DAMIR SKOMRLJ Cropix
SAMO JE PROLAZ VAŽAN

Prvijenac nije mogao doći u bolji tren, a izazovi tek slijede: ‘Utakmica svaka tri dana, to nam je najbolje‘

Golman Rijeke doživio pravi peh, no najgore je izbjegao i među vratnice bi mogao već u četvrtak
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 03. kolovoz 2024. 12:18

Kada je Dejan Petrovič, slovenski internacionalac u redovima Bijelih, elegantno pospremio loptu iza rumunjskog vratara već u 12. minuti susreta na sjajnu asistenciju Franje Ivanovića, malo tko bi predvidio sva ona događanja i šokove koji su se do kraja dvoboja dogodili Rijeci protiv Corvinula u uzvratnom ogledu 2. pretkola Europske lige. Naravno da će se već sutra pamtiti samo pobjeda i prolazak u nastavak europskog natjecanja, no izvedba Sopićevih pulena, naročito u drugom dijelu, nešto je o čemu će trener Rijeke morati više povesti računa i pokušati ispraviti određene nedostatke koje je umalo kaznila i vrlo solidna rumunjska drugoligaška momčad.

Pitalo se puno toga Rijeku, naročito u prvom dijelu kada je imala i terensku inicijativu stvorivši pritom nekoliko matnih šansi, no na odmor je otišla s minimalnom prednošću golom već spomenutog Petroviča, da bi u nastavku praktički - nestali.

Naravno da je na momčadi ostavila traga i nesretna ozljeda vratara Zlomislića, baš kao i jaki vjetar koji je počeo puhati uoči prave ljetne nevere i grmljavinskog pljuska koji se nadvio nad Kvarnerom malo nakon završetka susreta, no uz sve to, pa i vrlo nesigurnog glavnog suca dvoboja, koji je u nekoliko navrata pokazao kako mu kriterij, blago rečeno, nije jača strana, Rijeka je mogla i morala - bolje.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Da je samo jedna od nekoliko prilika iz prvog dijela, ili ona početkom nastavka u režiji trojca Pašalić - Janković - Petrovič završila drugim pogotkom domaćina, utakmica bi otišla u mirne vode. Ovako su Rumunji uspjeli "isprovocirati" jedanaesterac, pravo je pitanje kakav bi tijek dvoboja bio da Sergiu Bus nije loptu poslao visoko iznad grede. Čak niti nakon promašenog penala gosti nisu stali, opsjedali su riječka vrata uglavnom ubačajima s bokova, no, nasreću, niti jedan od njih nije realiziran u više od 100 minuta igre.

Petrovič nije krio zadovoljstvo prvijencem u dresu Rijeke koji nije mogao doći u boljem trenutku.

- Osjećaj je odličan, taj jedan gol u konačnici nam je bio dosta za prolazak što je najbitnije. Svaka sljedeća utakmica bit će nam lakša, bitno je da smo to prošli i gledamo dalje. Moje viđenje same utakmice? Imali smo i u prvom dijelu i na početku drugog nekoliko prilika da postignemo taj drugi pogodak, no nije išlo. Imali su i oni neke situacije, pa i jedanaesterac, no na kraju je sve ispalo kako treba - kazao je riječki veznjak kojeg, baš kao i ostatak momčadi, čeka napornih tjedan dana i čak dvije natjecateljske utakmice.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Već u subotu u 18.50 Rijeka će na svom stadionu ugostiti Lokomotivu, da bi idućeg četvrtka u goste Rijeci stigao švedski Elfsborg, trenutno sedmoplasirana momčad Allsvenskan lige.

- Očekuje nas utakmica svaka tri dana, to je nama najbolje, no za početak razmišljamo samo o Lokomotivi - kratko je dodao slovenski internacionalac iza kojeg su konačno, nakon silnih pehova, prave pripreme, a kada je potpuno zdrav i spreman itekako može biti od pomoći ovoj Rijeci.

Rijeka će, želi li nastaviti pak svoj uspješni europski put, morati biti znatno bolja od jednog odličnog poluvremena koje im je u konačnici donijelo i prolaz protiv Corvinula. Švedski Elfsborg ipak je znatno bolji, kvalitetniji protivnik od Rumunja čiji je trener u konačnici poželio sreću Rijeci u nastavku natjecanja.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Zlomislić možda na vrata već protiv Šveđana

Malo je kazati kako je Martin Zlomislić protiv Rumunja doživio peh, nakon neopreznog starta Busa krv se brzo počela slijevati niz njegovo lice, bilo je jasno da neće moći nastaviti igru. Imat će popularni Zloma vječni podsjetnik na taj start u vidu 8, 9 šavova na arkadi, no prve prognoze kazuju kako, srećom, nije došlo (a moglo je!) do ozbiljnijih ozljeda poput potresa mozga ili još nečeg, ne daj Bože, goreg...

