Novi treneri Rijeke, Budicin, Tadić

 NK Rijeka
NOVA PRIČA

Riječki dečki preuzeli ekipu s Rujevice pa poručili: ‘Ovakva se prilika ne odbija, opravdat ćemo povjerenje‘

Rijeka je napokon skinula s dnevnog reda pitanje trenera i stručnog stožera
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 21. lipanj 2022. 11:57

Nogometaši Rijeke napokon su i formalno dobili novi stručni stožer i to kakav – made in Rijeka! Ako je za potvrdu trenerskog dvojca Fausta Budicina i Dragana Tadića, dva nekadašnja dugogodišnja igrača Bijelih, koji su uspješno zaplovili seniorskim trenerskim vodama i poveli momčad u novu sezonu od prvog dana priprema, trebalo čekati i nekoliko dana više od uobičajene procedure, onda je čelnicima Bijelih, na radost velike većine navijača, sve oprošteno. Očito je sazrijelo vrijeme da na čelu riječke klupe, nakon gotovo deset godina, priliku dobiju – riječki dečki.

Mangia je odbio

Prije točno osam dana generalni menadžer za sport Robert Palikuča na konferenciji za medije potvrdio je kako Rijeka čeka trenera sa stranim državljanstvom, očito je opcija s Devisom Mangiom otpala, a čelnici Bijelih samo su na kraju potvrdili logičan izbor - ako Rijeka ne može dovesti super kvalitetnog trenera stranca kojeg bi morala skupo platiti, a koji ujedno ne mora biti jamac dobrih rezultata, prilika je potpuno zasluženo pružena domaćoj trenerskoj pameti.

Posebne prilike

U ovom trenutku nitko bolje ne može poznavati specifične riječke nogometne prilike i novu, pomlađenu momčad od onih kojima je Rijeka prije svega emocija, a tek onda posao, što je zasigurno slučaj s Draganom Tadićem, koji će preuzeti funkciju tehničkog direktora i ima nadležnost nad kompletnim stručnim stožerom te Faustom Budicinom, donedavnim šefom omladinske škole Bijelih, koji preuzima ulogu trenera prve momčadi.

Šef riječke struke, koji je za Bijele od 2003. do 2007. skupio 87 nastupa, nije krio zadovoljstvo što je napokon dočekao priliku za dokazivanje i u rodnom gradu.

"Na početku bih se htio zahvaliti predsjedniku Damiru Miškoviću, dopredsjedniku Deanu Šćulcu, generalnom menadžeru za sport Robertu Palikuči i savjetniku predsjednika Srećku Juričiću. Za mene je ovo velika čast i prilika koja se ne odbija", rekao je Dragan Tadić koji je još 2005. godine na Poljudu bio važna karika u osvajanju Kupa Hrvatske, prvog trofeja Rijeke od hrvatske samostalnosti, a Tadiću je pripala i čast da kao dokapetan, zajedno s Danielom Šarićem prvi i podigne premijerno Rabuzinovo Sunce.

Fausto Budicin itekako dobro poznaje riječku mladost, nema sumnje da će njegovo iskustvo i trenersko znanje itekako biti od pomoći Tadiću i ostatku stručnog stožera. Budicin, rođeni Puljanin, do sada je samostalno u karijeri vodio Istru 1961 i Orijent 1919, jasno je da je i pred njim veliki posao, ali i velika očekivanja koja su tradicionalno naglašena u klubu s Kvarnera.

"Na početku hvala predsjedniku Damiru Miškoviću i cijeloj upravi na povjerenju koje su nam ukazali. Radujemo se novom izazovu, a vjerujemo da ćemo njihovo povjerenje opravdati rezultatima na terenu", kazao je kratko Budicin za klupske stranice nakon formalnog ustoličenja. Trenerski duo više će o svemu govoriti i na danas zakazanoj konferenciji za medije.

Naglićev povratak

Osim već spomenutog dvojca, koji je od prvog dana priprema s nogometašima Rijeke, kao kondicijski trener potvrđen je još jedan povratnik u redove Bijelih, Aris Naglić, koji je kratku inozemnu avanturu u Mariboru i danskom Vejleu zamijenio povratkom na domaće travnjake. Osim toga, novi stručni stožer ojačan je s još dva nova imena, a svima je zajedničko da im je Rijeka utkana u DNA. Matija Drnjević, mladi riječki stručnjak s iskustvom rada na Otoku (West Bromwich Albion), postaje dio novog stožera kao trener-analitičar, dok se pak za pomoćnog trenera u Rijeku vraća još jedan nekadašnji legendarni igrač Rijeke, Radomir Đalović.

