DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix
BIVŠI KAPETAN BIJELIH:

‘Rijeka djeluje stabilnije i od Dinama i od Hajduka. Znate li zašto su njihove utakmice zanimljivije?‘

"Osijek na Rujevicu neće doći u šetnju, iako je izostanak Miereza veliki hendikep", kaže Milinović
Piše: Marijan ProjićObjavljeno: 09. ožujak 2024. 15:52

Uz nova tri boda iz ogleda s Varaždinom, Rijeka je sačuvala vodeće mjesto na ljestvici HNL-a, a "bijeli" navijački puk uhvatila je groznica. Karte za nedjeljnu utakmicu s Osijekom planule su u trenu i na blagajnama Rujevice već sredinom tjedna izvješen je natpis rasprodano. Podrška s tribina je zajamčena, a koliko je Rijeka spremna za završni sprint prema naslovu pokazat će i ogled s Osijekom.

- Utakmica protiv Varaždina je bila stvarno teška - osvrnuo se na prošlo kolo Damir Milinović, nekadašnji igrač Rijeke.

Kaže nam da je "možda Rijeka bila i malo iznenađena".

- Umjesto utučenog i razbijenog suparnika koji je prije toga dobio pet golova u Splitu, pojavila se momčad koja je došla s ciljem i planom. U prvom poluvremenu gosti su u jednom naumu i uspjeli. Nisu dozvolili domaćinu da dođe do gola. No kako je utakmica odmicala, Varaždin je postajao sve bezopasniji, a Rijeke u završnici uspjela zabiti dva gola. Igra nije bila ni najbolja, ni najljepša, ali tri boda su tri boda i to je najvažnije. Rijeka je pokazale odlike koje krase prave ekipe. Kada i ne igraš dobro, dolaziš do pobjede.

Sjajan niz

Nakon poraza u Maksimiru, pobjeda protiv Varaždina ponovno je otvorila put prema tituli prvaka.

- Kada izgubiš u zadnjoj minuti i to zbog penala, naravno da imaš razloga za žal. No to nije ostavilo traga na ekipu. Rijeka je i dalje prva i u dobrom nizu. Atmosfera na Rujevici na svakoj utakmici je luda i uz ovakvu podršku, dečki sve imaju u svojim nogama. Sigurno da neće biti lako. Hajduk i Dinamo još uvijek su tu spremni iskoristiti svaki loš korak. Dinamo igra na tri kolosijeka što ih stavlja u teži položaj, Hajduk nije u pravoj formi, i Rijeka se može mirno koncentrirati na svaku utakmicu koja slijedi. Bez obzira na poraz u Maksimiru, djeluje najstabilnije i najkonstantnije od tri prvoplasirane momčadi na tablici i vjerujem da će nastaviti taj hod prema naslovu prvaka.

image

Jorge Obregon

DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

Prvi izazov je Osijek koji ima svojih uspona i padova.

- Osijek je odigrao odličnu utakmicu protiv Dinama na svom terenu, ali bez obzira na to vjerujem da je Rijeka favorit u nedjelju. Osijek igra totalno različito u gostima i doma. U gostima se jako teško nose s protivnicima. Vidjeli smo prvenstvenu s Lokomotivom. Izbjegli su poraz u posljednjim trenucima iz penala, a u Kupu su izgubili. Jednostavno nisu uvjerljivi u gostima, ne igraju lepršavo kao na svom novom stadionu gdje su rastrčaniji, napadački uvjerljiviji, željniji pobjede. No vjerujem da se nitko obazire na to na Rujevici jer svaka utakmica je zasebna i nova priča. Osijek će sigurno doći sa svojom taktikom i planom kako zaustaviti Rijeku.

Rijeka na gostovanjima pokazuje snagu obrane, a na Rujevici postaje goropadna

Obregon, Hodža, Bogojević, a sada Galešić. Rijeka stalno ima nove junake na terenu.

- Galešić je sada aktualni heroj. Rudešu je zabio golčinu s 30 metara. Potom je otvorio Varaždince i asistirao za drugi gol. Lijepo je vidjeti da mladi igrači stasaju, da daju svoj doprinos svojim ekipama. Veseli me da neki novi klinci, pa ponekad i oni stariji iskaču, pokažu nešto novo. To je jedan od razloga zašto su utakmice Rijeke zanimljive.

Sopić ima veliki izbor, osobito u napadu, ali snaga Rijeke je obrana.

Bodovni imperativ

- Tradicija Rijeke je uvijek bila čvrsta dobra obrana. Još u moje vrijeme, ali i prije i poslije, uvijek je obrana bila glavni oslonac. No igra se ne temelji samo na tome. Potrebno je imati i adute u napadu, a Rijeka sada stvarno ima šarolik kadar. Ima igrače u vezi koji su trkački i tehnički sposobni donijeti loptu u napad gdje su Ivanović, Pašalić, Pjaca, Obregon i Marić, igrači koji mogu svakoj obrani zadati velike probleme, ali obrana je temelj svega i najvažnije je ne primiti gola, kako treneri znaju reći, a nekako ćemo ga zabiti. Rijeka na gostovanjima pokazuje snagu te obrane, a na Rujevici postaje goropadna i tko prođe s jednim golom dobro je prošao - reći će Milinović.

image

Marko Pjaca

DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

U nedjelju Rijeke ulazi s imperativom pobjede. Što možemo očekivati od Osijeka?

- Oni nemaju bodovnog imperativa. Mogu biti četvrti ili u najgorem slučaju peti, ali svaki trener i svaki igrač u utakmicu ulaze sa željom za pobjedu. Osijek neće doći u šetnju na Rujevicu, iako je izostanak Miereza veliki hendikep. Sigurno da Zekić i njegovi igrači imaju svoja očekivanja, ali ako Rijeka bude koncentrirana i agresivna kako je to bila većim dijelom prvenstva, teško je očekivati da će nešto posebno napraviti. Rijeka na Rujevici ove sezone suparnicima daje samo mrvice i ostaje nama samo da poželimo dobro vrijeme u nedjelju - zaključio je svoj ekspoze o stanju na Rujevici negdašnji igrač momčadi s Kvarnera, a danas trener koji je, očito, jako optimističan.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 19:05