Nogometaši Rijeke

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
PROBUĐENA RIJEKA

Renesansa se nije dogodila slučajno: Jakirović Dinamu priprema iznenađenje s kojim će napasti puni plijen

Jedan se igrač u sredini terena čini realnijom opcijom za početni sastav od već prokušanog rješenja
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 16. ožujak 2023. 13:53

Rijeka ponovno buja. A ovoga je puta, odgovorno to tvrdimo, to bilo najteže potaknuti. U “eri Mišković” svakog se ljeta kretalo iznova, rušio bi se dio kostura jedne momčadi, ne bi li se sagradila neka nova. I uvijek je nekako to “klapalo”, uz veće ili manje oscilacije izlazilo se na kraj s brojnim izazovima. Kako domaćima, tako i onima sa strane. Igrale su se europske skupine, nemalo puta i atraktivno, za gledatelje uvijek dopadljivo. I onda je nekako stalo.

Brojni strahovi

Turobna jesen iznjedrila je brojne strahove, pisalo se, plelo i živjelo noćnu moru s prizvucima ispadanja iz lige. Bijele su majice odavale sliku svega, samo ne momčadi. Kulminacija je bila onih 2:7 s Dinamom, taman prije no što će sudac odsvirati kraj i dobar dio Modrih poslati u Katar. U ono najbolje vrijeme, sad već pomalo davne, šampionske 2017. godine, našao bi se na Dalićevom popisu možda i pokoji Riječanin, ali ona je utakmica, ako još nije, iz riječkog kuta morala biti zaboravljena.

Od Dinama do Dinama teče Rijekin put ozdravljenja. Roster je na zdravim nogama, provjetren metodom mača odrješitog Sergeja Jakirovića. Njegova kliješta zahvatila su i mnoga imena i prezimena. Tako se, primjerice, Alen Halilović trenutno nalazi na popisu s pokojim zvučnim imenom. Ima tamo i višestrukih europskih prvaka (Isco, Jese), donedavnih napadača Barcelone (Manaj), bivših Vatrenih (Vrsaljko, F. Bradarić). Svi oni uživaju status slobodnih igrača, ljudi koji traže nogometnog poslodavca.

Sigurne opcije

Mario Vrančić poslan je u FK Sarajevo, gdje je, nota bene, dočekan s laudama najjačeg igračkog imena koje je zaigralo u Premijer ligi susjedne BiH. Zanimljivo, baš je Vrančić bio strijelac u tom grozomornom porazu Bijelih na Rujevici. Onaj drugi, Gabriel Lunetta, sada uživa na privremenom radu u Südtirolu, ambicioznom talijanskom drugoligašu.

image

Sergej Jakirović

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Na koncu, pogledamo li početni sastav Rijeke tog 13. studenoga, možda nam neće trebati niti svi prsti jedne ruke kojima bismo nabrojali sve one koji bi mogli istrčati na Maksimiru u dresu gostujućeg sastava nadolazeće nedjelje. Svakako, optirati valja na četiri sigurne opcije - vratara Labrovića, veznjake Selahija i Hodžu, te krilnu opasnost Ampema. Uzevši u obzir da su Vukčević, Grgić i Smolčić susret s Varaždinom gledali s klupe, a da bi se u špicu napada trebao vratiti Frigan umjesto Obregona, zasad ostanimo na toj četvorici zaslužnika za mjesto na braniku riječkih nogometnih interesa u sudaru s vodećom silom hrvatskog nogometa.

Ustaljivanje kadra riječkih Bijelih, naravno, nije se dogodilo slučajno. Sergej Jakirović istu je stvar napravio u Zrinjskom, s kojim je prošlog ljeta ostao na koračić udaljen od europskih skupina. U susjedstvu je njegov pristup označen avangardnim, a isto to moglo bi se kazati i za riječki slučaj. Rujevica je prodisala na prokušani recept s kojim se na Maksimir ide iznenaditi nominalno kud i kamo jačeg, kvalitativno superiornijeg protivnika.

