DAMIR SKOMRLJ
NIKAD TAKVA FLUKTUACIJA

Rekordne promjene u rosteru Rijeke u Miškovićevoj eri, a od silnih novih igrača samo je jedan postao prvotimac

Ogromne promjene u rosteru kluba s Rujevice za sada nisu urodile plodom
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 09. rujan 2022. 16:10

Potpisom mladog defenzivnog veznjaka Damjana Pavlovića HNK Rijeka je i formalno završila ovosezonski prijelazni rok, barem kada su u pitanju igrači koji su u tom trenutku bili članovi nekog kluba. Bijeli još uvijek mogu nekoga potpisati, odnosno one igrače koji su bez kluba i imaju “slobodne” papire, no s obzirom na broj igrača koje trenutno Serse Cosmi ima u rosteru, to je malo vjerojatno, osim ako se ne dogodi da baš neki “virtuoz”, koji odmah može upasti u početnih 11 i biti pojačanje za ovu Rijeku, ne ostane bez kluba u već odmakloj fazi ove sezone.

Prije bi se moglo dogoditi da netko iz Rijeke napusti klub i krene prema tržištima koja su još uvijek otvorena za transfere. Primjerice, Turska i Grčka kao poželjne destinacije za igrače iz hrvatskih klubova, još su uvijek otvorene za transfere, sve do 15. rujna kada se i tamo službeno spušta “rampa” za transfere igrača. Od ostalih nogometnih tržišta, jedino još Saudijska Arabija prima nogometaše do 17. rujna, no ta zemlja ionako više služi za uzimanje posljednjih ozbiljnih novaca u karijeri nego li za nogometni napredak u igračkom smislu.

Poznat način

”Modus operandi” Rijeke je već sezonama unazad poznat, svake godine momčad s Kvarnera osvježi momčad s nekoliko novih igrača, baš kao što ih i nekolicina ode u neke nove sredine i Rijeci donese određenu financijsku korist prijeko potrebnu za normalno funkcioniranje kluba. Ova sezona posebna je po tome što su Rijeku što u zimskom, a posebno u ljetnom prijelaznom roku napustili gotovo svi igrači koji su činili okosnicu momčadi.

Nakon što se još prošle zime Rijeka riješila usluga stopera Nina Galovića i desnog beka Ivana Tomečaka, jednog od igrača s najvećim brojem nastupa za Rijeku u njenoj povijesti, ljeto je donijelo pravi egzodus stožernih igrača.

Znalo se i ranije da će Bijele sigurno napustiti dva igrača kojima je isticao važeći ugovor i koji nisu htjeli produžiti novu vjernost klubu s Kvarnera, plemeniti veznjak iz Dinamove škole nogometa Domagoj Pavičić i makedonski reprezentativac Darko Velkovski još su u siječnju bili slobodni ući u pregovore s ostalim klubovima i odlučivati gdje će nastaviti zarađivati svoj nogometni “kruh”. Osim njih dvojice, Rijeka se nije uspjela dogovoriti ni oko ostanka na posudbi ili otkupu ugovora slovenskog reprezentativca Adama Gnezde Čerina koji se svojim igrama u bijelom dresu i izborio za svoj status kod izbornika Slovenije Matjaža Keka. Pavičić je na kraju potpisao za turski Konyaspor dok je Velkovski tek nedavno pronašao svoj novi klub i to Ettifaq FC koji u svojim vitrinama, između ostalog ima, i dvije titule prvaka Saudijske Arabije.

Bundesligaš Nürnberg pak Gnezdu Čerina nije htio ostaviti na Rujevici, a uvjeti za njegov otkup očito nisu bili povoljni po Rijeku pa je slovenski reprezentativac, koji je za Rijeku kao važan igrač sredine terena odigrao 73 utakmice uz tri postignuta pogotka i 11 asistencija, prodan za 650.000 eura grčkom velikanu Panathinaikosu. Opcija posudbe nije produžena niti ganskom internacionalnu Issahu Abassu, krilnom napadaču koji je po dolasku prošle sezone bljesnuo s prekrasna dva pogotka Dinamu na Maksimiru, a nakon toga više gotovo nikada nije pokazao svoj raskošni talent na terenu, pa za njim u Rijeci nitko nije previše plakao, baš kao niti za stoperom i mladim reprezentativcem Srbije Savom Arangelom Čestićem koji će na Rujevici, unatoč velikim očekivanjima po dolasku u zimskom prijelaznom roku, više ostati upamćen po dva autogola nego po igri dostojnoj bijelog dresa.

