MIROSLAV SLAFHAUZER Cropix
VAŽNA UTAKMICA

Računica je jasna: Osijek za novi izlazak u Europu mora kod kuće svladati Rijeku

Bijelo-plavi, još nisu slavili niti u jednom derbiju protiv Dinama, Rijeke i Hajduka na Opus Areni
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 15. svibanj 2024. 17:33

Finiš je sezone, a u Opus Areni odvijaju se procesi na više razina. A iako je u ovoj fazi sezone naravno primarni, isključivi fokus nije samo na rezultatu. Onaj najegzaktniji i najvidljiviji primjer tih procesa je teren - trenutno nakon silnih uspona i padova, i negativnih i pozitivnih rezultatskih serija, Osječani drže poziciju koja vodi u Europu uz istovremenu promociju sedmorice igrača iz svoga omladinskog pogona koji su ove sezone odigrali prve seniorske minute. A trojica među njima su bili starteri prošlog vikenda na Maksimiru (Matković, Kolić i Prekodravac). Istovremeno se, međutim, priprema i iduća sezona. Uostalom, proljetni dio sezone ujedno je i selekcija kadra za onu koja slijedi, a u kojoj Bijelo-plavi žele biti puno konkurentniji.

Traju razgovori

Sportski direktor Jose Boto pripremio je popis potencijalnih pojačanja, ali i krenuo s konkretnim koracima. Prije nekoliko dana doznali smo kako je dogovoren transfer igrača iz HNL-a uz plaćanje odštete iako zasad iz kluba ne žele izaći van s konkretnijim informacijama. Razgovori s Domagojem Bukvićem oko produženja suradnje su pred finalizacijom, razgovara se na istu temu i s Ramonom Mierezom i Darkom Nejašmićem uz poruku europskim klubovima kako Anton Matković idućeg ljeta još neće biti na prodaju...

Pa ipak prije iduće sezone o kojoj se već sada naveliko priča i koju Osijekovi navijači s nestrpljenjem očekuju treba uspješno rezultatski završiti aktualnu. Bijelo-plavi su u dobroj poziciji da sezonu zaključe na četvrtom mjestu, odnosno poziciji koja ih na ljeto vodi u kvalifikacije za Konferencijsku ligu. A za to se moraju vratiti pobjedama. Serija trijumfa prekinuta je na Maksimiru gdje su Osječani dobili manje nego što su zaslužili i gdje su u najmanju ruku bili ravnopravni Dinamu sve do trenutka kada su ostali s igračem manje u polju. Dan kasnije Lokomotiva se vratila iz minusa protiv Slaven Belupa, preokrenula utakmicu i sada je došla samo na bod zaostatka i stavila momčad iz Opus Arene pod dodatni pritisak.

Sezona na izmaku za Osijek je iz rezultatske perspektive svedena na posljednje dvije utakmice. A u obje Osijeku igra samo pobjeda. Samo maksimalni učinak garantira im da će prvenstvenu utrku u kojoj su jedno vrijeme, odmah na početku sezone, bili i lideri zaključiti na mjestu na kojem se trenutno nalaze. U slučaju drugačijeg ishoda ova bi generacija Bijelo-plavih ostala upamćena kao ona koja je prekinula niz od sedam uzastopnih izlazaka u Europu.

Kalkulacije su suvišne

Prva na redu je Rijeka, jedna od tri momčadi koju Bijelo-plavi ove sezone još nisu pobijedili. Jedna od njih je Dinamo, a šansu da to promijene Osječani više neće imati, preostale dvije su ujedno i momčadi s kojima će društvo iz Opus Arene i zaključiti sezonu. A trijumf protiv obje sada je postao imperativ. O gostovanju u Varaždinu nema smisla razmišljati prije nego što je ostvaren osnovni preduvjet da Osijek u posljednjih 90 prvenstvenih minuta sam odlučuje o svojoj sudbini. A to znači pobijediti Rijeku. Svaki drugi ishod dao bi priliku Lokomotivi koja Osječanima puše u vrat i koja u idućem kolu igra protiv budućeg drugoligaša Rudeša da preskoči Bijelo-plave. Kalkulacije su suvišne - samo dvije pobjede Osijeku garantiraju četvrto mjesto i osmi uzastopni izlazak u Europu.

A kud Osijek još ove sezone nije pobijedio Rijeku tud će idućeg vikenda imati još jedan negativan trend protiv sebe. Bijelo-plavi, naime, još nisu slavili niti u jednom derbiju ove sezone u Opus Areni. I protiv Dinama i Hajduka pred svojim su navijačima osvojili samo po bod, a zasad isti ishod imaju i s Rijekom. Računica je jasna - za nastavak europskog sna Osijek napokon mora u Opus Areni slaviti u derbiju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. rujan 2024 00:57