DAMIR SKOMRLJ Cropix
PRERANO DA BI BILO IDEALNO

Rijeci slijedi svojevrsno improviziranje: ‘Nema plakanja, idemo dalje. Halilović? Moramo biti oprezni...‘

Dragan Tadić, šef struke hrvatskog prvoligaša Rijeke o pripremama i skorom početku sezone
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 11. srpanj 2022. 15:43

Nogometaši Rijeke u posljednjoj su pripremnoj utakmici uoči početka nove sezone poraženi u prekrasnom ambijentu pune zapadne tribine Rujevice od aktualnog slovenskog viceprvaka Kopera 1:2.

Konačni rezultat nikako nije mjerilo stvarnog stanja i igre na terenu, imali su izabranici Dragana Tadića, nakon početnog vodstva, nekoliko prilika otići na dva pa i više razlike, stvorili su nekoliko izglednih šansi pred golom Adnana Golubovića posebno do kraja prvog dijela i početkom nastavka, no Koper je na kraju susreta slavio postigavši pritom dva pogotka iz praktički jedine dvije izglede situacije koje je imao na susretu.

Aktivniji u napadu

Nije Dragan Tadić bio zadovoljan istekom 90. minute u premijeri svoje nove, redizajnirane Rijeke na riječki pogon pred ispunjenim riječkim tribinama, no prijateljske, odnosno pripremne utakmice i služe za isprobavanje raznih varijanti kako sustava, tako i sastava, sve kako bi se našla ona dobitna formula kada je to najbitnije - u susretima vrijednim bodova i europskim ogledima. Osim toga, samoj utakmici prethodila je velika svečanost predstavljanja nove momčadi, stručnog stožera i novih dresova s potpisom dizajnera svjetskog glasa, Jurajom Zigmanom, koji je svojim radom itekako promovirao ne samo Rijeku kao grad i klub, nego i Hrvatsku u cjelini. Krcata zapadna tribina, jedina koju je klub otvorio za ovaj susret kao da je iznenadila sve prisutne, no Armada i ostatak riječke publike koja diše za Rijeku s posebnim su guštom došli pozdraviti svoje nove zvijezde i uživati u riječkoj subotnjoj nogometnoj večeri pod zvjezdanim nebom. Imao je priliku Tadić i osobno se zahvaliti uživo ispunjenoj tribini, baš kao i njegov kolega Fausto Budicin te kapetan momčadi Haris Vučkić, a za kraj se svim prisutnima obratio i “spiritus movens” Rijeke u posljednjem desetljeću, predsjednik kluba Damir Mišković.

- Ja bih se i ovom prilikom još jednom zahvalio navijačima na velikoj potpori koju su nam dali, osjetili smo to uoči i na samoj utakmici u subotu, osjećali smo to i danima prije, kako kroz medije tako i kroz svakodnevni život. Odem u grad, ljudi te zaustave, daju ti podršku i pohvalu. Hvala svim navijačima, samo se mogu nadati da će nas i dalje podržavati u tako velikom broju i davati nam podršku. S druge strane, i mi moramo reagirati i napraviti sve što možemo da ih razveselimo. Sama utakmica? Skoro sve utakmice mi smo započinjali s tri stopera. Zbog ozljeda nekih nama bitnih igrača našli smo se sada u situaciji da smo praktički prvu utakmicu (protiv Kopera, op.a.) iza počeli s četvoricom igrača, odnosno s dvojicom stopera. Imali smo samo jedan dan na raspolaganju za to uvježbati, kada smo se vratili s priprema smo se odlučili isprobati i tu varijantu. Prvo poluvrijeme je bilo dosta dobro, posebno u fazi obrane, nisu nam stvorili ništa osim dvije poluprigode. U napadačkom dijelu moramo biti još malo aktivniji iako smo imali prigoda koje nismo iskoristili. U nastavku susreta smo do 60. minute bili korektni, onda smo pali u posjedu. Koper je preuzeo inicijativu na terenu, nismo se tu najbolje snašli. Pokušali smo reagirati s nekim izmjenama, no one na kraju nisu polučile očekivani rezultat. Nije nam to donijelo ono što smo htjeli - kazao je Tadić koji je generalno zadovoljan sa svime dosad učinjenim u fazi priprema.