Osim njih, Rijeka je i prodala dvojicu igrača, kapetan momčadi Hrvoje Smolčić još je zimus bio “zakapariran” od bundesligaša i osvajača Europske lige, Eintrachta iz Frankfurta, dok je Robert Murić, nakon što je karijeru itekako revitalizirao na Rujevici kroz period od gotovo tri i pol godine, prodan u Konyaspor gdje je karijeru nastavio s donedavnim suigračem iz veznog reda, Pavičićem.

Na koncu, najveći hendikep ljetnog prijelaznog roka, kada je Rijeka u pitanju, bio je odlazak najboljeg strijelca u prošloj sezoni i drugog najboljeg strijelca lige, Josipa Drmića. Drmiću je bio ponuđen potpis ugovora sa, za Rijeku, vrlo lukrativnim financijskim iznosima, no igrač Norwicha koji je na Rujevici bio kao posuđen igrač, na kraju je odlučio prihvatiti ponudu aktualnog prvaka Dinama, Rijeka je naprosto daleko od financijskih i nekih drugih moći i mogućnosti koje zagrebački klub može ponuditi svakom igraču koji dolazi kod njih, a posebno onom koji čini razliku na terenu, baš kao što je to Drmić radio u bijelom dresu. Rijeka s Drmićem ili bez njega naprosto nije ista momčad, pokazalo se to na najgori mogući način već u prvih sedam odigranih kola ovog prvenstva...

Od deset igrača koje je na raspolaganju imao bivši trener Goran Tomić u prošloj sezoni, a koji više nisu stanovnici grada na Kvarneru, barem njih šestorica bili su gotovo pa nezamjenjivi članovi udarne jedanaestorke, još je i u proljeće, a napose krajem prošle sezone bilo jasno da Rijeku čeka ogroman posao u dovođenju adekvatnih zamjena.

Sedam povratnika

Tako veliku fluktuaciju Rijeka nije imala još niti u jednom prijelaznom roku u eri predsjednika Damira Miškovića. Osim sedam povratnika iz Hrvatskog dragovoljca koji su se na Rujevicu vratili i ostali zajedno s Draganom Tadićem do završetka priprema (Galešić, Smolčić, Jurišić, Karrica, Frigan, Hodža, Bristrić) u ljetnom prijelaznom roku Rijeka je dovela još 14 igrača! Izuzmemo li mladog vratara Mislava Zadra koji je dio juniorske momčadi i Filipa Dujmovića, prvu ovoljetnu akviziciju iz Jaruna koji je posuđen Orijentu te vrlo vjerojatne posudbe dva ganska internacionalca koji su stigli u Rijeku, dolazimo do čak 17 novih igrača koji su ove sezone dio seniorskog pogona Rijeke.

U prvih sedam kola jedini igrač koji se od novopridošlih izborio za mjesto u idealnih 11 (ne povratnika) je stoper Mateo Pavlović, no i on će vjerojatno, baš kao i kompletna momčad kod novog trenera Cosmija krenuti od - nule, baš kao i oni od kojih se jako puno očekivalo, a to još uvijek nisu pokazali na terenu, poput Marija Vrančića ili Alena Halilovića. Od novopridošlih igrača svakako treba iz grupe izdvojiti i trojac koji je stigao posljednjih dana. Djuričina i Lunettu teško je suditi po svega odigranih 45 minuta za svoj novi klub, posebice austrijskog napadača koji protiv Dinama nije niti mogao računati na neke brojne izgledne prilike. Rijeka je, s obzirom na sve nedaće koje su je zadesile, rezultatski još dobro i prošla na terenu na kojem je pao i otočki velikan Chelsea...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 04:33