Matija Frigan

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
OPTIMISTIČNO NAJAVIO DERBI

Riječki ‘wunderkind‘ kojeg želi pola Europe: ‘Dodatan motiv protiv Dinama? Iskupljenje za 2:7 na Rujevici‘

Preskočio je dvoboj s Varaždinom i spreman je za Maksimir gdje želi ostvariti novi uspjeh
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 19. ožujak 2023. 12:13

Rijeka će u današnjem derbiju (17.30) dvije najbolje momčadi HNL lige u posljednjem desetljeću, pa i u 2023., biti bogatija za usluge najboljeg strijelca momčadi i mladog napadača Matije Frigana.

Nakon što je u Puli protiv Istre zaradio treći žuti karton, i to s klupe, 21-godišnji wunderkind riječke momčadi preskočio je domaći ogled s Varaždincima, no i da nije bilo kartona, teško da bi nastupio u istom. Iz već “opjevanog” starta Frane Mlinara na Drosini Frigan je izašao kao gubitnik, nekoliko dana natečena, ljubičasta noga nije mu dozvoljavala ikakvu akciju na terenu, no udarna igla Rijeke i strijelac osam pogodaka u 16 susreta trebao bi biti spreman za nadmetanje sa stoperima i obranom Dinama u Maksimiru. Cijeli protekli tjedan marljivo je radio i na treninzima se pripremao s ostatkom momčadi koja u Zagrebu nema baš ništa za izgubiti, a ima puno toga za dobiti.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

- Očekuje nas sigurno teška utakmica, Dinamo je favorit u Maksimiru, ali mi ćemo probati prenijeti sve ono što radimo na treninzima i pokušati maksimalno “držati” Modre, i na kraju krajeva probati i nešto uzeti na njihovom stadionu - kazao je Frigan u uvodu i prokomentirao pobjedu protiv Varaždina koju je odgledao iz lože:

- Ma sve je bilo odlično, dečki su realizirali tri od nekoliko prilika koje su imali, mislim da smo zasluženo na kraju slavili. Imali smo taj jedan trenutak dekoncentracije u zadnjim minutama susreta kada smo primili pogodak, no to je nogomet - dodao je Frigan koji smatra da će današnji ogled biti baš pravi derbi, sa svim onim obilježjima koje su susreti Dinama i Rijeke imali proteklih deset godina.

Pobjednički duh

- Slažem se s vama, mislim da će tako biti, svi jedva čekamo utakmicu, atmosfera u svlačionici je odlična od prvog dana kada je došao novi stožer i kada su nam se priključili novi igrači. Zaista jedva čekamo taj sraz - dodao je Frigan koji šansu svoje momčadi vidi upravo u toj atmosferi i zajedništvu koje je Rijeku krasilo sve ove godine, do posljednje polusezone.

Jakirović i njegova momčad vratili su Rijeku u to njezino prirodno stanje, a na stadion se vratila i sinergija navijača i igrača kakva nije viđena gotovo još od one šampionske sezone.

- Sigurno nam je to neka prednost, kao i pobjednički duh kojeg smo stvorili u posljednjih nekoliko utakmica. No bez obzira na sve, mi moramo odigrati odličnu utakmicu ako se bilo čemu želimo nadati u Maksimiru, sve ono što smo ovaj tjedan radili na treninzima moramo primijeniti na terenu. Sigurno ćemo dati sve od sebe i nadam se da će završiti najbolje po nas - rekao je Frigan koji je istaknuo jednog obrambenog igrača s kojim mu se teško nadmetati.

- Posljednji put kada smo igrali s njima je Josip Šutalo odigrao stvarno dobro. Brz je, jak, stvarno je teško igrati protiv njega, ali ja ću se potruditi dati sve od sebe, zakomplicirati maksimalno Dinamu i dati im pogodak - podvukao je Frigan.

Većini igrača debakl u posljednjem jesenskom kolu i teški domaći poraz protiv Dinama (2:7) svakako će biti motiv više za dokazivanje i pokazivanje da su ona i ova momčad dvije potpuno različite stvari.

- Sigurno da će nam to biti dodatni motiv, ja tu utakmicu nisam igrao, ali sigurno je bilo u najmanju ruku ružno primiti sedam pogodaka. Eto nam svima prilike za iskupljenje već danas.

Nekad je lakše u gostima

Odlične igre Matije Frigana, uz koje su stigli i pogoci, asistencije te interes “pola” Europe i svijeta za njegove usluge mladi riječki napadač vidi samo kao plod rada na treninzima i njegovog općenitog načina života.

- Ja sam takav, uvijek ću davati 100 % od sebe, na svakom treningu i na svakoj utakmici, a onda se to vidi i na terenu - naglasio je Frigan koji smatra da je Rijeci ponekad i lakše igrati na gostovanjima, iako to nikako ne umanjuje činjenicu da Rujevica mora postati, a na pravom je putu, neosvojiv branik riječkih ambicija i ugleda kluba koji se godinama marljivo i predano stvarao.

- Prvi dio sezone stvarno nismo dobro odigrali, prije svega ispred naših navijača, imamo taj dosta negativan skor no i to se počelo mijenjati pobjedama nad Goricom i Varaždinom u nastavku aktualne polusezone. Što se gostujućih utakmica tiče, ponekad nam je i lakše igrati na gostujućem terenu, protivničke ekipe nas više napadnu i ostave prostora iza svoje posljednje linije tako da nam je u tom slučaju lakše igrati - objasnio je Frigan.

Bio sam i na štakama, ali sad je sve u redu

Potvrdio je Frigan da je ozljeda iz Pule stvar prošlosti.

- Ostavio mi je taj start posljedice, ostalo mi je još par krasti na nozi, odnosno stopalu od toga, bilo je plavo, ali sad je splasnulo sve i trenirao sam normalno. Je, bio sam i na štakama dva dana da se ne oslanjam previše na tu nogu, svakodnevno sam imao terapije u klubu i sada je sve u najboljem redu. Osjećam se super, spreman sam, trenirao sam dodatno ovih dana i mislim da je forma još uvijek tu. Jedva čekam utakmicu.

Pristup protiv Dinama neće biti ništa drugačiji

Unatoč tome što je tijekom zimskog prijelaznog roka bio na korak do Dinama, Frigan je itekako sretan svojim ostankom u gradu na Rječini.

- Ma naravno da sam zadovoljan i sretan ostankom, tu mi je dom. Vidjet ćemo što će se dogoditi oko nastavka moje karijere, ali ja sam zadovoljan u Rijeci, super mi je ovdje i mislim da mi još nije vrijeme za nigdje ići. Hoće li biti razlike u pristupu protiv Dinama? Ma neće ništa biti drugačije, pričalo se o tome na zimu, nije se realiziralo i ostao sam u Rijeci. Idem svaku utakmicu dati sve od sebe pa kako završi. Posebno povećalo protivničkih suigrača? Ma ne vjerujem, bit će to utakmica kao i svaka druga, ja ću se maksimalno potruditi da na kraju dana pobijedimo ili nešto uzmemo u Maksimiru, ali to će biti utakmica kao i svaka druga. Trebamo samo nastaviti raditi i igrati kao i do sada, objasnio je mladi riječki napadač za kraj.

Kome je Frigan zabijao u HNL-u

3 gola - Lokomotiva

2 gola - Hajduk, Šibenik

1 gol - Gorica, S. Belupo, Osijek, Varaždin

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 05:41