Uključujući i susret s Koprom, Rijeka je u tom razdoblju odigrala šest utakmica, u njih tri je pobijedila (Grosuplje, Radnički Kragujevac, Triglav), u jednoj nije bilo pobjednika (Bravo) dok su dvije, i to one posljednje utakmice Bijeli izgubili (Sparta Prag, Koper).

- S pripremama smo zadovoljni, što se tiče rada, atmosfere, igrača, sve smo to odradili na jednom visokom nivou. Normalno, nova smo ekipa, trebat će nam malo vremena za uigravanje, počeli smo pripreme prije manje od mjesec dana. Premalo je to vremena da sve odmah i sada bilo idealno i da bude onako kako bi mi htjeli. Imamo veliku vjeru u igrače i naš rad, samo nam treba malo vremena. Znamo da vremena u nogometu nikad nema dovoljno, ali moramo što prije reagirati da dođemo na optimalni nivo - kazao je Tadić.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Nema kukanja

Ono što zadaje probleme Tadiću i njegovom stručnom stožeru oko sustava i sastava u ovom trenutku su svakako ozljede nekih od stožernih igrača (Solano, Mitrović) ili onih koji su to tek trebali postati (Galešić). Dodatnu težinu ima i činjenica da su sve te nesretne ozljede zadesile posljednju liniju Rijeke koja je, barem na papiru, trebala u ovom trenutku biti najveći forte ove momčadi, a posljednja linija doživjela je i najveće promjene u odnosu na lanjsku sezonu. Ono što sada slijedi je svojevrsno improviziranje, odnosno “izvlačenje” onog najboljeg iz postojećeg kadra. Primjerice, Ivan Smolčić, brat blizanac donedavnog kapetana Rijeke Hrvoja Smolčića koji je od ove sezone igrač bundesligaša Eintrachta, po prvi je put nastupio na poziciji desnog beka i sasvim je solidno odradio tu rolu, posebice defenzivno. Podsjetimo, i Hrvoje je u momčad upao prvo kao lijevi bek da bi se tek naknadno vratio na svoju prirodnu, stopersku poziciju...

Kod Tadića nema kukanja, situacija je takva kakva jest i naprosto momčad mora unutarnjim rezervama nadomjestiti ozlijeđene suigrače, barem dok Robert Palikuča i Antonini Čulina ne reagiraju na tržištu i dovedu neke nove igrače u momčad, prije svega desnog beka, a u najavi su bila i dva krilna, ofenzivno orijentirana igrača.

- Sigurno da su nas te ozljede poremetile, da su zdravi to bi nam bili sigurno stožerni igrači, ali što je tu je. Nema plakanja, idemo dalje. Moramo iz ovog kadra izvući najbolje što imamo, ako još dođe koje pojačanje moramo ga što prije uklopiti i prilagoditi, a do tada se fokusirati na igrače koji su spremni. Što se tiče sustava igranja, imamo opciju sada igrati i s tri i četiri igrača u posljednjoj liniji, vidjet ćemo što će u danom trenutku najbolje odgovarati Rijeci i igračima koji su nam tu. Novi igrači? Brigu oko toga vode generalni menadžer za sport i njegov tim. Normalno, mi jesmo u komunikaciji ali ja sam sada maksimalno fokusiran na ekipu koju imam na treninzima. Vjerujemo u te dečke i moramo im dati podršku. Jedino od njih što očekujem da znaju da igraju za Rijeku, da su ovdje očekivanja velika i da oni moraju staviti svoju glavu, što bi se reklo, “unutra” i da to prepoznaju - dodao je Tadić.
“Godinama pričaju, nema nas puno, a sve nas je više, sve nas je više”, dio je teksta pjesme “Izgubljeni” legendarnog riječkog benda Leta 3, a tekstovi te pjesme možda i najbolje opisuju trenutno navijačko razmišljanje u Rijeci i oko Rijeke.

