DAMIR SKOMRLJ Cropix
UPALJENE SVE LAMPICE

Riječki nogometaši pred poljudski derbi zreli za grupnu psihološku terapiju, ovakav crni trenutak se ne pamti

Promjene će morati biti korjenite kako bi Rijeka krenula na svoj put prema gore...
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 13. rujan 2022. 16:59

Pred talijanskim stručnjakom Serseom Cosmijem veliki je posao, prvo treba preživjeti Poljud i vrlo dobar Šibenik na Rujevici, koji je i znatno jačoj Rijeci znao zadati velike probleme, a onda se u reprezentativnoj pauzi uhvatiti u koštac s problemima kojih ova momčad ima jako puno.

Napravio je Cosmi uoči dvoboja s Osijekom sve ono što je mogao, poveo momčad u karantenu, upalio sve moguće “lampice” za uzbunu, no očekivana reakcija igrača je izostala. Tri poraza zaredom u HNL-u na domaćem terenu ne pamte niti najstariji navijači Rijeke, sedam utakmica bez pobjede u nizu u ligaškom natjecanju nisu znale nanizati niti momčadi Bijelih kada su si na Kantridi igrači između sebe, u izostanku plaća, međusobno posuđivali novac za hranu, a autor teksta nije uspio pronaći podatak kada Rijeka u nekom HNL ogledu nije uspjela uputiti niti jedan udarac u okvir gola!

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Skupo plaćeni nogometni profesionalci koji nose dres HNK Rijeke moraju naprosto shvatiti da su se sami, svojim igrama, i nezalaganjem na terenu, doveli u situaciju da im se ruga cijela sportska javnost.

Nitko ih ne žali, imaju Bogom dane uvjete, prekrasan kamp za treninge i kompletan stručni stožer uz klub koji brine o njihovim potrebama i ono najvažnije - vojsku navijača koja ih bodri i onda kada to ničim nisu zaslužili.

Povukla se Armada s tribine prije posljednjeg sučevog zvižduka i vratila na tribinu kada su pokunjeni igrači pronašli sigurnost u utrobi stadiona HNK Rijeke. Još dugo nakon susreta orila se njihova glasna pjesma za svoj grad i svoj klub, svoj dres kojeg su brojni pojedinci u momčadi Bijelih - kompromitirali.

Ovako dalje sigurno ne ide, promjene će morati biti korjenite kako bi Rijeka krenula na svoj put prema gore. Kako i s kojim igračima, pokazat će vrijeme, ali ova je momčad Rijeke prije svega “zrela” za jednu grupnu psihološku terapiju. Doduše, ponekad je dovoljno stati i ispred ogledala i “popričati” sam sa sobom. Zvuči to puno lakše nego što doista jest...

Riječkih pet trijumfa u zadnjih šest gostovanja u Splitu

Tradicija i statistika ne igraju na travnjaku, ali u trenutku kada Rijeka stiže na Poljud kao posljednjeplasirana ekipa lige treba se prisjetiti kako su gosti nekoć prolazili u jadranskom derbiju.

Oba su, primjerice, dobili prošle sezone, slavili su Riječani protiv Gustafssona (2:1) i kontra Dambrauskasa u veljači ove godine (3:1). U zadnjih šest utakmica dobili su pet, a u posljednjih deset upisali su šest pobjeda uz dva remija. Hajduk je u toj seriji, u zadnjih pet sezona zabilježio tek dvije pobjede, uzeli su Bijeli 8 od 30 bodova (27%) s tim da je uspjeh od 4:0 iz travnja 2019. najveća pobjeda Bijelih u splitskim jadranskim derbijima još od 2004. kada su Bijeli također slavili identičnim rezultatom.

Za kompletiranje priče o statistici i tradiciji treba dodati da se na Rujevici piše sasvim druga priča. Na Kvarneru Hajduk bilježi četiri pobjede u nizu počevši od veljače 2021. godine s Tramezzanijem na klupi.

Evo zadnjih deset poljudskih HNL ogleda Hajduka i Rijeke:

SEZONA 2017./18:

Hajduk - Rijeka 0:2

Hajduk - Rijeka 1:1

SEZONA 2018./19:

Hajduk - Rijeka 1:1

Hajduk - Rijeka 4:0

SEZONA 2019./20:

Hajduk - Rijeka 0:4

Hajduk - Rijeka 2:3

SEZONA 2020./21:

Hajduk - Rijeka 1:2

Hajduk - Rijeka 3:2

SEZONA 2021./22:

Hajduk - Rijeka 1:2

Hajduk - Rijeka 1:3

Ulaznice za Poljud

Rijeka je jučer u prodaju pustila ulaznice za gostujuću tribinu poljudskog stadiona, na kojemu se u srijedu igra jadranski derbi Hajduka i Rijeke. Ulaznice će u prodaji na zapadnim blagajnama kampa HNK Rijeka biti u prodaji i u utorak, dok u srijedu, na dan utakmice, neće biti prodaje ulaznica za gostujući sektor. Cijena ulaznice je 40 kuna.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 09:40