Niko Galešić

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
FAVORITI ZA NASLOV

Riječani slavili uz prepjev pjesme Freed from desire, oglasio se i junak: ‘Najopasnija utakmica ove godine‘

Sopić i njegovi nogometaši i nakon treće četvrtine prvenstva predvode HNL
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 19. ožujak 2024. 00:14

Rijeka je i nakon treće četvrtine prvenstva prvoplasirana momčad lige. Od Rudeša do Rudeša, koji je na rasporedu nakon reprezentativne stanke, riječki su nogometaši upisali devet pobjeda uz jedan poraz, i to onaj protiv zagrebačkog Dinama iz jedanaesterca u debeloj sudačkoj nadoknadi.

Riječani su u novu godinu krenuli susretom protiv Gorice, onim dvobojem nadoknade iz prvog dijela sezone, iz 5. kola prvenstva, kad je momčad s Rujevice bila duboko u europskim obvezama. U toj utakmici pobjednički pogodak, nakon zaostatka od -2, postigao je branič Niko Galešić, baš kao što je bio strijelac i u posljednjoj utakmici na teškom i neravnom terenu Apaša, koji je odavno dao svoje. Mladi reprezentativni branič i u prvom je dijelu sezone senzacionalnim pogotkom u stilu pokojne legende Diega Armanda Maradone prošetao koprivničkim terenom i na asistenciju kapetana Labrovića upisao jedan od pet pogodaka koje ima na svojem kontu ove sezone u HNL-u.

Čovjek za bodove

Osim dvostrukog poentiranja u Koprivnici i odlučujućeg, pobjedonosnog gola u prvom nadmetanju protiv Gorice u 2024. godini, Galešić je svojim golom nedavno “načeo” i Varaždin na Rujevici, a nakon toga je upisao i asistenciju prebacivši glavom loptu, nakon ubačaja Pašalića, na drugu vratnicu, gdje je Mitrović potvrdio pobjedu Rijeke nad gostima iz baroknog grada.

Konačno, nakon 12 bodova koje je Galešić direktno svojim pogocima osigurao momčadi Rijeke u aktualnom prvenstvu, isti je igrač maestralno izvedenim slobodnim udarcem u četvrtfinalu Hrvatskog nogometnog kupa eliminirao i Rudešane na njihovom terenu. Sezona iz snova za mladog riječkog reprezentativca tako je dobila dodatnu dimenziju, a gostujuća svlačionica Apaša zasluženo je feštala i slavila uz pjesmu “Gale is on the fire” nakon još jedne, druge pobjede zaredom u Koprivnici, a koju je pogotkom “omogućio” riječki stoper.

- Mislim da je ovo bila naša najopasnija utakmica ove godine, posebice prije reprezentativne stanke. Morali smo uzeti ta tri boda i mislim da smo ih na kraju zasluženo uzeli.

Slobodni dani

Prvo poluvrijeme se činilo kao da ste se dosta mučili na terenu?

- Istina, znali smo da ćemo imati problema, teren je bio jako loš, mislim da se to vidjelo i na televiziji. Morali smo se na to jednostavno priviknuti, uvjeti su bili bolji čak nego što su to bili u Gorici, na kraju je jedan gol odlučio, a najbitnije je da tri boda putuju s nama - kazao je Galešić, koji je, baš kao i ostatak momčadi. zasluženo otišao na slobodne dane.

- Je, slijede nam dva slobodna dana nakon Koprivnice, a potom kreće mini-ciklus od dva treninga tri dana zaredom ie pripreme za Rudeš - dodao je riječki junak, koji je, nakon što je još jednom bio junak Rijeke u Koprivnici, pobjedu proslavio na - maturalnoj zabavi jedne riječke srednje škole. Ova Rijeka je jednostavno je puna iznenađenja u najpozitivnijem smislu te riječi...

Iznimno bitna tri boda, posebice ako se na to doda i kiks Hajduka protiv Lokomotive te četvrti ovosezonski poraz Splićana na Poljudu, Riječane su zadržali na prvom mjestu uoči reprezentativne pauze, a jedan od ta četiri poraza Hajduku nanijela je i Rijeka u prvom dvoboju ove godine, odnosno trećem u ovoj sezoni.

Riječki heroji tada su bili Jorge Obregon, koji je samo nastavio sjajnu formu koju je prikazao u dva ogleda protiv Gorice, baš kao i Lindon Selahi, koji se, nakon što je konačno potpisao ugovor s Rijekom i produžio vjernost klubu s Kvarnera, u Splitu upisao u strijelca i kreatora nova tri boda koji su Rijeku vinuli na prvo mjesto prvoligaške ljestvice.

Širina kadra

U svakom slučaju, ova Rijeka je potvrdila svoju širinu kadra, Primjerice, Bruno Bogojević je s dva pogotka riješio pitanje pobjednika protiv Lokomotive na Rujevici, što su ujedno bili njegovi prvi pogoci za momčad u koju je stigao nakon dugogodišnje epizode u Koprivnici, dok je Veldin Hodža “torpedirao” Osječane s tri pogotka i tako preuzeo ulogu igrača utakmice u derbiju kola prije ogleda protiv Slaven Belupa.

“Svaki tjedan, heroj jedan” kao da je moto momčadi koje zasad izvanredno vodi zagrebački “fakin” Željko Sopić. Britak na jeziku u medijskim istupima, u kojima na sebe preuzima sav teret borbe za prvaka ove mlade momčadi, a u čemu ponekad zna i pretjerati (isključivo “in bona fides”), poveo je ovu mladu momčad ka tituli prvaka, koja je Riječanima svakim kolom sve bliže. Nitko više, devet kola prije kraja, nema pravo govoriti kako je Rijeka usputni ili slučajni sudionik u borbi za titulu, Sopić i njegovi momci sve su zaslužili na zelenom travnjaku (nekad i u blatu), koji je jedino mjerilo uspjeha.

Ova Rijeka ima jasan cilj koji je trenutno udaljen devet kola. Toliko je, naime, kola do kraja aktualne sezone u kojoj Rijeka ima sve predispozicije, od najljepše igre do izrazito bitnog pobjedničkog karaktera, da ostane na vrhu prvoligaške karavane.

GALEŠIĆEVA ČETIRI GOLA U HNL-u 2023./2024.

PRVI...

- 24. rujna 2023. na gostovanju kod Slavena Belupa u Koprivnici u pobjedi Rijeke 1:0

DRUGI...

- 24. siječnja 2024. na gostovanju kod Gorice u Velikoj Gorici u pobjedi Rijeke 3:2

TREĆI...

- 3. ožujka 2024. u domaćoj utakmici s Varaždinom na Rujevici u pobjedi Rijeke 2:0

ČETVRTI

- 16. ožujka 2024. na gostovanju kod Slavena Belupa u Koprivnici u pobjedi Rijeke 1:0

Sopić častio navijače

Istekom sudačke nadoknade na koprivničkom stadionu Rijekin je trener Željko Sopić s velikim osmijehom na licu poletio u zagrljaj svome pomoćniku, a ta gesta, kao i priča kako je Sopić u Koprivnici počastio brojne navijače Rijeke i pripadnike Armade, dovoljno govori koliko je “zločestom” dečku iz Rudeša stalo do uspjeha s ovom Rijekom. (sl)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. svibanj 2024 13:19