DAMIR KRAJAC Cropix
SLIJEDI JADRANSKI DERBI

Riječki heroj u Kupu: ‘Hvala Bogu, nitko se nije ozlijedio. Spremni i sretni dočekujemo Hajduk‘

Momčad s Kvarnera nastavlja put prema dvostrukoj tituli
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 05. travanj 2024. 23:33

Nogometaši Rijeke ostvarili su ono po što su i došli u Kranjčevićevu ulicu, minimalnim rezultatom svladana je Lokomotiva, a momčad Željka Sopića bit će ujedno 9. po redu riječka "squadra" koja će se u neovisnoj Hrvatskoj boriti za svoj sedmi trofej Rabuzinovog sunca. I ovog puta Rijeka je imala svog junaka, kao da su i same zvijezde retrogradnog Merkura htjele da upravo Ivan Smolčić, brat blizanac nekadašnjeg kapetana Rijeke Hrvoja, još jednom ove sezone, ujedno i prve "prave" u dresu omiljenog mu kluba, bude nagrađen za svoj silni trud i nevjerojatan pristup svemu što Rijeka predstavlja.

Istina, dio zasluga za, pokazalo se, pobjedonosni pogodak ide i sjajnom Marcu Pašaliću koji je, nakon pogotka Rudešu, ovog puta na "klizalištu" u Kranjčevićevoj sjajno izveo korner kojim je pak riječki Likota, svojim drugim pogotkom ove sezone, Rijeku uveo u borbu za trofej u dvije utakmice protiv zagrebačkog Dinama. Popularni Smola je tako nakon pogotka Lilleu na Rujevici, postigao još jedan vrlo važan pogodak.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- I ovog puta je ispalo da sam uspio postići važan gol. Meni je drago samo da sam uspio pomoći momčadi, bitno je da smo prošli u finale Kupa, naravno da je meni drago što sam uspio i zabiti pogodak, napokon, ha, ha - kazao je odmah nakon utakmice riječki lijevi bek kojeg, prema kazivanju, Lokomotiva, odnosno trener Silvijo Čabraja, nije ničim iznenadio.

Ivan Smolčić u dresu Rijeke

56 prikupljenih nastupa

4206 odigranih minuta

2 postignuta pogotka

- Mislim da Lokomotiva više nikoga ne može iznenaditi, u kontinuitetu igraju odličan nogomet. Mladi su, brzi, još nam je bilo i jako teško igrati na ovakvom terenu. Da smo igrali na Rujevici, vjerujem da bi puno, puno lakše stigli do prolaza i pobjede nego što je ovdje bio slučaj, no i ovako možemo biti zadovoljni - dodao je mladi riječki defenzivac koji je itekako zaslužio sve ono što mu se događa ove sezone u kojoj je njegova Rijeka legitimni kandidat za dvostruku titulu.

S Pjacinim koljenom sve u redu, moguć nastup protiv Hajduka

Iz omalene svlačionice u Kranjčevićevoj nakon utakmice orilo se "Smola is on the fire...", pjevali su gotovo svi, i članovi stručnog stožera i igrači, osim jednog - Marka Pjace.
Aktualni hrvatski reprezentativac odmah je, po završetku utakmice, nakon što mu je na vrlo lošem terenu Kranjčevićeve "zaplesalo" koljeno obavio magnetnu rezonancu koja je, na sreću, potvrdila da je s igračem koji na Rujevici proživljava svoju drugu mladost sve - u redu.
Najgore slutnje, na radost svih navijača Rijeke, ali i hrvatske reprezentacije čiji je Marko ponovni član, nasreću se nisu obistinile, bila bi prava sportska tragedija da je završilo drugačije, a moglo je. Hoće li pak Pjaca zaigrati u predstojećem jadranskom derbiju tek ostaje za vidjeti, no njegove usluge definitivno će biti veliki riječki forte u borbi, sada je to jasno, za dvostruku titulu. (sl)

Nakon pobjede protiv Rudeša prošlog vikenda, riječkim dečkima je Ulica Pjesnika i ovog puta bila sretna, a iz nje su dvaput zaredom odlazili - pjevajući do prve benzinske postaje.

- Odigrali smo tu i pobijedili dvije jako bitne utakmice, no za nas je svaka bitna. Moram kazati da smo svejedno dobro odradili ovu etapu ovdje, hvala Bogu, nitko se nije ozlijedio. Spremni i sretni dočekujemo Hajduk - kazao je riječki branič.

