Toni Fruk

 NK RIJEKA
SVE JAČI I JAČI

Bio je na korak do Maksimira, a onda je uslijedio preokret: Mladi Vatreni potpisao za Rijeku!

Rijeka stvara momčad koja bi trebala biti, u najmanju ruku, konkurentna na sva tri fronta
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 12. srpanj 2023. 14:48

Dok se nogometaši Rijeke predvođeni trenerom Jakirovićem u miru vlastitog kampa, doduše, po velikim vrućinama i sparinama, pripremaju za skorašnji početak sezone, struka zadužena za transfere ne miruje i riječka bi svlačionica trebala biti brojnija za nova dva imena. Riječani su predstavili ofenzivnog veznjaka Tonija Fruka, a smo formalnosti od njihove svlačionice dijele stopera Stjepana Radeljića.

Toni Fruk dobro je poznato ime domaćoj sportskoj javnosti, mladi U-21 reprezentativac Hrvatske svoje neosporne igračke kvalitete pokazivao je u protekle dvije sezone na posudbi u Gorici kao igrač Fiorentine. Kako mladom ljevonogom veznjaku, koji je do sada bio član svih omladinskih reprezentativnih selekcija, i koji je u prošloj sezoni nastupio u 24 HNL utakmice s učinkom od sedam pogodaka i jedne asistencije, ugovor s klubom iz Firence istječe krajem iduće sezone, očito su Rijeka i slavni talijanski klub našli “modus” oko nastavka karijere u kojem Rijeka nije platila odštetu.

Košarkaška visina

Stoga je vjerojatno da se u njegov ugovor ugradio i određeni postotak od daljnje prodaje, na taj bi način Fiorentina došla do barem dijela novca kojeg je (prema Transfermarktu je iznos bio 1,5 milijuna eura) još 2019. platila belgijskom Mouscronu za usluge mladog ofenzivca. Fruk je uoči početka priprema bio spominjan i kao novi igrač Dinama, no Rijeka je očito bila brža i konkretnija, a nije naodmet niti činjenica da će u Rijeci sigurno dobiti priliku za nastavak svog nogometnog rasta i razvoja pod Jakirovićevim vodstvom...

image

Toni Fruk

DAMIR KRAJAC Cropix

Iako je prije nekoliko dana sportski direktor Darko Raić-Sudar izjavio kako daljnjih potpisa igrača neće biti prije eventualnih odlazaka, Rijeka je očito odlučila već sada reagirati zbog vjerojatnih, pa i gotovo sigurnih odlazaka nekolicine igrača iz prošle sezone, a novog stopera Rijeka je pronašla u liku i djelu Stjepana Radeljića, nogometaša košarkaške visine (201 cm!), koji ima dvojno BiH i hrvatsko državljanstvo, te koji je nastupao za mlade reprezentacije obje države. Posljednje dvije godine Radeljić je proveo kao igrač moldavskog Šerifa, u kojeg je stigao iz druge momčadi Osijeka, a za kojeg je odigrao 83 utakmice postigavši tri gola uz pet asistencija, što je jako dobar prosjek za stopersku poziciju.

Ne živi se na staroj slavi

Osim toga, Radeljić (25) će sada, već kao stoper sa zavidnim internacionalnim stažem (u karijeri je još igrao i za Zrinjski iz Mostara, Široki Brijeg i drugu momčad bundesligaša Stuttgarta), te s poviješću igranja u Ligi prvaka te Europskoj ligi i Konferencijskoj ligi, sigurno donijeti “dašak” iskustva u mladu riječku momčad, koja sve više navlači osmijeh na lica riječkih navijača.

Ne treba uopće sumnjati u to da će svi igrači, uključujući i posljednji dvojac koji se očekuje na Rujevici, morati itekako zaslužiti igrati i tek pokazati da mogu donijeti kvalitetu više riječkim dečkima, kod Jakirovića nitko ne živi niti na staroj slavi, niti na imenu, u to nas je riječki stručnjak već uvjerio po dolasku na svoju aktualnu poziciju. Velika većina igrača koje je riječki trener još zimus otpisao, uključujući i posljednjeg u nizu, napadača Marca Djuričina, koji će u aktualnoj sezoni na posudbi braniti boje slovačkog Spartaka iz Trnave, pronašla je svoje nove destinacije i time oslobodila mjesto za one koji žele, mogu i znaju gurati Rijeku prema naprijed.

Ako se po jutru dan poznaje, riječki prvoligaš odlučno je krenuo u stvaranje momčadi koja bi trebala biti, u najmanju ruku, konkurentna na sva tri “fronta” i još kvalitetnija nego što je bila lani, unatoč tome što će ponajbolji pojedinci napustiti Rujevicu...

Pretplatnici besplatno na Slaven i Rogašku

Umjesto jedne, Rijeka će ove sezone odraditi čak dvije “generalke” prije službenog početka sezone, a dobra vijest za sve navijače jest da će oba susreta biti otvorena za publiku. Dvoboj protiv Slaven Belupa zakazan je za ovaj petak, 14. srpnja s početkom u 19 sati. Svi pretplatnici imat će besplatan ulaz na zapadnu tribinu, dok će cijena karte za ostale iznositi šest eura, uz napomenu kako djeca (do 16. godine) ostvaruju 50 % popusta.

Iste cijene i pravila vrijedit će i za susret protiv Rogaške, novog slovenskog prvoligaša koji je na rasporedu dan kasnije, 15.7. u 19 sati. Rujevica će i tada otvoriti svoju zapadnu tribinu, a za oba susreta klub će otvoriti i veliki pješčani parking pored stadiona. Glavni zapadni ulaz na stadion, kao i sam parking otvara se u 18 sati za oba rujevička ogleda, dok će zapadne blagajne na dan utakmica raditi od 16 do 20 sati.

Na utakmici protiv Slavena ujedno će biti predstavljen i novi dres HNK Rijeka za nadolazeću sezonu. Odlično prošlosezonsko izdanje s prepoznatljivim motivom “pešekana” i dalje bi trebao biti “lajtmotiv” s obzirom na to da je i ove godine autor dresa proslavljeni svjetski dizajner Juraj Zigman. (sl)

Toni Fruk

- rođen u Našicama 2001. godine, igra na poziciji ofenzivnog veznjaka

- među inim je u karijeri igrao za Mouscron, Fiorentinu, Goricu

- aktualna vrijednost prema Transfermarktu mu je 2 milijuna eura

Stjepan Radeljić

- rođen u Novoj Bili 1997. godine, igra na poziciji srednjeg braniča

- među inim je u karijeri igrao za Šerif, Široki, Osijek II, Stuttgart II

- aktualna vrijednost prema Transfermarktu mu je 0,75 milijuna eura

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 03:22