Zadovoljstvo navijača

Rijeka nipošto nije “izgubljena” kako glasi naslov popularne pjesme, ova Rijeka dostojno je pozdravila i zapljeskala svojoj Rijeci koja će ove godine, više nego ikada u posljednjoj dekadi, biti baš - riječka. Od trenera, preko nekoliko igrača iz riječke škole nogometa za koje se ove sezone očekuju prve “prave” minute u najdražem im plavo-bijelom dresu, a čak je i sam dres ove sezone izvorno riječki popularni “pešekan” odnosno morski pas kao simbol kluba s Kvarnera na novom dresu savršeno se uklopio u tu novu, riječku priču s identitetom koji nikada nije bio izgubljen, samo je ove godine dodatno naglašen, na zadovoljstvo brojnih navijača kojima je Rijeka u srcu.

Vidi se da Halilović dugo nije igrao, pitanje je kada će ući u puni ritam

Trener Rijeke pohvalio je i igrače koji su se Rijeci do sada pridružili:

- Ma naravno, vidi se da su to sve odreda kvalitetni igrači, samo sve to treba uklopiti i po meni, treba im sigurno još neko vrijeme da dođu fizički na nivo koji je nama potreban. To želimo i mi, to žele i oni. Normalno, sve je to stvar prilagodbe, došli su u novu ligu, u novu sredinu tako da im sigurno treba malo vremena, ali vidim da su svi ti momci izuzetno motivirani, da dobro rade i vjerujem da će to sve doći na svoje mjesto. Ja sam optimist po tom pitanju. Halilović? Vidi se da nije dugo igrao, moramo biti oprezni s njim da ne bi došlo do neke neželjene ozljede, to ne bi bilo dobro niti za njega niti za sve nas. Ne bi sada htio davati neke paušalne prognoze kada bi on mogao ući u puni ritam, hoće li to biti za deset ili dvadeset dana, manje je bitno. Za neku njegovu formu koju svi mi očekujemo možda će trebati i više vremena, ali on je igrač za kojeg vidiš samo prema jednom dodiru lopte koliko je poseban. Očekujem da će za nas biti veliko pojačanje i da će i klub i HNL maksimalno profitirati od njega - dodao je Tadić.

image

Alen Halilović

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Fokus je na Šibeniku, nema više lakih utakmica u HNL-u

Momčad je u nedjelju, nakon nekoliko dana teških treninga i utakmica dobila zasluženi dan odmora, već od ponedjeljka nova Rijeka, na riječki pogon, kreće u misiju zvanu - Šibenik i početak prvenstva.

- Očekuje nas jedno teško gostovanje, u Šibeniku nije nikad lako igrati. I oni su promijenili trenera, osvježili su dosta svoju ekipu i sigurno nas čeka jedan zahtjevan protivnik. Znamo da nema više lakih utakmica u HNL, mi se moramo dobro, dobro pripremiti u ovih par dana koji dolaze, dati sve od sebe kako bi na Šubićevcu pobijedili. Europa? Sada smo isključivo fokusirani na Šibenik, ovo nam je primarni zadatak nakon kojeg ćemo razmišljati o Šveđanima i na njih staviti naš fokus - dodao je Tadić koji je do sada, barem u eri "vladanja" predsjednika Miškovića postao drugi trener koji je u kratko vrijeme uspio ujediniti sve navijače Bijelih, danas cijela Rijeka, Istra, Kvarner i ostatak regije pušu u isti rog - onaj riječki.

Do sada je to pošlo za rukom jedino Matjažu Keku, iako niti njemu prvi dani na klupi Bijelih nisu bili nimalo lagani. Bez obzira na prethodnu karijeru, dočekan je sa skepsom, trebalo je neko vrijeme da sve sjedne na svoje mjesto i jedan - odličan rezultat. Kek je imao svoj Stuttgart, ostalo je povijest u dugom procesu sazrijevanja. Hoće li Tadić and co. Imati svoj vjetar u leđa u vidu rezultata, pokazat će vrijeme, i to uskoro. Za navijače ne treba brinuti.

Rijeka u pripremnom razdoblju

24. 6. Rijeka - Grosuplje 6:0

28. 6. Radnički - Rijeka 0:1

1. 7. Bravo - Rijeka 1:1

5. 7. Rijeka - Triglav 5:1

6. 7. Sparta Prag - Rijeka 2:0

9. 7. Rijeka - Koper 1:2

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 10:11