Zagrebački trener na riječkoj klupi, Željko Sopić, ulaskom u finale SuperSport Kupa Hrvatske, bez obzira na ishod, tako se upisao u povijesne stranice kluba s Kvarnera, posljednji put to je uspjelo Goranu Tomiću kada su Riječani kao domaćini usred Poljuda izgubili od - Hajduka. Obećao je Sopić riječkim navijačima barem jednu kup utakmicu ove sezone na sigurno rasprodanoj Rujevici - rečeno, učinjeno, a nema dvojbe da će kroz dva susreta protiv zagrebačkog Dinama Rijeka učiniti sve da Rabuzinovo sunce ponovo "obasja" Kvarner i trofejne riječke tribine koje već neko vrijeme čekaju na neku novu "kantu"...

Trener Riječana koji će protiv Hajduka biti točno 30. put na klupi Rijeke, imat će tako priliku protiv "grogiranog" Hajduka tražiti svoju 21. pobjedu na čelu stručnog stožera, uz svega tri poraza. Prosjek od 2,28 bodova po utakmici, odnosno više od tri četvrtine osvojenih bodova (75,86 %) Sopića su gurnule u priliku da se upiše u anale s potencijalno osvojenom dvostrukom krunom koja je, zasad, od ruke pošla samo Matjažu Keku u onoj čuvenoj riječkoj sezoni.

Problem travnjaka

Trener Rijeke Željko Sopić i nakon pobjede poslao je još jedno, sebi svojstveno, oštro i duboko ironično upozorenje vladajućima, onima koji trebaju brinuti o terenima na kojima se igra najbolja hrvatska liga. Nije pitanje hoće li, pitanje je samo vremena kada će se ponovo dogoditi neka teška ozljeda nogometaša na terenu u Kranjčevićevoj i onima sličnih njemu kojih je puno previše u ligi koja je rasadnik nogometnih talenata. Više od 90 % igrača reprezentacije koja je danas pojam uspjeha, male zemlje koja ima broncu i srebro sa svjetskih prvenstava, nekada je trčalo “oranicama” HNL-a. Ako zbog nikog drugog, onda zbog takvih talenata svjetske klase HNS naprosto treba nešto učiniti, naravno da se tu ne amnestira niti lokalne odnosno regionalne samouprave koje su često vlasnici istih “oranica”. (sl)

Put do toga još je jako dug i dalek, skriva mnoge stramputice i zamke, no nitko njemu i njegovoj momčadi nema pravo prigovoriti baš ništa, sve što su postigli su vlastitim radom i zalaganjem i onda kada se tome gotovo nitko nije nadao. Sopićev put od njegova, za mnoge sumnjičavog ustoličenja na klupu Rijeke do trenera koji je Rijeku gurnuo u priliku da već nekoliko kola zaredom budu vodeća momčad lige, s dobrim izgledima da tu i ostanu poslije 36. kola, zasigurno je jedna od ljepših priča kompletne povijesti HNL-a, a na dobrom je putu, da s obzirom na sve, postane i najljepša. Nitko to od njih nije očekivao, niti u konačnici očekuje, zato bi takav uspjeh imao i dodatnu čar u borbi protiv poslovično dobrog Dinama i nikad skuplje momčadi Hajduka koja je od prvog kola najavljivala pohod na titule. Ne jednu, već obje.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Do jedne više sigurno ne mogu doći, a kako je i ranjeni "dalmatinski lav" prilično opasan, o tome treba voditi računa već ove nedjelje. Pitate li Sopića o naslovu, borbi za prvaka, uostalom kao i svakog njegovog igrača, dobit ćete isti odgovor. Njima je, sada smo u to već sigurni jer su to toliko puta do sada i prezentirali, u mislima samo - Hajduk i mogućnost da pobjedom jednog od pretendenata na kraljevsko prijestolje potpuno udalje od istog i njihove šanse o "krunidbi" svedu na puku teoriju. Ni o čemu drugom se na Rujevici ne razmišlja, niti se slažu brojčane križaljke i teorije o mogućim koracima i putu do nogometnog Olimpa. Rijeka je i dalje prva koliko je i ponizna, svjesna da je svaka iduća utakmica, baš kako je to i Smola rekao - najbitnija.

Trofejne sezone Rijeke u Hrvatskoj

SEZONA 2004./05.

Hrvatski kup

SEZONA 2005./06.

Hrvatski kup

SEZONA 2013./14.

Hrvatski kup

SEZONA 2014./15.

Hrvatski superkup

SEZONA 2016./17.

Prvenstvo, Hrvatski kup

SEZONA 2018./19.

Hrvatski kup

SEZONA 2019./20.

Hrvatski kup

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 04:17