvoligaška kvaliteta, ali ni jedan od njih nije prošao cijele pripreme (Pavlović je došao zadnji i još ne kandidira za startera). Ostali dovedeni su mladi i neprovjereni igrači, čak četiri su došla iz Dinama, tri na posudbu (Čaić, Majić, Sušak), a Gurlica je potpisao ugovor s Goricom.

Ultra motivirani

Kada se sve zbroji, pretanak je to kadar za kontinuitet pozitivnih rezultata, pogotovo u situaciji kada bi došlo do više ozljeda ili suspenzija zbog kartona. Zbog toga predsjednik Nenad Črnko, koji obnaša i ulogu sportskog direktora, ako želi mirniju situaciju, treba u zadnjim danima prijelaznog roka povući ne jedan, već barem dva ili tri poteza, te ispuniti trenerove vapaje za “tri-četiri ozbiljna igrača”, kako se Vidović izrazio nakon pobjede u prošlom kolu nad Šibenikom.

image

Dino Mikanović

DAMIR KRAJAC Cropix

Ne uspije li Črnko u tome, svijet neće propasti, ali Gorica mora biti spremna i na borbu za ostanak, s kojom se susrela u pretprošloj sezoni, čije posljedice su unatoč zadržavanju prvoligaškog statusa ostale negativne. Klub se tada istrošio za dovođenje igrača u zimskoj pauzi, a do ovoga ljeta nije uspio napraviti ni jedan transfer čak dvije godine (Hrvoje Babec i Dominik Kotarski su zadnji prodani ljeta 2022.).

Protiv Rijeke je za očekivati ultra motiviranu Goricu, pogotovo zbog prošle sezone i četiri poraza od Riječana od kojih su tri skrojili suci svojim skandaloznim previdima

Nedavne prodaje Josipa Mitrovića (Fortuna), Ante Mateja Jurića (Brescia) i Nikole Vujnovića (Sumgayit) nisu velika utjeha jer blizu milijun eura koliko je ukupno uprihođeno za njih trojicu, ako je vjerovati neslužbenim izvorima, premalo je u odnosu na ranija očekivanja. Tako je to u nogometu, kad nemaš ozbiljan rezultat, onda i najbolje igrače moraš dati ispod cijene. No, poznajući Črnka i klub kojeg je ustrojio s minimalnim izdacima i brojem zaposlenih, žilavi su oni i neće se tek tako predati i pustiti da ih voda odnese.

Protiv Rijeke je za očekivati ultra motiviranu Goricu, pogotovo zbog prošle sezone i četiri poraza od Riječana od kojih su tri skrojili suci svojim skandaloznim previdima. Onih pet kaznenih udaraca protiv Gorice u dvije utakmice s Rijekom, od kojih je samo jedan bio posve čist, a ostali nepostojeći ili nategnuti nedosljednim i proizvoljnim tumačenjima raznih pravila, ostat će antologija nepravde prema jednom malom klubu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 10:34