TOM DUBRAVEC Cropix
NAJSIGURNIJA KARTA

Punih 12 godina čekao je ovakvu priliku, a sad je automatski bio prvi izbor za spektakl na Poljudu!

Marić se nakon uspješnog eksperimenta okrenuo najlogičnijoj i najsigurnijoj karti
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 24. svibanj 2022. 11:54

Fran Jović (37) nikada nije sudio finale Kupa. Na prvi pogled neobično kada znamo da je riječ o hrvatskom sucu s najvećim rejtingom u Europi. Međutim, Jović je Zagrepčanin, a još od 2010. i utakmica između Hajduka - Šibenika (2:1, 2:0) nije se igralo finale bez kluba iz Zagreba. Što je automatski značilo da Jović ne može suditi.

Bruno Marić stoga nije imao težak posao kod odabira čovjeka koji će dijeliti pravdu u četvrtak na Poljudu, u srazu Hajduka i Rijeke. Punih 12 godina čekao je Jović takvu priliku, a kako u finalu trebaju suditi najbolji suci, Jović je automatski bio prvi izbor.

Hajduk i Rijeka dva su kluba kojima je Jović najčešće sudio u karijeri. Hajduku 51. put, Rijeci 43. Splićani imaju omjer 22 pobjede, 18 remija, 11 poraza, a Riječani 23 pobjede, 12 remija, 8 poraza. I teško se sjetiti većih repova iza svih tih utakmica. Jović uvijek može imati slabiji dan, ali je na glasu kao sudac u čije poštenje ne treba sumnjati. Posebno kad još znaš da je uz Igora Pajača jedini hrvatski sudac koji se u životu bavi isključivo suđenjem. Sve što ima stavio je na profesionalnu karijeru, što je najveće jamstvo da neće dozvoliti da mu "vanjski" utjecaji na bilo koji način kroje sudbinu.

image

Fran Jović

VLADIMIR DUGANDZIC

Jović je u ovoj sezoni sudio ukupno 22 utakmice, od kojih je pet bilo međunarodnih, dvije u Europskoj ligi. Na to dodajte i dosta utakmica na kojima je bio VAR. Međutim, stava smo da bi kao sudac koji se profesionalno bavi samo tim poslom trebao imati više od 15 HNL utakmica u sezoni. Vani kolege njegove razine imaju i dvostruko više utakmica.

Rekli smo da je Bruno Marić kod odabira suca za finale na Poljudu igrao na najlogičniju, ali i najsigurniju kartu. Nekoliko dana ranije Marić je podigao puno prašine odabravši neiskusnog debitanta Patrika Kolarića za suca na derbiju Dinama i Hajduka. Kolarić je odsudio jako dobro i hrabro, ne pokazavši igračima ni jedan žuti karton, što je vjerojatno raritet u velikim derbijima. Kolarićevo suđenje na koncu je doživljeno kao obećavajuća najava za budućnost sudaca u Hrvatskoj, kao potvrda da imamo mlade suce koji znaju i mogu, samo ih treba na pravi način usmjeriti, a onda i čvrsto stati iza njih.

Od Frana Jovića u četvrtak se očekuje da kao iskusan i ponajbolji hrvatski sudac odsvira utakmicu bez bitnijih pogrešaka, te da burnu i nikad neizvjesniju HNL sezonu, u kojoj su suci apsolutno napravili golemi iskorak po pitanju poštenja i jednakog tretmana svih sudionika lige - na najbolji način privede kraju. I da tako stavi pečat na sve promjene koje se događaju u sudačkoj organizaciji.

Nitko ne dvoji da će Fran Jović u četvrtak to doista i napraviti na zadovoljstvo svih nogometnih ljudi...

Linker
13. travanj 2024 08:14