Đalović je u vrijeme svog igranja bio miljenik riječke publike zbog mnogočega, a ponajviše zbog izrazitih karakternih i liderskih osobina koje su Rijeci itekako falile u prošloj sezoni. Nekadašnji prvi napadač reprezentacije Crne Gore u dva je navrata bio igrač Rijeke, u sezoni 2007./2008. kao i od 2009. do 2011. godine, a u 72. nastupa ukupno u bijelom dresu postigao je 33 pogotka. Štoviše, u sezoni 2007./2008. Đalović je s 18 postignutih pogodaka bio drugi najbolji strijelac lige, a iste je godine proglašen i najboljim igračem HNL-a.

Osim u Rijeci, Đalović je veliki nogometni trag ostavio i u još jednom hrvatskom klubu, NK Zagrebu, a ovaj 39-godišnjak iza sebe ima iskustvo igranja u nekoliko inozemnih klubova poput turskog Kayserispora, njemačke Arminije Bielefeld i rumunjskog Rapida iz Bukurešta, u kojem je bio između dva riječka igračka perioda.

Đaloviću će ovo biti prvo trenersko iskustvo u karijeri, a bude li nekadašnji rasni golgeter na svoje igrače prenio samo dio silne energije koju je imao dok je vladao travnjacima HNL-a, onda za Rijeku straha – nema.

Nova priča

Marin Polonijo, vrhunski riječki fizioterapeut s iskustvom rada u inozemstvu, kao i njegov cjelokupni team, i dalje će brinuti o igračima Rijeke na najvišoj mogućoj razini, baš kao što su to radili i u prethodnoj sezoni u kojoj su bili desna ruka treneru Goranu Tomiću i njegovom stručnom stožeru.

U klubu, naravno, ostaje i trener vratara Gojko Mrčela, rođeni Šibenčanin već godinama u Rijeci brusi svoj trenerski zanat, na radost samih vratara, kao i navijača. Na Kvarneru već godinama "rastu" brojni uspješni vratari, stoga suradnja s "naturaliziranim" Riječaninom nije niti u jednom trenutku došla u pitanje.

Nova Rijeka je konačno potekla, pokrivena na svim rukovodećim pozicijama riječkom, već donekle dokazanom strukom, no ne treba spominjati kako su riječke ambicije i dalje visoko naglašene te kako novi/stari stručni stožer čeka veliki posao u izgradnji nove, redizajnirane Rijeke s bitno pomlađenim kadrom koje će predvoditi nekoliko iskusnih igrača poput Vrančića i Vučkića, kao i nekolicine onih koji se tek očekuju. Plebiscitarnu podršku imaju, na njima je da istu opravdaju tamo gdje je i najbitnije - na terenu.

ĐALOVIĆ Ovo je moj klub, ovo je moj grad.

Radomira Đalovića široj riječkoj, pa i hrvatskoj publici, ne treba posebno predstavljati. Crnogorski internacionalac u bijelom je dresu ostavio veliki trag, a nije tajna da je popularni "Đale" grad na Rječini uvijek smatrao svojim drugim domom u kojega se, doduše, sada u nešto drugačijoj ulozi od one po kojoj je poznat i - vratio. Dobro raspoloženje i osmijeh njegov su zaštitni znak, u istom je tonu iznio i prve dojmove oko povratka u Rijeku.

- Poziv Rijeke se ne odbija, hvala svima na ukazanom povjerenju, presretan sam i sada mi je teško nešto više reći. Ovo je moj klub, ovo je moj grad. Tu sam da pomognem mojoj Rijeci, Draganu i Faustu, hvala Damiru Miškoviću na povjerenju - rekao je Đalović, još jednom kazavši koliko mu je lijepo bilo dok je kao napadač u bijelom dresu "parao" protivničke mreže. Upravo je Đalović bio strijelac u jednoj od najljepših akcija ikad odigranih podno stijena Kantride, u jadranskom derbiju iz 2007. Rijeka je, pod vodstvom Zlatka Dalića, potopila Hajduk s 4:0. U 90. minuti Ivanov i Anas Sharbini odigrali su, kao na treningu, dva dupla pasa, uslijedio je filigranski precizan ubačaj vanjskom tadašnje riječke desetke, kojeg je Đalović glavom pretvorio u pogodak koji se i danas prepričava...

- Uživao sam u Rijeci kao igrač, Rijeka je uvijek bila moj klub i ovdje sam se uvijek odlično osjećao. Vjerujem da mogu puno pružiti i u novoj ulozi i još jednom hvala svima u klubu na prilici - dodao je Đalović.

Rijeka objavljuje potpis Pavlovića

Kada su dolasci igrača u pitanju, danas bi se, ako se ne dogodi nešto potpuno neočekivano, i službeno trebalo objaviti ono što se nagađalo posljednjih nekoliko dana, a to je da iskusni i kvalitetni stoper Mateo Pavlović postaje novi član nove Rijeke! (sl)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 01:01