Jasno je da je njegov nastup upitan kada se radi o subotnjem dvoboju protiv Lokomotive, no ostane li sve na ovome, mogao bi Zlomislić na vrata već protiv Šveđana idućeg četvrtka.

Elfsborg se muči u prvenstvu, a s njegovim je trenerom svlačionicu dijelio Josip Posavec

Nakon što su s ukupnih 3:0 izbacili moldavski Šerif, trenutno sedmoplasirani klub Allsvenskan lige, koji nakon 17 odigranih kola zaostaje čak 13 bodova za vodećim Malmöom i devet za drugoplasiranim Djurgardenom, starim znancem Rijeke koja je ovom švedskom klubu ostala u lijepom sjećanju, preko vikenda neće igrati u prvenstvu. Prvi susret trećeg pretkola igra se već idućeg četvrtka i to na riječkoj Rujevici s početkom u 20 sati.

Gledajući Elfsborgove ovosezonske rezultate, kao i europski put, u kojem su dosad, osim Šerifa izbacili ciparski Pafos u prvom pretkolu s ukupnih 8:2 (3:0, 5:2) jasno je da se radi o nimalo bezazlenom protivniku koji je pobijedio u sva četiri ogleda kao nenositelj, no čak 8 ligaških poraza, uz isto toliko pobjeda jasno pokazuje da se ipak radi o protivniku s kojim će se Rijeka moći uhvatiti u koštac. Iako, prema postignutim pogocima imaju treći napad lige s 33 pogotka iz 17 utakmica, puno ih i primaju, njih čak 26 što je samo pokazatelj da igraju dosta otvoreno. Ono što također otkrivaju rezultati iz njihove lige jesu pobjede na domaćem terenu, čak 6 su ih upisali pred svojim navijačima što znači da su izrazito domaćinska momčad sa svega dvije pobjede na strani iz 8 kola.

Lanjski rezultati bili su im puno bolji, oni su ih uostalom i odveli u Europsku ligu kao drugoplasiranu momčad prvenstva koja je imala isti broj bodova kao i prvak Malmö, no presudilo je upravo zadnje kolo i poraz od direktnog suparnika koji je boljim međusobnim omjerom uzeo trofej.

S klupe ih vodi Oscar Hiljemark, momak koji je prije mjesec dana proslavio tek 32. rođendan, a prije dolaska u Elfsborg vodio je danski Aalborg. Kao dijete kluba kojem je danas na čelu struke, u karijeri je, osim za matični klub, još nastupao i za PSV, Genou, Palermo, Panathinaikos i Dinamo iz Moskve kao posuđeni igrač Genoe, a upisao je i 28 utakmica za švedsku izabranu vrstu.

Profesionalnu trenersku karijeru, nakon ranog umirovljenja u 28. godini zbog teške ozljede kuka, započeo je upravo u danskom Aalborgu gdje je iz uloge igrača prešao na klupu kao pomoćni trener gdje se zadržao do početka 2024. godine. Josip Posavec s njim je prvo dijelio svlačionicu da bi mu postao trener, sigurno će imati što prenijeti treneru Sopiću... Hiljsberg preferira sustav sličan onom kojim su igrali i Rumunji (3-4-3) što se jasno vidi i iz njihove statistike koja otkriva svojevrsni "run and gun" nogomet.

Šesterostruki prvaci Švedske i trostruki osvajači Kupa uz jedan trofej Superkupa nemaju nekog istaknutog strijelca niti pravu zvijezdu momčadi. Trenutni prvi strijelac (7 golova) je Hedlund, 31-godišnjak iz njihove škole nogometa koji se nakon devet sezona inozemstva (Union Berlin i Brondby) vratio u matični klub. Slijedi ga 19-godišnji Abdulahi s pogotkom manje koji je svojevrsno ovosezonsko otkriće, dok je iza njega Baidoo s pet golova, polivalentni igrač koji može igrati sve pozicije u vezi i napadu, a ima odličnu statistiku u dresu Elfsborga. (sl)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. rujan 2024 02:35