Danilo Felipe Melo Veiga

 HNK Rijeka
POSEBAN TRANSFER

Raritetni igrač stigao u Rijeku! ‘Gledajući Hrvatsku u Kataru shvatio sam da je ovo za mene dobar potez‘

Portugalski 20-godišnji desni bek Danilo Veiga potpisao je danas ugovor do 2025.
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 18. siječanj 2023. 18:56

Danas na prvi dan službenog prijelaznog roka u HNL-u koji traje sve do 15. veljače, još je jedna prinova stigla u NK Rijeka, novi stanovnik grada na Rječini i rujevičke svlačionice je Danilo Felipe Melo Veiga, 20-godišnji desni bek koji je na Kvarner stigao iz portugalskog prvoligaša Gil Vicentea. Veiga se posljednjih dana spominjao kao moguće rješenje i konkurencija Alenu Grgiću, jedinom pravom desnom beku u momčadi (ozlijeđeni Bruno Bogojević ima više ofenzivne sklonosti, a i sam ga je klub uvrstio na svoju web stranicu kao - napadača), a sada je taj posao i formalno zgotovljen. Portugalac s brazilskim državljanstvom potpisao je s Bijelima ugovor do ljeta 2025. godine s mogućnošću produljena za još jednu sezonu.

image

Danilo Felipe Melo Veiga

HNK Rijeka

Razloge svog dolaska s Iberijskog poluotoka na Kvarner podijelio je s nama i s klupskom televizijom.

- Rijeka je veliki klub u Hrvatskoj i proteklih sezona nastupao je u europskim natjecanjima i to je bio jedan od glavnih razloga dolaska. Vidio sam da je klub imao dosta uspjeha, imao sam priliku razgledati i kamp koji je stvarno odličan, imamo sve uvjete za rad i jako se radujem ovoj prilici i novom izazovu. Želim prije svega pokazati svoju kvalitetu i pomoći momčadi da ostvaruje pobjede. Nisu bitne moje asistencije ili golovi, najbitnije je da momčad dobro igra i pobjeđuje. Ono što mogu obećati jest da ću dati svoj maksimum i pokušati maksimalno iskoristiti svaku priliku koju dobijem - kazao je u uvodu Veiga kojem će Rijeka biti prva inozemna destinacija.

- Nije mi se bilo teško odlučiti na odlazak iz Portugala i dolazak u Rijeku, radujem se svakom novom izazovu i ovo je nova stepenica u mojoj karijeri, moja je želja svakako se prezentirati u dobrom svjetlu. To je život nogometaša. Imam 20 godina, ali želim napredovati u karijeri i Rijeka je za mene velika prilika - zahvalan sam na tome, objasnio je mladi Portugalac.

Veiga je svoj nogometni put počeo u niželigašu Salgueirosu, no vrlo brzo su ga primijetili skauti portugalskog giganta, FC Porta u kojem je bio sve do U-19 momčadi, no za prvu ekipu nikada nije nastupio. Prvu seniorsku (odnosno prošlu) sezonu odigrao je u trećeligašu iz okolice Porta, Felgueirasu, da bi već ovog ljeta prešao u prvoligaša Gil Vicente. Iako je u početku sezone bio standardni prvotimac i upisao devet ligaških nastupa te tri u europskim pretkolima za Konferencijsku ligu u kojima je njegov donedavni klub u 3. pretkolu svladao Rigu (5:1 ukupno) i na korak od skupina uvjerljivo ispao od nizozemskog AZ Alkmaara (6:1 ukupno).

O svom bivšem klubu, u kojem je proveo gotovo cijelu omladinsku karijeru, ima samo riječi hvale, no priliku da zaigra za prvu momčad nije dočekao, nogometni kruh je ponekad surov...

- Porto je bila sjajna epizoda u mom životu, naučio sam jako puno toga u tim godinama i meni će uvijek ostati u lijepoj uspomeni. Bio sam kapetan u mlađim uzrastima što je za mene bilo veliko priznanje. Svi znaju što Porto znači u portugalskom, ali i europskom nogometu - dodao je Veiga koji je svoju nogometnu karijeru započeo kao stoper zbog predispozicija koje je iskazivao još u najmlađim kategorijama, no već duže vremena igra na poziciji desnog beka.

- Počeo sam kao stoper, to je bila moja pozicija na početku. Na poziciji desnog beka igram protekle četiri godine i mislim da sam se dobro prilagodio. Nisam počeo kao napadač ili krilo kao što mnoga djeca krenu, od početka sam bio u obrambenoj ulozi, najviše zbog moje visine i snage koja se uvijek traži kod stopera - objasnio je Portugalac koji je iskreno kazao kako puno toga ne zna kada je u pitanju Hrvatska liga, no spreman je kako i sam kaže - puno i brzo učiti.

- Iskreno, ne poznajem najbolje klubove, još moram puno naučiti o hrvatskoj ligi, nisam imao priliku gledati utakmice i ne poznajem igrače. Naravno, kao i svi, pratio sam Svjetsko prvenstvo u Kataru i tamo sam vidio odličnu Hrvatsku i niz sjajnih igrača koji igraju u svjetskim klubovima na visokoj razini. Upravo zato mislim da je dolazak u Hrvatsku, koja je proizvela niz sjajnih igrača, za mene dobar potez - naglasio je Portugalac koji sukladno tome ne zna niti za ranije sunarodnjake u ligi, poput Joaoa Escovala koji je do nedavno branio boje riječkog kluba, no iznio nam jedan zanimljiv detalj koji ipak otkriva poveznicu s Rijekom.

Da je pak raritetan Portugalac, otkrio nam je i njegov odgovor kada je najdraži igrač u pitanju.

- Iskreno, ne poznajem portugalske nogometaše koji su igrali u Rijeci, ali moram spomenuti da znam da je u Rijeci igrao Brazilac Moises. Njegov brat Matheus branio je za Bragu u Portugalu i imao sam prilike igrati protiv njega. Najdraži igrač? Argentinac Lionel Messi. Zašto ne Ronaldo, ha, ha? Jednostavno, nikad u životu nisam vidio tako dominantnog i kvalitetnog igrača kao što je Messi i uvijek sam ga uživao gledati. Oduševljavao me je svojim potezima i zato mi je bio uzor kroz moje nogometno odrastanje.

Kada su pak u pitanju igrači koji igraju na njegovoj poziciji, tu je ipak u uži izbor ušao i jedan sunarodnjak koji je između ostalog i portugalski reprezentativac te član velikog Manchester Cityja.

- Joao Cancelo, Kyle Walker, i recimo Trent Alexander-Arnold, ima specifičan stil i način igre, ali odličan je igrač. Osobno volim fizički nogomet, napadački stil igre, to je nekakav moj osobni potpis - kazao je mladi desni bek kojem će na dresu Rijeke stajati neobičan broj - 77.

- Ne mogu reći da broj ima neko posebno značenje, ali u Gil Vicenteu sam nosio taj broj i s njime na leđima sam odigrao najbolju polusezonu, tako da sam odlučio nastaviti tim smjerom sa željom da s dobrim igrama nastavim u Rijeci, zaključio je svoju uvodnu riječku priču desni bek kojeg Transfermarkt procjenjuje na 1,5 milijuna eura, a za njegovu nogometnu karijeru brine menadžerska agencija D20 čiji je vlasnik Deco, još jedan legendarni Portugalac koji je svojevremeno nosio dres Porta, Barcelone i Chelsea. Bude li u Rijeci prikazao samo djelić nogometne magije svog “šefa” svi će biti na dobitku. I Rijeka, i Veiga.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 05:08