Marco Pašalić

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
KVALIFIKACIJE ZA EUROPU

Rijeci prijeti totalni autsajder, već su napravili senzaciju, a do najvećeg uspjeha vodila ih je legenda

Aktualni rpotivnik Rijeke u drugom pretkolu je Corvinul Hunedoara
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 21. srpanj 2024. 18:24

Corvinul 1921 Hunedoara, aktualni protivnik Rijeke u drugom pretkolu Europske lige, rumunjski je drugoligaš koji je istekom prošle sezone prvo pomalo senzacionalno osvojio nacionalni Kup (protiv Otelula Galati nakon jedanaesteraca) da bi potom, kao totalni autsajder već u prvoj utakmici prvog pretkola zapečatio sudbinu aktualnog osvajača Mađarskog kupa i viceprvaka države, Paksa, deklasiravši ih u gostima s 4:0.

Smješten u Hunedoari, malom gradiću na jugozapadnom dijelu Transilvanije, rumunjske pokrajine s brojnom mađarskom i njemačkom nacionalnom manjinom, klub je osnovan još davne 1921. godine, no ne može se pohvaliti velikim rezultatima. Najveći dosadašnji uspjeh bilo je 3. mjesto u Prvoj ligi kasnih 70-ih godina prošlog stoljeća kada je trener tri sezone bio, pokazat će se, legendarni Mircea Lucescu.

Iako su drugoligaši zbog administrativnih razloga, već zadnje dvije sezone igrama su izborili Prvu ligu, no promjenom vlasničke strukture (prvoligaši u Rumunjskoj ne smiju biti u vlasništvu grada/općine) izgubili bi pravo natjecanja u Europi na što nisu bili spremni i pokazalo se da su, barem kada je mađarski predstavnik u pitanju, bili u pravu.

Trenutna momčad procijenjena je na nešto više od 5,5 milijuna eura, a kao najskuplji igrači izdvajaju se tek pridošlo lijevo krilo Desley Ubbink, Nizozemac vrijedan pola milijuna eura, a jednako toliko vrijedi i ofenzivni Brazilac Roger koji je na posudbi iz Universitate Cluj.

Marius Coman, najbolji strijelac kluba iz prošle, povijesne sezone (16 golova) prešao je u Sepsi, dok je Marius Lupu bio drugi s 10 pogodaka, a on je i ove sezone uvjerljivo najbolji strijelac kluba postigavši hat-trick u Mađarskoj. Mađarskih 0:2 na uzvratu u Sibiuu, gradiću u kojem Rumunji igraju europske utakmice jer njihov stadion Michael Klein ne udovoljava UEFA-inim uvjetima ipak pokazuje da bi Rijeka trebala, da ne kažemo morala, biti znatno bolja i već u prvoj utakmici osigurala povoljan rezultat za miran uzvrat na Rujevici.

Linker
05. rujan 2024 19:06