DAMIR SKOMRLJ Cropix
ČVRST STAV

Reakcija na Sopićev apel: Potez o kojem se raspravlja moguć je u samo jednom slučaju

U ponedjeljak je iz ureda Istre 1961 stiglo kratko i jasno priopćenje
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 08. travanj 2024. 20:40

Već desetak dana prije utakmice počelo se prozivati Istru 1961 da za utakmicu s Rijekom, koja se igra u nedjelju, 14. travnja (19 sati), pusti u prodaju ulaznice za istočnu tribinu. Ta su traženja od navijača Rijeke, kojima se u nedjelju odmah nakon derbija s Hajdukom pridružio “kulturnim apelom” trener Željko Sopić, a što ide uz logičnu želju da se momčadi, u borbi za naslov, omogući što više podrške na Aldu Drosini.

Logično ponašanje

U tom smislu već u ponedjeljak je iz ureda Istre 1961 stiglo kratko i jasno priopćenje:

“Tribina jug je rasprodana. Tribina istok je zatvorena, a ukoliko bude interesa od strane lokalne zajednice (što trenutno nije slučaj), uzet će se u obzir njeno otvaranje. Sjeverna tribina i dio zapadne tribine, od sredine prema jugu, zatvoren je za online prodaju. Ulaznice je moguće kupiti isključivo fizički u Fan Shopu Istre 1961 i na stadionu na dan utakmice i dan ranije. Navijačka obilježja gostujućeg kluba dopuštena su ISKLJUČIVO na južnoj tribini. Kao i na svim utakmicama, sigurnost je prioritet, kao i respekt prema domaćim navijačima.”

Kako sada stvari stoje, tribina istok se neće otvarati. Kako ukazuje pretprodaja (prodano je s Jugom ukupno 2154 karata, uz 1100 pretplata) i aktualni interes domaćih gledatelja, potrebe će biti ispunjene s oko 4200 mjesta na zapadu (2569) i sjeveru (1477) te u VIP-u (150). Ukoliko bi se iznimno podigao interes domaćih gledatelja, a što se realno ne očekuje, onda bi se Istok i mogao otvoriti. No, samo za navijače gostujuće momčadi to se neće učiniti.

Na upit slučaja s Hajdukom, u studenom, kada je na Drosini bilo rekordnih 8606 gledatelja, uz više od polovice gostujućih navijača, uključujući istok, iz kluba nam odgovaraju na bazi i ovog priopćenja. Tada je postojao vrlo veliki interes za utakmicu od strane gledatelja koji žive u Puli, odnosno, u Istri, pa je zato i otvorena istočna tribina. Na njoj je bilo navijača Istre, ali su prevladavajući bili oni koji su navijali za Hajduk. Stvar je u tome, kažu dalje u klubu, što su to ljudi koji žive u Puli i Istri te ne postoji tehničko rješenje kako bi se u pretprodaji radila distinkcija navijaju li oni za Istru ili gostujuću momčad...

Što je u stvari problem s tom istočnom tribinom na Drosini? Prije svega, za Istrine standardne potrebe dvije su tribine (4200 mjesta) dovoljne. Kad su u pitanju utakmice s bitno više interesa, a obično je to s Hajdukom, Rijekom i Dinamom (ili recimo doigravanja), onda se zna otvoriti istočna tribina. Isto tako istok se otvara i u ljetnim mjesecima kad je pojačan interes gledatelja-turista, koji borave u Puli i Istri, te žele gledati utakmice HNL-a...

Uglavnom su gostujuća potraživanja za tri najgledanija suparnika vezana za južnu tribinu. Tamo ima 1533 stolica. To je 17,6 % ukupnog auditorija (8615 mjesta). Ukoliko nema istoka (3096), kapacitet je 5519 mjesta, pa je jug skoro 28 % kapaciteta. S te strane je to nemjerljivo više od propisanih 5 % u kvoti za goste. No, naravno da je sada iz Rijeke, koja se bori za naslov i ima euforičnu atmosferu, želja da se što više navijača nađe na sat vremena udaljenom gostovanju na Drosini. To je razumljivo, ali je logično i legitimno ponašanje Istre 1961. Stoga je problematiziranje “istočnog pitanja” i na “kulturnom populizmu” samo bespotrebno dizanje tenzija.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. travanj 2024 20:40