Biti konkurentan u plavom domu podrazumijevat će jasne taktičke obrise i prije svega, kliničku preciznost kad je lopta u nogama Riječana.

Itekako su zaslužili

S gostujuće pobjede na Poljudu, koja je poput trampolina Jakirovićeve pulene vinula ovako visoko, trebalo bi i prepisati ponešto. Prije svega odlučnost da se brzo i (barem) jednako okomito, kada to bude moguće, krene prema vratima Labrovićevog kolege iz reprezentativne svlačionice, Dominika Livakovića. Baš bi zbog toga nastup Matije Frigana bio od vitalnog značenja za riječke ambicije. Ne treba zaboraviti akciju kod drugog gola Rijeke u Splitu. Friganovo spuštanje lopte prsima za Libera, odlazak poput šila na vrh peterca i onda ubojita egzekucija s igračem na sebi. Da je takva latentnost opet na Maksimiru...

Nije samo Frigan taj koji bi mogao biti gostujući X-faktor. Ključna bitka odvijat će se na sredini terena. Tamo gdje bi se mogao oprostiti Dinamov kapetan Arijan Ademi, bitku bi s gostujuće strane mogli voditi Selahi, Hodža i Banda. Potonji se, barem nama, nekako čini opcijom za početni sastav, makar - bit će Jakiroviću glavna dilema - on ili Niko Janković. S Jankovićem bi Rijeka svakako dobila na dubini i opcijama u napadačkom smislu, no dojma smo da Maksimir ovoga puta traži trojicu “razbijača” na duge staze.

Kako god završila riječka priča u metropoli ovog vikenda, i dalje će se o 2023. godini na Rujevici govoriti s pijetetom. Jakirovićevi dečki to su itekako zaslužili.

Navijači su se vratili na stadion

Kada ide na terenu, kad raste bodovni saldo na ljestvici, raste i broj gledatelja. Tako je to, uostalom, svugdje, pa i u Rijeci, čija publika itekako zna i prepoznaje kad je momčad "ta". Jesen je bila kakva je bila, od toga se barem do kraja ove sezone ne može pobjeći, ali možda je najbolju rečenicu upravo za naš list od ovoga utorka dao Lindon Selahi. Riječki je vezist kazao kako "dolazi proljeće, a s njime i navijači". Nije to samo zbog godišnjeg doba, već i zbog igre koja opet mami na stadion.

Riječane nakon reprezentativne stanke čekaju tri domaća ogleda u nizu. Protiv Šibenika, Osijeka i Hajduka je na gostovanjima u trećem krugu prvenstva prikupljeno sedam od devet bodova, a apetiti su u pristalica Rijeke porasli do razine "devet od devet". Da bi se ostvarile tri pobjede koje bi Rijeku dovele na korak od europskih mjesta za ljeto, navijači će trebati biti od velike pomoći. Istina, za Jadranski derbi im i ne treba posebna motivacija, kao niti za Osijek, pa ne sumnjamo da će u sva tri ogleda posjeta premašivati prošlonedjeljnih 5.114 protiv Varaždina.

Bijeli će imati jaku podršku s maksimirskog juga

Fotografije sunčanog nedjeljnog poslijepodneva vratile su Rujevicu u ne tako davnu prošlost. Visoko razvijene riječke zastave ispod vodeno-plavog neba bile su, sasvim sigurno, dvanaesti igrač Bijelih u pobjedi protiv Varaždina. Preko pet tisuća posjetitelja vodilo je Jakirovićevu momčad do slavlja, a navijačka će kulisa biti izrazito bitan faktor i na Maksimiru. Iz kluba su javili kako je za južnu tribinu Dinamovog stadiona u Rijeku zasad povučeno 400 ulaznica. Karte za maksimirski jug prodavat će se i na dan utakmice, na samom stadionu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 15:51